Ana içeriğe atla

Besin Alerjisi Nedir? Ne Değildir?

Bazı besinlerde bulunan proteinler, vücutta bağışıklık sisteminin uyarılmasına sebep olur. Uyarılan bağışıklık sistemi, besine karşı bağışıklık yanıtı oluşturur ve besin alerjileri ortaya çıkar.

Besin alerjileri genelde kalıtsaldır. Yani sizde herhangi bir besine karşı alerji varsa, çocuğunuzda oluşma riski olduğunu da unutmamanız gerekir. Çocuklar besin alerjilerine yetişkinlere nazaran daha duyarlı olsalar da, birçok çocuk büyüdüğünde alerjik reaksiyonlar son bulur.

Birçok kişi besin alerjisi olduğunu düşünmektedir. Fakat gerçek besin alerjileri, yetişkinlerde yüzde 2, çocuklarda yüzde 5 oranında görülür.

Besin alerjilerinin vücutta en sık sebep olduğu değişiklikler; şişme, aksırma veya mide bulantısıdır. Fakat besin alerjilerinde deri döküntüsü, dudak şişmesi, gözlerde kaşıntı, öksürük, solunum sıkıntısı, kusma ve ishalde görülebilir. Gerçek besin alerjilerinin, taklitleri ile karıştırılmaması gerekir. Bazen besine karşı duyulan tiksinti de bunlara benzer durumlarla sonuçlanabilmektedir. Bu nedenle besin alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka bir doktora başvurmalı ve gerekli testleri yaptırmalısınız.
Hangi Besinler Alerjik Etki Gösterebilir?

Süt, yumurta, mısır, baklagiller ve soya alerjik etki gösterebilecek besinler arasında yer almaktadır. Yer fıstığı ve kabuklu deniz hayvanları da bazı bireylerde alerjik reaksiyonlara sebep olur. Çavdar, çikolata ve çilekte alerjik etki gösterebilecek besinler arasında yer almaktadır.

Bebeklerde inek sütüne olan alerji bebeğe inek sütü veya inek sütü bazlı bebek mamalarının verilmesi ile ortaya çıkmaktadır. Bu durumda bebekte bulantı, kusma, ishal ve iştahsızlık oluşur. İnek sütü proteinine alerjisi olan bebeklerin inek sütü içeren herhangi bir besin tüketmemesi ve soya bazlı mamalarla beslenmesi gerekmektedir. Fakat inek sütü alerjisi olan bebeklerin bir kısmında, soya proteinine karşı duyarlılıkta söz konusu olabilir. Bu durumda, bebeğin tedavi edici özellikte özel bazı mamalarla beslenmesi gerekir.

Yumurta beyazına karşı oluşan alerji, bebek ve çocuklarda sıklıkla gözlenir. Bu nedenle, ek besinlere ilk başlandığında bebeklere sadece yumurta sarısı verilmesi önerilir. Bir yaşına kadar yumurta beyazının verilmemesi daha uygun olacaktır.
Fıstık, yumurta ve kabuklu deniz hayvanlarının oluşturabileceği alerji, diğer besinlere nazaran daha tehlikeli olabilir. Bu besinlere alerjisi olan bireylerde, besinlerin tüketiminden sonra terleme, düzensiz kalp atışları, düşük tansiyon ve şok durumu oluşabilir.
Besin Alerjileri ile Başa Çıkma Yolları

Besin alerjisi tanısı aldıysanız, alerjik reaksiyon verdiğiniz besini beslenme örüntünüzden çıkarmanız gerekir. Bu önlemin yanı sıra dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalarının olduğunu da unutmayın.

• Bir diyetisyene danışın. Diyetisyeniniz, alerji oluşturduğunuz besinle ilgili bilgi vermekle kalmaz, aynı zamanda o besin beslenme planınızda olmadan da besin çeşitliliği sağlamanızda size yardımcı olur.
• Besin etiketlerine dikkat edin. Alerjik reaksiyon gösterdiğiniz besin sadece tek tüketildiğinde değil, başka bir besinin içinde yer aldığında da vücudunuzda aynı tepkiler oluşmasına neden olur. Bu nedenle, besin etiketlerini dikkatlice okuyup, alerjik olduğunuz besinin, satın alacağınız besinin içinde yer alıp almadığını belirlemelisiniz. Örneğin; süte alerjiniz varsa sütlü çikolatalardan uzak durup, bitter çikolata almanız gerekir.

• Etiket okumaktan vazgeçmeyin. Defalarca satın aldığınız bir ürün de olsa, her seferinde etiketi muhakkak gözden geçirmelisiniz. Çünkü besinin içeriği değiştirilmiş olabilir.



Yorumlar

  1. Eger bir kredi ihtiyaciniz var mi? Burada finansal sorun olanlar için bir firsattir
    hayatlarinin mali yükselme isteyenler, biz kredi vermek
    çok makul bir faiz orani, biz, kredi borç kredi her türlü vermek
    isletme kredisi, tibbi kredi, ev kredisi, ögrenci kredisi vb finansal stres ulusu yardimci olur.

    mali yardim için e-posta ile bize bugün: robertsmoakloanfunds@gmail.com

    Saygilarimla

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

GMail ya da blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz: Anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz .Adınızı yazmayı unutmayın. Teşekkürler..


Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Glutensiz Patates Ekmeği - Gluten Free

Glutensiz yiyecek seçimi işin en zor kısmı.. Glutensiz yiyeceklerin kutusunda gluten olmadığını garantileyen 'üzeri çizilmiş bir tahıl sapı' sembolü bulunur. Aradınız, taradınız bulamadınız bir glutensiz ekmek.. O halde kendi ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz, hem de patatesli.. 200 ml su 1 çay kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı kuru maya 250 gr schar MixB glutensiz un 25 ml sıvı yağ 125 gr haşlanıp rendelenmiş patates 1 tatlı kaşığı tuz **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Suyun yarısını, maya ve şeker ile birlikte bir kaba alıp, karıştıralım. 5-7 dakika mayanın aktif olması için üzerini örtüp bekleyelim. Mayası gelmeye başladığında (köpük köpük olması) geri kalan tüm malzemeyi üzerine katalım. İyice karıştıralım. Mutlaka mutfağınızda tahta kaşık vardır. Pürüzsüz bir hamur elde edene kadar tahta kaşık ile karıştıralım. Evde ekmek makineniz varsa bu aşamadan sonra makineye alabilirsiniz. Normal ev tipi fırınınız ...

Çölyak Hastalarina Yasaklanan ve Serbest Olan Yiyecekler

YİYECEK GRUBU SERBEST YİYECEKLER YASAKLANAN YİYECEKLER İçecekler Süt, salep, ıhlamur, adaçayı, çay, ayran, meyve suları, limonata, gazoz, kolalı içecekler Boza, bira, şarap ve tüm mayalı içecekler Et, balık, kümes hayvanları ve sakatatlar Hepsi Hiçbiri Yumurta Hepsi Hiçbiri Tatlılar Pirinç ve unu, mısır unu ve nişastası, patates unu ve nişantası, nohut unu, kestane unu, karabuğday unu, mercimek unu, darı, teff, tapioka Buğday, çavdar ve arpa ile yapılmış her türlü yiyecek Kuru baklagiller Hepsi Hiçbiri Sebze-Meyve Hepsi Hiçbiri Çorbalar Sebze, pirinç, mercimek çorbaları, pirinçle yapılmış yayla çorbası, et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar Şehriye, un, tarhana, düğün, unlu domates, erişte çorbaları ve her türlü hazır çorba Yağlar Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar Çok yağ katılmış yiyec...