- 1/2 litre soğuk su
- 200 gram tereyağ
- 1-2 tutam tuz
- 250-300 gram kadar un
- 8 yumurta
Yarım litre su ve 200 gram tereyağını tencereye koyun, bir iki tutam tuz
ve 1 tatlı kaşığı toz şeker ekleyip, orta ateşte ısıtın. Su kaynamadan
tereyağının ve şekerin erimiş olmasına özen gösterin, erimesi için bir
kaşık ile karıştırın.
Tereyağı erir erimez, su henüz kaynamamışken, 250 – 300 gram kadar un
ekleyin ve hızlıca karıştırın, ne kadar sıkı karıştırırsanız, unun
topaklanmasını engellersiniz. Orta ateşte iyice çırparak başından
ayrılmadan hamur kıvamını tutturacak şekilde karıştırın.
Ne zaman ki hamur hafiften artık tencereye yapışmaya başlar, o zaman
olmuş demektir. Ateşten alın ve hamurunuzu soğutmak için tencereden
çıkartıp bir soğuk kaba yayın, yüzeyi kurumasın diye ara ara karıştırın.
Hamur soğuyunca 8 yumurtayı teker teker ekleyerek mikser ile çırpın. Hamur soğumadan eklerseniz yumurta pişer, aman dikkat!
Hamur kıvam alınca sıkma torbasına, ya da ucunu kestiğiniz bir
buzdolabı poşetine koyup, fırın tepsisinin üzerine gelecek şekilde
sıkın. İçlerine dondurma koyacaksanız, resimdeki gibi büyük sıkmanız
avantaj olacaktır.
Choux hamurunun kıvamı değişkenlik gösterebilir. Bu tarifteki çok
aşırı yoğun kıvamlı bir hamur değildir. Kıvamı eğer çok sert olursa 1
yumurta daha ekleyebilirsiniz.
200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin, biraz fırın
özelliğinize göre muhtemelen 20 – 25 dakikada choux hamurlarınız pişmiş
olacaktır.
Soğuyunca ortadan kesin, içine vanilyalı dondurma koyup üzerine benmari usulü erittiğiniz çikolatayı ekleyip servis edin….
Tarif Arda'nın Mutfağı'ndan..
Yorumlar
Yorum Gönder
GMail ya da blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz: Anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz .Adınızı yazmayı unutmayın. Teşekkürler..