Fransız mutfağından dünyaya mâl olmuş, ülkemizde de çok popüler ve
spesiyal bir lezzet olarak tercih edilen Krep’i çok çeşitli şekillerde
tatlı ya da tuzlu olarak servis edebilirsiniz. Genellikle Beşamel sos
ile yapılan Mantarlı & Ispanaklı’sı özellikle çok lezzetlidir.
Kökeni, Latince “kıvrık” anlamına gelen “Crispa”dan gelen Krepin, naif,
zarif ve dantele benzer görüntüsüyle de gönüllerde ayrı bir yeri vardır.
Gelelim malzemelere..
- 2 büyük yumurta
- 1/2 cup (75 gr un)
- 3/4 cup süt (188 ml)
- Tavayı yağlamak için tereyağı veya sıvıyağ (benim tercihim tereyağı)
Yapılışı:
Elinizde tupperware’in büyük boy shaker’ı varsa, süper! Çırpmaya
bile ihtiyaç duymadan, tüm malzemeleri bir seferde koyup, karışım
pürüzsüz bir kıvama gelene kadar iyice çalkalamanız yeterli.
Sonra buzdolabında ağzı kapalı olarak en az 30 dk. süreyle
dinlendirmek gerekiyor. Akşamdan hazırlayıp, sabah pişirmeniz mümkün.
Unutmayın ki, karışımı buzdolabında tuttuğunuz her saat size bir lezzet
avantajı olarak geri dönecektir..
Shaker kullanmadan yapacaksanız:
Yumurtaları orta boy bir karıştırma kabına kırıp hafifçe çırpın. Unun önce yarısını (eleyerek) ekleyip, karışım pütürsüz bir kıvama gelene kadar çırpın. Kalan unu da ekleyip pürüzsüz bir macun kıvamı elde edene kadar çırpmaya devam edin. Son olarak, sütü -bir yandan çırpmaya devam ederek- azar azar ilave edin ve pürüzsüz bir kıvama getirin. Dinlenmesi için ağzını kapatarak buzdolabına kaldırın.
Pişirme:
Yapışmaz, orta büyüklükte bir tavayı (tercihen krep tavası kullanın) ocağa alın. 1 çay kaşığı kadar tereyağını (çiçek yağı da olur ama ben tereyağı
tercih ediyorum) tavaya alarak orta ateşte ısıtın ve silikon bir fırça
yardımıyla tavanın her yerine çabukça yayın (yağı çok fazla koymamaya özen gösterin ama büyük çaplı bir tava kullanıyorsanız, tereyağını 1 tatlı kaşığına yakın koyun). Krep karışımını bir kepçe yardımıyla ya da göz kararı/el yordamıyla
tavanın ortasından başlayarak ve hep aynı noktadan dökmeye başlayın (krep karışımını pancake’teki gibi kalın değil, tavayı film gibi kaplayacak incelikte dökmelisiniz) ve dökmeye başladığınız andan itibaren de tavayı çabuk ve hızlı hareketlerle yukarı/aşağı/sağa/sola (tavayı elinizle 360 derece) çevirerek, karışımın, tavanın tamamını “ince bir film gibi” kaplayacak şekilde yayılmasını sağlayın (büyük tava kullanıyorsanız karışımı biraz daha fazla miktarda dökmeniz gerek)
Krep pişerken üzerinde noktacıklar ve kıvrımlar oluşmaya başlayacak. Kenarlarından hafifçe kıvrılmaya ve kahverengileşmeye başlayınca,
bir spatula yardımıyla ters yüz edin ve aynı şekilde diğer yüzünü de
pişirin. Bir sonraki krepe geçerken tavayı her seferinde yağlayın ki krepiniz yanmasın. Pişirdiğiniz 1-2 tane krepten sonra, ocağın üzerinde uzunca süre kalan tavanız çok ısınmış olduğu için, ocağı biraz kısın. Hazırladığınız krepleri hemen kullanmayacaksanız, üzeri kapalı bir şekilde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz..
En kolay ve pratik haliyle bu tarifi gönül rahatlığıyla uygulayabilirsiniz. Bundan sonra hazırladığınız krepleri beşamel soslu bir iç malzemeyle dürüm şeklinde sararak ya da bohça şeklinde kapatarak fırınlayabilirsiniz. Kahvaltılarda, meyve, bal, reçel ve Nutella’yla mesela sunabilirsiniz..
Yorumlar
Yorum Gönder
GMail ya da blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz: Anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz .Adınızı yazmayı unutmayın. Teşekkürler..