Ana içeriğe atla

Krep - Crêpe - Crepe

Fransız mutfağından dünyaya mâl olmuş, ülkemizde de çok popüler ve spesiyal bir lezzet olarak tercih edilen Krep’i çok çeşitli şekillerde tatlı ya da tuzlu olarak servis edebilirsiniz.  Genellikle Beşamel sos ile yapılan Mantarlı & Ispanaklı’sı özellikle çok lezzetlidir.  Kökeni, Latince “kıvrık” anlamına gelen “Crispa”dan gelen Krepin, naif, zarif ve dantele benzer görüntüsüyle de gönüllerde ayrı bir yeri vardır.




Gelelim malzemelere..
  • 2 büyük yumurta
  • 1/2 cup (75 gr un)
  • 3/4 cup süt (188 ml)
  • Tavayı yağlamak için tereyağı veya sıvıyağ (benim tercihim tereyağı)
Yapılışı:
Elinizde tupperware’in büyük boy shaker’ı varsa, süper!  Çırpmaya bile ihtiyaç duymadan, tüm malzemeleri bir seferde koyup, karışım pürüzsüz bir kıvama gelene kadar iyice çalkalamanız yeterli. 
Sonra buzdolabında ağzı kapalı olarak en az 30 dk. süreyle dinlendirmek gerekiyor.  Akşamdan hazırlayıp, sabah pişirmeniz mümkün.  Unutmayın ki, karışımı buzdolabında tuttuğunuz her saat size bir lezzet avantajı olarak geri dönecektir.. 

Shaker kullanmadan yapacaksanız:
Yumurtaları orta boy bir karıştırma kabına kırıp hafifçe çırpın. Unun önce yarısını (eleyerek) ekleyip, karışım pütürsüz bir kıvama gelene kadar çırpın. Kalan unu da ekleyip pürüzsüz bir macun kıvamı elde edene kadar çırpmaya devam edin. Son olarak, sütü -bir yandan çırpmaya devam ederek- azar azar ilave edin ve pürüzsüz bir kıvama getirin. Dinlenmesi için ağzını kapatarak buzdolabına kaldırın.




Pişirme:
Yapışmaz, orta büyüklükte bir tavayı (tercihen krep tavası kullanın) ocağa alın. 1 çay kaşığı kadar tereyağını (çiçek yağı da olur ama ben tereyağı tercih ediyorum) tavaya alarak orta ateşte ısıtın ve silikon bir fırça yardımıyla tavanın her yerine çabukça yayın (yağı çok fazla koymamaya özen gösterin ama büyük çaplı bir tava kullanıyorsanız, tereyağını 1 tatlı kaşığına yakın koyun). Krep karışımını bir kepçe yardımıyla ya da göz kararı/el yordamıyla tavanın ortasından başlayarak ve hep aynı noktadan dökmeye başlayın (krep karışımını pancake’teki gibi kalın değil, tavayı film gibi kaplayacak incelikte dökmelisiniz) ve dökmeye başladığınız andan itibaren de tavayı çabuk ve hızlı hareketlerle yukarı/aşağı/sağa/sola (tavayı elinizle 360 derece) çevirerek, karışımın, tavanın tamamını “ince bir film gibi” kaplayacak şekilde yayılmasını sağlayın (büyük tava kullanıyorsanız karışımı biraz daha fazla miktarda dökmeniz gerek)




Krep pişerken üzerinde noktacıklar ve kıvrımlar oluşmaya başlayacak. Kenarlarından hafifçe kıvrılmaya ve kahverengileşmeye başlayınca, bir spatula yardımıyla ters yüz edin ve aynı şekilde diğer yüzünü de pişirin. Bir sonraki krepe geçerken tavayı her seferinde yağlayın ki krepiniz yanmasın. Pişirdiğiniz 1-2 tane krepten sonra, ocağın üzerinde uzunca süre kalan tavanız çok ısınmış olduğu için, ocağı biraz kısın. Hazırladığınız krepleri hemen kullanmayacaksanız, üzeri kapalı bir şekilde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz..
 
En kolay ve pratik haliyle bu tarifi gönül rahatlığıyla uygulayabilirsiniz.  Bundan sonra hazırladığınız krepleri beşamel soslu bir iç malzemeyle dürüm şeklinde sararak ya da bohça şeklinde kapatarak fırınlayabilirsiniz.  Kahvaltılarda, meyve, bal, reçel ve Nutella’yla mesela sunabilirsiniz..



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Glutensiz Patates Ekmeği - Gluten Free

Glutensiz yiyecek seçimi işin en zor kısmı.. Glutensiz yiyeceklerin kutusunda gluten olmadığını garantileyen 'üzeri çizilmiş bir tahıl sapı' sembolü bulunur. Aradınız, taradınız bulamadınız bir glutensiz ekmek.. O halde kendi ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz, hem de patatesli.. 200 ml su 1 çay kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı kuru maya 250 gr schar MixB glutensiz un 25 ml sıvı yağ 125 gr haşlanıp rendelenmiş patates 1 tatlı kaşığı tuz **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Suyun yarısını, maya ve şeker ile birlikte bir kaba alıp, karıştıralım. 5-7 dakika mayanın aktif olması için üzerini örtüp bekleyelim. Mayası gelmeye başladığında (köpük köpük olması) geri kalan tüm malzemeyi üzerine katalım. İyice karıştıralım. Mutlaka mutfağınızda tahta kaşık vardır. Pürüzsüz bir hamur elde edene kadar tahta kaşık ile karıştıralım. Evde ekmek makineniz varsa bu aşamadan sonra makineye alabilirsiniz. Normal ev tipi fırınınız ...

Çölyak Hastalarina Yasaklanan ve Serbest Olan Yiyecekler

YİYECEK GRUBU SERBEST YİYECEKLER YASAKLANAN YİYECEKLER İçecekler Süt, salep, ıhlamur, adaçayı, çay, ayran, meyve suları, limonata, gazoz, kolalı içecekler Boza, bira, şarap ve tüm mayalı içecekler Et, balık, kümes hayvanları ve sakatatlar Hepsi Hiçbiri Yumurta Hepsi Hiçbiri Tatlılar Pirinç ve unu, mısır unu ve nişastası, patates unu ve nişantası, nohut unu, kestane unu, karabuğday unu, mercimek unu, darı, teff, tapioka Buğday, çavdar ve arpa ile yapılmış her türlü yiyecek Kuru baklagiller Hepsi Hiçbiri Sebze-Meyve Hepsi Hiçbiri Çorbalar Sebze, pirinç, mercimek çorbaları, pirinçle yapılmış yayla çorbası, et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar Şehriye, un, tarhana, düğün, unlu domates, erişte çorbaları ve her türlü hazır çorba Yağlar Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar Çok yağ katılmış yiyec...