Ana içeriğe atla

Pofidik Poğaça - Sodali Poğaça

Pazar kahvaltılarının mis kokulu misafiri.. İster peynirli, ister patatesli, ister kıymalı ya da sade servis edebileceğiniz, uzun süre bayatlamayan lezzet.. 




Poğaçalarınız bir kenarda ılınırken, siz de vakit kaybetmeden çayınızı ocağa koyun ve vaktiniz varsa, bu işi kesinlikle sabah erken saatlerde yapın ki her taraf mis gibi koksun.. Güne poğaça kokusuyla uyanmak gibisi var mı?


Malzemeler
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 şişe oda sıcaklığında soda
  • 6 su bardağı un
 


Öncelikle, ılık sütü derin (tercihen kapaklı) bir kabın içerisine alarak mayayı bir çatal yardımıyla karıştırın. Ardından sıvıyağ, soda, tuz ve şekeri koyun. 6 su bardağı elenmiş unu ilave ettikten sonra, hamurun kıvamına göre un koymaya kontrollü bir şekilde devam edin. Hamur yumuşacık ama elinize yapışmayacak bir kıvama gelene kadar iyice yoğurun.


Sonra, 5-10 dakika kadar üzerini kapakla kapatıp ya da bir bezle örtüp dinlendirin. Tepsiye öncelikle bir yağlı kağıt döşedikten sonra, cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp, elinizle yuvarlayın. Hamuru çok ince açmayın ki pişince pofidik olsun. İçine iç malzemesinden bolca koyup, avucunuzun içinde yuvarlayarak kapatın. Kapattığınız yer alta gelecek şekilde, tepsiye aralıklı olarak yerleştirin.





Üzerine bir şey sürmeden, ılık ortamda bu şekilde 1 saat kadar bekletin. Sonra, küçük bir kabın içinde iyice karıştırdığınız 1 yumurta sarısı + 1 çay kaşığı süt + 1 çay kaşığı pekmezi poğaçaların üzerine bir fırça yardımıyla sürün.

Önceden ısıttığınız 175-180 derece fırında üzerleri nar gibi kızarana kadar pişirin..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Nutellali Kek

Malzemeler 3 yumurta 1 su bardağı toz şeker 1 su bardağı süt Yarım su bardağı sıvı yağ 2-3 yemek kaşığı nutella 2 yemek kaşığı kakao (Kakaolu isterseniz katabilir ya da benim gibi sade yapabilirsiniz) 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu 2,5 su bardağı un Yapılışı ; Bir kabın içinde yumurta ve şekeri köpük olana kadar çırpın. Sıvı malzemeleri ve kakaoyu ilave edip biraz daha çırpın. Kuru malzemeleri karıştırıp, sıvı karışıma ekleyip, çırpın.  Yağlanmış baton pasta kalıbı yada, normal kek kalıbına kekin yarısını  dökün ve üzerine nutellayı ilave edin. Kalan keki de üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 C fırında pişirin… (Ortası yumuşak olacaktır. Endişelenmeyin, kenarları pişmişse tamamdır..

Çölyak Hastalarina Yasaklanan ve Serbest Olan Yiyecekler

YİYECEK GRUBU SERBEST YİYECEKLER YASAKLANAN YİYECEKLER İçecekler Süt, salep, ıhlamur, adaçayı, çay, ayran, meyve suları, limonata, gazoz, kolalı içecekler Boza, bira, şarap ve tüm mayalı içecekler Et, balık, kümes hayvanları ve sakatatlar Hepsi Hiçbiri Yumurta Hepsi Hiçbiri Tatlılar Pirinç ve unu, mısır unu ve nişastası, patates unu ve nişantası, nohut unu, kestane unu, karabuğday unu, mercimek unu, darı, teff, tapioka Buğday, çavdar ve arpa ile yapılmış her türlü yiyecek Kuru baklagiller Hepsi Hiçbiri Sebze-Meyve Hepsi Hiçbiri Çorbalar Sebze, pirinç, mercimek çorbaları, pirinçle yapılmış yayla çorbası, et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar Şehriye, un, tarhana, düğün, unlu domates, erişte çorbaları ve her türlü hazır çorba Yağlar Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar Çok yağ katılmış yiyec