Öyle tarifler var ki; arkasındaki hikaye adeta lezzetini arttırıyor…
Bunlardan biri de “Pavlova”… ‘Pavlova’; tabanı ‘beze’ye benzeyen,
özellikle çilek, kivi ve kırmızı orman meyveleriyle süslenmiş bir çeşit
turta..
Uzun zamandır güzel bir “Pavlova” tarifi arıyordum. Tabii ilk olarak -
bütün yeni tarif denemelerimden önce yaptığım gibi- işe tarihçesini
araştırarak başladım. Karşıma şahane bir hikaye çıktı…
“Pavlova” ismi ünlü Rus balerin Anna Matveyevna Pavlova’dan geliyor.
Hikaye şöyle;
Zamanının en önemli balerinlerinden biri sayılan Anna Matveyevna
Pavlova, 1926 yılında Yeni Zelanda ve Avustralya turnesine çıkar. Bu
ziyaret Yeni Zelanda’da ‘yılın olayı’ sayılır. Rivayete gore,
“Dansetmiyor, adeta uçuyor… ” denilen Pavlova’nın şerefine kaldığı
otelin şefi bir tatlı hazırlamak ister. Balerinin bembeyaz tütüsünden
etkilenen şef, bir balerin kadar hafif, kırılgan, narin bir tatlı
yapmaya karar verir.
Tütünün ana şeklini, tatlının ‘Fransız Bezesi’ne benzeyen tabanı
oluşturur. Üzerindeki krem şanti katmanı ise tütünün üzerini kaplayan
ince kumaşı temsil eder. İlk yapılan ‘Pavlova’da süslemede kullanılan
kiwiler ise Anna’nın giydiği tütünün üzerindeki yeşil gül yapraklarıdır.
Tatlı o kadar çok beğenilir ki, hem Yeni Zelanda’da hem Avustralya’da
özellikle Paskalya gibi önemli zamanlarda kurulan kutlama sofralarında
yerini alır. Hem Yeni Zelanda’nın hem Avustralya’nın milli tatlısı kabul
edilen ‘Pavlova’ ile ilgi çeşitli tarifler var. İşte onlardan biri;
- 4 adet yumurta beyazı
- 200 gr toz şeker,
- 2 tatlı kaşığı mısır nişastası,
- 1 çay kaşığı elma sirkesi
- 200 gr sıvı krema
- 1 çay kaşığı sıvı vanilya ( veya 1 paket toz vanilya)
- 2 tatlı kaşığı pudra şekeri
- 1 adet kivi, 1 su bardağı böğürtlen, 1 su bardağı çilek, isteğe göre..
Önce fırın 120 derece ısıtılır. Yumurta akları, mikserle iyice köpürüp bembeyaz tepeler oluşuncaya
kadar çırpılır. Toz şeker ilave edilerek bir müddet daha mikserle
çırpılır. Yumurta beyazlarının kıvamı, çırpma kabı ters çevrildiğinde
dökülmeyecek şekilde olmalıdır.
Elma sirkesi ve nişasta da eklenir ve bir spatula yardımıyla yumurtanın sönmemesine dikkat edilerek, alttan üste havalandırılarak karıştırılır. Burada yavaş hareket edilmelidir ki yumurta akları sönmesin. Yağlı kağıt üzerine 20 cm çapında bir daire çizilir ve yumurta akları bu 20 cm’lik çemberin dışına taşırılmadan, kağıt üzerine aktarılır.
Spatula yardımı ile yumurta aklarının yan çeperleri düzeltilir ve orta kısmı hafifçe çukur bırakılır.
Elma sirkesi ve nişasta da eklenir ve bir spatula yardımıyla yumurtanın sönmemesine dikkat edilerek, alttan üste havalandırılarak karıştırılır. Burada yavaş hareket edilmelidir ki yumurta akları sönmesin. Yağlı kağıt üzerine 20 cm çapında bir daire çizilir ve yumurta akları bu 20 cm’lik çemberin dışına taşırılmadan, kağıt üzerine aktarılır.
Spatula yardımı ile yumurta aklarının yan çeperleri düzeltilir ve orta kısmı hafifçe çukur bırakılır.
Hazırlanan karışım fırında yaklaşık olarak 1 saat kadar pişirilir. Ve
fırın kapağı açılmadan içinde soğutulur. Pavlova iyice soğutulduktan
sonra fırından çıkarılır ve dikkatli bir şekilde yağlı kağıttan
ayrılarak, servis tabağına aktarılır.
Krema, vanilya ve pudra şekeri ile iyice çırpılır ve katı bir krema
elde edilir. Fazla bastırmadan bu krema pavlovanın çukur olan kısmına
aktarılır ve meyvelerle süslenerek servis yapılır.
görüntü süper, denenecekler arasına girdi:)
YanıtlaSilmerhaba didem, muhakkak denemelisin. denediğinde ve etrafındakilere tattırdığında pişman olmayacaksın. sevgiler :)
Sil