En yaygın hikayeye göre, tiramisu ilk kez 17'nci
yüzyılın sonlarında yapılmaya başlanmıştır, bu tatlı, Toscana Dükü III. Cosimo
De Medici'nin birkaç günlüğüne taşınmaya karar verdiği Siena şehrinde doğar.
Sienalı pastacılar dükün onuruna, asaleti temsil eden özellikler taşıyan bir
tatlı hazırlamayı kararlaştırırlar. Bu, içinde basit ama lezzetli malzemeler
bulunan, asiller hayatın tatlarını çok sevdiğinden aynı zamanda gösterişli ve
afrodizyak bir tatlı olmalıdır. Böylece o zamanlar dükün onuruna yapıldığından
"dükün tatlısı" adı verilen ve şimdi tiramisu denilen tatlı ortaya
çıkar. Dük, Sienalı pastacıların el becerilerine ve tatlının lezzetine hayran
kalınca, tarifi Floransa'ya götürür. Böylece "dükün tatlısı" iyice
ünlenir, hatta şöhreti Toscana sınırlarını aşıp Venedik'e, oradan da tüm
İtalya'ya yayılır. Asırlar geçtikçe de oradan tüm dünyaya...
Gelelim İtalyan Tiramisu'nun tarifine;
Savoiardi 12 biskuvit için
80gr. Un
65gr. Toz şeker
3 adet yumurta
sarısı
2 adet yumurta
beyazı
Mascarpone peynir
1 litre krema
3cl. Elma
sirkesi
Tiramisu sosu 6 porsiyon için
2 kaşık toz
şeker
2 kaşık
mascarpone peynir
3 adet yumurta
Kahve sosu
50gr. Nescafe
50gr. Marsala
(şarap likörü, veya acıbadem likörü veya hiç bir şey)
1310gr. Su (kalan kahve 1 hafta dolapta durabilir)
Daha önceden pişirdiğimiz savoiardi - kedi dili
bisküvileri yakınımıza alıyoruz ve tiramisu sosu yapmaya başlıyoruz. Bir kaba 3
yumurtanın beyazını, diğer kaba 3 yumurtanın sayısını alıyoruz. 1,5 yemek
kaşığı şekeri beyazlara, 1,5 yemek kaşığı şekeri sarılara döküyoruz. İlk önce
beyazları krema kıvamına gelene kadar, yani ters çevirdiğimizde dökülemeyecek
kadar yoğun, mikserle çırpıyoruz.
Daha sonra sarılar ile mascarpone peyniri çırpmaya
başlıyoruz. Pürüzsüz olana kadar çırpılması yeterli. Sarı hale gelen sosun
üzerine beyaz sosu yukarıdan aşağı doğru birbirine geçene kadar karıştırıyoruz.
Sosumuz hazır.
Farklı bir kaba soğuk suyumuzu ve nescafemizi
alıyoruz. Arzuya göre şarap likörü, marsala ya da acıbadem likörü de
ekleyebiliriz. Servis yapacağımız tabağımızı yanımıza alıyoruz. Alt kata 1
yemek kaşığı tiramisu sosu sürüyoruz. Üzerine nescafeli suya batırıp
çıkardığımız bisküvimizi koyuyoruz. Üzerine tekrar 1 yemek kaşığı sos
koyuyoruz. 1 kat daha nescafeli bisküvi koyuyoruz. Son olarak yine 1 yemek
kaşığı sosu sürüyoruz. Tiramisumuza son nokta olarak çay süzgeçi ya da minik
eleğe aldığımız toz nescafeyi eleyerek serpiyoruz... Yani sırasıyla sos,
bisküvi, sos, bisküvi, sos, toz nescafe. Tiramisumuz sunuma hazır...
Şiddetle tavsiye ediyorum,
YanıtlaSilellerinize sağlık
paylaşımınız için çok teşekkürler, ilk defa böylesine güzel bir tiramisu ile karşılaştım
YanıtlaSilEminim çok beğeneceksiniz. İtalyan restaurantlarında yediğinizin aynısını kendi mutfağınızda bu tarif ile bulabilirsiniz.. Afiyet olsun =)
YanıtlaSil