Ana içeriğe atla

Çölyak Hastalarina Yapilan SGK Yardimi Ve Mevzuat

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından her ay çölyak hastalarına (çölyaklılar) yaş gruplarına göre nakit para yardımı yapılmaktadır. Bu yardımdan faydalanmak için öncelikle Devlet Hastanesi veya Üniversite hastanelerinden ÇÖLYAK RAPORU alınmalıdır. Raporun tanı kısmında açıkça Çölyak Hastalığı / Gluten Enteropatisi yazmalıdır ve 1 yıllık olacak şekilde düzenlenmelidir... Rapor 2 yıllık düzenlense bile SGK tarafından 1 yıl olarak kabul edilmektedir... Rapor her yıl yenilenmelidir.
 
Çölyaklı eğer 18 yaş altında ise kimin sosyal güvencesi altında ise (anne veya baba) onun üzerinden yardım alabilir ve o kişinin müraacaat etmesi gerekir...

Başvuru için ;
* Raporun aslı ( Fotokopisi mutlaka saklanmalıdır )
* 2 adet fotoğraf
* Ziraat Bankası hesap cüzdanı fotokopisi
* Nüfus cüzdanı fotokopisi gerekmektedir. 

Başvuru tarihinden 1 ay sonra verilen hesap numarasına veya TC numarasına yeni düzenleme ile  her ayın 8-14 `ü arası yardım parası yatırılacaktır.

Eğer çalıştığınız şirkette özel sigorta ya da sağlık vakfı var ise mutlaka araştırın. Yardım kalemi var ise talep edin.. Sonuçta glutensiz ürün almak maliyetli..

SGK SAĞLIK ÖDEMESİ HAKKINDA GENEL BİLGİ
YENİ SUT’A GÖRE ÇÖLYAK HASTALARINA YAPILACAK YARDIM
(Değişik: 01/03/2011-27861/10 md. Yürürlük :11/03/2011)
6.2.16- Doğuştan Metabolik Hastalıklar ile Çölyak Hastalığı  (3) Çölyak hastalığında; gastroenteroloji uzman hekimi tarafından 1 yıl süreli rapor düzenlenir. Bu hastaların kısıtlı diyetleri sebebi ile hayati öneme haiz  özel formüllü un ve özel formüllü un içeren mamul ürünler (makarna, şehriye, bisküvi, çikolata, gofret vb.); gastroenteroloji uzman hekimi tarafından düzenlenen uzman hekim raporuna dayanılarak bir aylık;

a) 0-5 yaş için: 52,50 TL
b) 5-15 yaş için: 80 TL
c) 15 yaş üstü için: 72,50 TL tutar ödenir.
YAPILACAK YARDIMIN UYGULAMA DETAYI
SGK  KURUMU BAŞKANLIĞINDAN (10/03/2011)

01.03.2011 tarih, 27861 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren „Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile Sağlık Uygulama Tebliğinin “Doğuştan Metabolik Hastalıklar ile Çölyak Hastalığı” başlıklı 6.2.16 numaralı maddesi yeniden düzenlenmiştir. Maddenin 2. ve 3. fıkralarında belirtilen hastaların, kısıtlı diyetleri sebebi ile hayati öneme haiz özel formüllü un ve özel formül içeren mamul ürünler (makarna, şehriye, bisküvi, çikolata, gofret vb.) için yaşa göre bir aylık ödenecek tutarlar belirlenmiştir.

Söz konusu ürünler medula reçete provizyon sisteminden giriş yapılarak sadece eczanelerden temin edilmekte iken, 11.03.2011 tarihi itibariyle Tebliğde belirtilen tutarlar yaş gruplarına göre aylık olarak otomatik ödeme sistemiyle doğrudan hak sahiplerine ödenecek olup, hak sahipleri bu ürünleri istedikleri yerden temin edebileceklerdir.

Bu nedenle hak sahiplerinin bölgelerinde bulunan Kurumumuz Sigorta Müdürlüklerine ya da İl Müdürlüklerimize bağlı Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezlerine dilekçe, hastalığa ait rapor (E-RAPOR hariç) ve banka hesap numaraları ile başvurarak kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir. Kayıtları yapılan ve uygunluk alan hak sahiplerine başvuru tarihleri baz alınarak her ayın 15 inde hak ettikleri tutarlar rapor süresince otomatik olarak banka hesap numaralarına aktarılacaktır. Ödeneğin kesilmeden yapılabilmesi için, Rapor tarihleri bitmeden en az 15 gün önce yenilenmelidir.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Glutensiz Patates Ekmeği - Gluten Free

Glutensiz yiyecek seçimi işin en zor kısmı.. Glutensiz yiyeceklerin kutusunda gluten olmadığını garantileyen 'üzeri çizilmiş bir tahıl sapı' sembolü bulunur. Aradınız, taradınız bulamadınız bir glutensiz ekmek.. O halde kendi ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz, hem de patatesli.. 200 ml su 1 çay kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı kuru maya 250 gr schar MixB glutensiz un 25 ml sıvı yağ 125 gr haşlanıp rendelenmiş patates 1 tatlı kaşığı tuz **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Suyun yarısını, maya ve şeker ile birlikte bir kaba alıp, karıştıralım. 5-7 dakika mayanın aktif olması için üzerini örtüp bekleyelim. Mayası gelmeye başladığında (köpük köpük olması) geri kalan tüm malzemeyi üzerine katalım. İyice karıştıralım. Mutlaka mutfağınızda tahta kaşık vardır. Pürüzsüz bir hamur elde edene kadar tahta kaşık ile karıştıralım. Evde ekmek makineniz varsa bu aşamadan sonra makineye alabilirsiniz. Normal ev tipi fırınınız ...

Brownie - Yumurtasiz Sütsüz Islak Kek

Karşınızda ıslak vegan kek! İçinde ne yumurta var ne de süt! Vegan beslenenler, vegan yaşam tarzını benimseyenlerin mutlaka hoşuna gidecektir. Bilmeyenler için vegan tarzı beslenmek demek, hayvanlardan elde edilen hiç bir yiyeceği yememek demek.. Şimdiden kolaylıklar herkese... 3 su bardağı un 6 yemek kaşığı kakao 2 su bardağı şeker 2 bardak oda sıcaklığında su 2 yemek kaşığı elma sirkesi Yarım su bardağı sıvıyağ 1/4 çay kaşığı tuz 1 paket vanilya 2 çay kaşığı karbonat Kuru malzemeleri, un, kakao, tuz, vanilya, karbonat, derin bir kaseye eleyin. Başka bir kasede şekeri, suyu, sirkeyi, vanilyayı ve yağı, şeker eriyene kadar karıştırın. Sonra kuru malzemeleri şekerli suyun içine ilave edin ve güzelce karıştırın. Kekin yapışmaması için kare bir borcama pişirme kağıdı serin ve hazırladığınız kek hamurunu dökün. 180C derecede 40 dakika kadar pişirin. Her zaman yaptığımız gibi kekin pişip pişmediğini anlamak için bir kürdanı keke batırın eğer temi...