İnek
sütüne karşı alerji çocukların % 3 alerji görülmektedir. İnek sütünün
içerdiği proteinden özellikle alfa laktoglobulin, kazein, sığır gamma
globülin, sığır albümin, ve beta laktoglobulindir alerjik niteliktedir.
Diyetinden İnek sütü çıkarıldığı da Tereyağı, tereyağı aromalı diğer
yağlar, margarin , Peynir çeşitleri, yoğurt, krema, muhallebi ve benzeri
besinler tüketilmemelidir.
Yumurta
Yumurta
Sıklıkla
tüketildiği hem de birçok yiyeceğin içinde bulunduğu için yaygın bir
besin alerjenidir. Yumurta beyazına karşı alerji sarısına oranla daha
fazla görülmektedir.
Yumurta alerjisi özellikle bebeklikte ve erken çocukluk döneminde yaygın olarak görülmektedir. Yıllar geçtikçe etkisi azalmakta ve yetişkinlik döneminde ise tamamen
kaybolmaktadır. Yumurta alerjisinde egzama veya kaşıntı deri ve göz lezyonları görülme sıklığı diğer besin alerjenlerine kıyasla daha fazladır.
Yumurta alerjisi, yumurtanın kendisinin veya yumurta içeren yiyeceklerin alınmasından sonra, dakikalar veya saatler içinde ortaya çıkan, yaygın kızarıklık, hırıltılı solunum,
kusma ve ishal ile kendini belli eder.
Yumurta akının bir yaşından önce verilmemesi, başlandığında ise yavaş yavaş arttırılması gereklidir. Alerji belirtileri ortaya çıktığında yumurtaya en az altı ay ara verilmelidir
Yumurta alerjisi olan bireyler yumurtayı ve yumurtalı besinleri diyetinden diyetlerinden çıkarmalıdır.
Balık ve Kabuklu Deniz Ürünleri
Güçlü alerjenlerdir. Çocuklarda çoğu zaman astım veya egzamaya neden olmalarına rağmen aslında kaşıntı, deri ve gözde lezyonlar
(ürtiker) ve sindirim sistemindeki alerjiden sorumludurlar. Alerjik reaksiyonlar balığın ağza alınmasından birkaç dakika sonra görülebilir. Pişmiş ya da çiğ balığın kokusunu duyma, hatta bazen balığa sadece dokunma ile birlikte bile de aşırı duyarlı bireylerde semptomlar gözlenebilir. Alerjiye sebebiyet veren balık ve deniz ürünü yendikten sonra
deride kızarma, kaşıntı göz ve deride lezyonlar, sindirim siteminde; karın ağrısı, kusma, bulantı, ishal ve karında kramplar, solunum sisteminde; astım ve alerjik burun nezlesi, ve genel bir reaksiyon olarak anaflaksi gözlenebilir.
Alerjik reaksiyonlara neden olan balık ve deniz ürünlerinden bazıları şunlardır: uskumru, ton balığı, ıstakoz, morina balığı, sardalye, , kerevit, karides, yengeç, salyangoz, midye, istiridye, kalamar
Kabuklu ve Yağlı Kuruyemişler(fındık, fıstık gibi)
(ürtiker) ve sindirim sistemindeki alerjiden sorumludurlar. Alerjik reaksiyonlar balığın ağza alınmasından birkaç dakika sonra görülebilir. Pişmiş ya da çiğ balığın kokusunu duyma, hatta bazen balığa sadece dokunma ile birlikte bile de aşırı duyarlı bireylerde semptomlar gözlenebilir. Alerjiye sebebiyet veren balık ve deniz ürünü yendikten sonra
deride kızarma, kaşıntı göz ve deride lezyonlar, sindirim siteminde; karın ağrısı, kusma, bulantı, ishal ve karında kramplar, solunum sisteminde; astım ve alerjik burun nezlesi, ve genel bir reaksiyon olarak anaflaksi gözlenebilir.
Alerjik reaksiyonlara neden olan balık ve deniz ürünlerinden bazıları şunlardır: uskumru, ton balığı, ıstakoz, morina balığı, sardalye, , kerevit, karides, yengeç, salyangoz, midye, istiridye, kalamar
Kabuklu ve Yağlı Kuruyemişler(fındık, fıstık gibi)
Sık görülen klinik belirtiler astım, dudaklarda ve yanak mukozasında kabarma, yutakta görülen ödem, ürtiker ve bazen de
egzamadır. Bu gruptaki alerjik besinler yerfıstığı, badem, hindistancevizi, kestane, ceviz, şamfıstığı, fındıktır. Genelde etkilerini yendikleri zaman göstermelerine rağmen; badem, kestane, fındık ve yerfıstığı yağları soluma yoluyla alerjik reaksiyon oluşturabilirler. Yer fıstığı alerjisi yaşamın erken dönemlerinde kendini gösterir ve çoğu bireyde yaşam boyu sürer
Tahıllar
egzamadır. Bu gruptaki alerjik besinler yerfıstığı, badem, hindistancevizi, kestane, ceviz, şamfıstığı, fındıktır. Genelde etkilerini yendikleri zaman göstermelerine rağmen; badem, kestane, fındık ve yerfıstığı yağları soluma yoluyla alerjik reaksiyon oluşturabilirler. Yer fıstığı alerjisi yaşamın erken dönemlerinde kendini gösterir ve çoğu bireyde yaşam boyu sürer
Tahıllar
Bu
gruptaki diğer besinlere kıyasla buğday ve mısır daha sıklıkla görülen
alerjen tipleridir. Mısır buğdaya kıyasla daha az alerjenik özelliğe
sahiptir ve bu nedenle buğdaya göre daha fazla tercih edilir. Buğday ise
her diyette önemli bir yere sahip olduğundan dolayı, diyetten
çıkarılması oldukça zordur.
Buğday alerjisi olanlar Kepek, bulgur, Kuskus, krakerler, Nişasta, durum buğdayı ve durum unu, glüten, makarna, erişte diyetinde bulundurmaması gerekir.
Etler
Buğday alerjisi olanlar Kepek, bulgur, Kuskus, krakerler, Nişasta, durum buğdayı ve durum unu, glüten, makarna, erişte diyetinde bulundurmaması gerekir.
Etler
Tavuk ve sığır
etine karşı besin alerjisi de genelde bebeklik çağında görülür. Kuzu eti
daha az alerjendir. Yakın antijenik ilişkilerden dolayı grup
reaksiyonları görülebilir. Süte duyarlı hastalar, sığır etine alerjik
reaksiyon gösterebildikleri gibi; yine aynı şekilde yumurta alerjisi
olan bireyler de tavuk etine karşı duyarlılık gözlemlenebilir.
Meyveler, Sebzeler
Meyveler, Sebzeler
Sıklıkla
alerjik reaksiyonlara neden olurlar. Herhangi bir meyve alerjik
reaksiyona neden olabileceği için, tayin edilmesi zordur. Özellikle
çocuklarda elma, armut, çilek, kavun, karpuz, kiraz, vişne, kayısı,
şeftali alerjiye neden olurlar. Portakal sık tüketimi nedeniyle çocukluk
döneminde semptomlara neden olabilir. Belirtiler pişmiş, konserve ya da
reçelinden ziyade çiğ meyvelerin yenmesiyle ortaya çıkar. Çiğ meyvenin
daha sık tüketildiği yaz aylarında ürtikerin görülme sıklığının
arttığını görülmüştür.
Meyvelerde olduğu gibi sebzelerde de grup reaksiyonları gözlemlenebilir. Kabak ve domates gibi sebzeler çeşitli klinik belirtilere neden olabilirler. Çiğ sebzelere karşı alerji belirtileri gözlemlenirken, pişmiş şekillerine karşı herhangi bir reaksiyon oluşmayabilir.
Patates veya havuç gibi sebzelerin kabuğuna karşı bir duyarlılık mevcutken, yenebilir kısımlarına karşı bir belirti gözlemlenemeyebilir.
Kuru Baklagiller
Meyvelerde olduğu gibi sebzelerde de grup reaksiyonları gözlemlenebilir. Kabak ve domates gibi sebzeler çeşitli klinik belirtilere neden olabilirler. Çiğ sebzelere karşı alerji belirtileri gözlemlenirken, pişmiş şekillerine karşı herhangi bir reaksiyon oluşmayabilir.
Patates veya havuç gibi sebzelerin kabuğuna karşı bir duyarlılık mevcutken, yenebilir kısımlarına karşı bir belirti gözlemlenemeyebilir.
Kuru Baklagiller
Özellikle bezelye, fasulye veya yerfıstığı ciddi alerjik reaksiyonlara
neden olabilir. Baklagillerden olan soya fasulyesi özellikle çocuklarda
alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Protein içeriği nedeniyle birçok
ticari besinde kullanılmaktadır.
Baklagiller arasında çapraz duyarlılık söz konusu olabilir ancak bireylerin birden fazla baklagille duyarlı olması nadir görülür.
Baharatlar ve Çeşni Vericiler
Baklagiller arasında çapraz duyarlılık söz konusu olabilir ancak bireylerin birden fazla baklagille duyarlı olması nadir görülür.
Baharatlar ve Çeşni Vericiler
Dereotu,
anason, kimyon, zencefil, kereviz tohumu, tarçın, karanfil, kişniş,
hindistancevizi, hardal, karabiber, kırmızıbiber, nane, haşhaş tohumu,
adaçayı, kekik ve vanilya bu tip besin alerjilerine neden olan
yiyeceklerdir.
Bununla beraber baharat alerjileri çocuklarda sıklıkla görülmez, çünkü çocuklar yetişkinlere nazaran daha az baharatlı besin tüketirler.
Hardal
Bununla beraber baharat alerjileri çocuklarda sıklıkla görülmez, çünkü çocuklar yetişkinlere nazaran daha az baharatlı besin tüketirler.
Hardal
Kuvvetli bir alerjendir, özellikle çocuklarda astım veya ürtikere neden olurlar.
Karabiber ve Diğer baharatlardan, vanilya ve nane nadir olarak solunum sisteminde klinik belirtiler oluştururlar. Özellikle çeşitli yiyeceklerde kullanılan tarçın, nane ve hindistancevizi yağları deride ve vücudun diğer bölgelerinde geçici şişliklere neden olurlar.
Çikolata
Karabiber ve Diğer baharatlardan, vanilya ve nane nadir olarak solunum sisteminde klinik belirtiler oluştururlar. Özellikle çeşitli yiyeceklerde kullanılan tarçın, nane ve hindistancevizi yağları deride ve vücudun diğer bölgelerinde geçici şişliklere neden olurlar.
Çikolata
Özellikle çocuklarda sık tüketiminden dolayı alerjik burun akıntısı, migren,
deride kızarma kaşıntı ve sindirim sistemi bozuklukları görülebilir. Semptomlar kaynağı aynı olan çikolata ya da kakaonun tüketilmesiyle ortaya çıkabilir.
Bal
deride kızarma kaşıntı ve sindirim sistemi bozuklukları görülebilir. Semptomlar kaynağı aynı olan çikolata ya da kakaonun tüketilmesiyle ortaya çıkabilir.
Bal
Bal nadiren alerjiye neden olur,
Bununla birlikte herhangi bir besin maddesi alerjiye yol açabilir.
Bununla birlikte herhangi bir besin maddesi alerjiye yol açabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder
GMail ya da blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz: Anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz .Adınızı yazmayı unutmayın. Teşekkürler..