Ana içeriğe atla

Ev Yapimi Çilekli Ekler - Çilekli Profiterol



Hamuru için Malzemeler
  • 175 gr. un
  • 2 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
  • 240 gr. su
  • 120 gr. oda sıcaklığında tereyağı
  • 1 tutam tuz
  • 5 adet yumurta
Krema için Malzemeler
  • 500 gr. süt
  • 1 yumurta sarısı
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 8-10 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2-3 avuç çilek-pudra şekeri
  
Ekler hamurunu hazırlamak için bir tencereye suyu, tereyağını, toz şeker ve tuzu koyun. Orta ateşte ki ocağınıza alıp tereyağı eriyene kadar karıştırın. Tereyağı eriyince ateşi orta harlı yapın ve karışımı kaynatın. Sonra ateşten alın. Tahta bir kaşıkla devamlı karıştırarak unu ekleyin. Bütün unu karışıma yedirince tekrar orta ateşe koyun ve yine devamlı karıştırarak hamur tencerenin kenarlarından ayrılana ve dibi temiz kalana kadar kavurun.
 
Hamuru hiç bekletmeden mixere alın ve düşük hızda çalıştırn. 30 saniye kadar hamurun buharının çıkmasına izin verin. Yumurtaları ilave etmeye başlayın. Her seferinde yumurtanın hamurla iyice özdeşleşmesini sağlayın. Yumurtalar bitince hızı yükseltin ve yaklaşık 10 dakika karışmaya bırakın.

Hamuru sıkma torbasına alın ve biraz buzdolabında dinlendirin.

Fırın tepsisine pişirme kağıdı koyun. Hamuru dolaptan çıkarın, parmak boyundan bir daha uzun şeklinde tepsiye aralıklarla sıkın. Bitince 170 derecede ısıtılmış fırında hamur sertleşene kadar pişirin. Soğuması için
bekletin.

Krema için bir sos tenceresine unu, nişastayı, yumurta sarısını ve toz şekeri koyun. Sütü ilave ederek karıştırın ve ocağa alın. Krema kıvamı alana kadar karıştırarak pişirin. Ateşten aldıktan sonra tereyağını ilave ederek parlamasını sağlayın.

Çilekleri istediğiniz şekilde kesin. Üzerine biraz pudra şekeri koyun ve buzdalabında dinlendirerek suyunu bırakmasını sağlayın.

Ekler soğuyunca ortadan ikiye kesin. Alt tabanına krema sıkın. Birkaç çileği kremanın üstüne yayın. Üst katıyla kapatın. Üstlerine pudra şekeri serperek servis edin.

Yuvarlak yuvarlak hamurunu sıktığım için profiterol kıvamında görünüyor :)
Uzun uzun yaparsanız eklere daha çok benzeyecektir..

Tarif Arda'nın Mutfağı'ndan.. 





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Glutensiz Patates Ekmeği - Gluten Free

Glutensiz yiyecek seçimi işin en zor kısmı.. Glutensiz yiyeceklerin kutusunda gluten olmadığını garantileyen 'üzeri çizilmiş bir tahıl sapı' sembolü bulunur. Aradınız, taradınız bulamadınız bir glutensiz ekmek.. O halde kendi ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz, hem de patatesli.. 200 ml su 1 çay kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı kuru maya 250 gr schar MixB glutensiz un 25 ml sıvı yağ 125 gr haşlanıp rendelenmiş patates 1 tatlı kaşığı tuz **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Suyun yarısını, maya ve şeker ile birlikte bir kaba alıp, karıştıralım. 5-7 dakika mayanın aktif olması için üzerini örtüp bekleyelim. Mayası gelmeye başladığında (köpük köpük olması) geri kalan tüm malzemeyi üzerine katalım. İyice karıştıralım. Mutlaka mutfağınızda tahta kaşık vardır. Pürüzsüz bir hamur elde edene kadar tahta kaşık ile karıştıralım. Evde ekmek makineniz varsa bu aşamadan sonra makineye alabilirsiniz. Normal ev tipi fırınınız ...

Çölyak Hastalarina Yasaklanan ve Serbest Olan Yiyecekler

YİYECEK GRUBU SERBEST YİYECEKLER YASAKLANAN YİYECEKLER İçecekler Süt, salep, ıhlamur, adaçayı, çay, ayran, meyve suları, limonata, gazoz, kolalı içecekler Boza, bira, şarap ve tüm mayalı içecekler Et, balık, kümes hayvanları ve sakatatlar Hepsi Hiçbiri Yumurta Hepsi Hiçbiri Tatlılar Pirinç ve unu, mısır unu ve nişastası, patates unu ve nişantası, nohut unu, kestane unu, karabuğday unu, mercimek unu, darı, teff, tapioka Buğday, çavdar ve arpa ile yapılmış her türlü yiyecek Kuru baklagiller Hepsi Hiçbiri Sebze-Meyve Hepsi Hiçbiri Çorbalar Sebze, pirinç, mercimek çorbaları, pirinçle yapılmış yayla çorbası, et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar Şehriye, un, tarhana, düğün, unlu domates, erişte çorbaları ve her türlü hazır çorba Yağlar Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar Çok yağ katılmış yiyec...