Pandispanya yapımı kolay gibi görünse de biraz zahmetli bir tarif. Pastaların olmazsa olmazı. Tarifler 24 cm`lik kaliplar icin ve 26 cm´lik kalip icin 1,5 katini kullanabilirsiniz.
KLASİK SADE PANDİSPANYA (24 cm'lik kalıp için)
Malzemeler:
Malzemeler:
- 4 Adet Yumurta
- 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
- 4 Türk Kahvesi Fincanı Un
- 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
- 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
- 1 Paket Kabartma Tozu
- 1 Paket Vanilya
KLASİK KAKAOLU PANDİSPANYA (24 cm'lik kalıp için)
Malzemeler:
Malzemeler:
- 4 Adet Yumurta
- 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
- 3 Türk Kahvesi Fincanı Un
- 2 Yemek Kaşığı Kakao
- 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
- 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
- 1 Paket Kabartma Tozu
- 1 Paket Vanilya
NİŞASTALI SADE PANDİSPANYA (24 cm'lik kalıp için)
Malzemeler:
Malzemeler:
- 4 Adet Yumurta
- 4 çay fincanı Toz Şeker
- 4 çay fincanı Un
- 1 çay fincanı Nişasta
- 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
- 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
- 1 Paket Kabartma Tozu
- 1 Paket Vanilya
NİŞASTALI KAKAOLU PANDİSPANYA (24 cm'lik kalıp için)
Malzemeler
Malzemeler
- 4 Adet Yumurta
- 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
- 3 Türk Kahvesi Fincanı Un
- 1 Türk Kahvesi Fincanı Nişasta
- 2 Yemek Kaşığı Kakao
- 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
- 3 Yemek Kaşığı Kaynar Su
- 1 Paket Kabartma Tozu
- 1 Paket Vanilya
Pandispanya Yapılışı:
- Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın.
- Şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın.
- Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın.
- Şeker eriyince yağı ekleyin ve çok az çırpın.
- Toz malzemeleri birlikte eleyin, yumurta akları ve sarıları ile birleştirerek çok az daha çırpın. (bu aşamada mikser yerine çırpma teli yada tahta kaşık kullanırsanız daha iyi olur)
- Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dk. batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin.
Pandispanya yaparken bilmemiz gerekenler:
- Yumurtaların oda ısında olması gerekmektedir.
- Şeker ve yumurta iyice çırpılmalıdır. Yani 2-3 dakika çırpmalıyız.
- Unlu karışım şekerli karışıma ilave ederken çok fazla karıştırmamaya dikkat etmeliyiz. Yani mikserin en düşük ayarında ve kısa bir süre karıştırarak diğer malzemeler ile karışmasını sağlamalıyız.
- Kalıbı yağlarken katı yağ kullanmalıyız.
- Sade tariflere kakao ilave edeceksek isek karışımın biraz daha koyu olacağını bilmeliyiz.
- Pişirme esnasında ilk 20-25 dakika fırının kapağını açmamaya özen göstermeliyiz.
- Pandispanyamızda değişik lezzetler denemek için kek karışımına tarçın, limon kabuğu rendesi, portakal kabuğu rendesi, evde var olan marmelatlarımızdan 1 çorba kaşığı kadar ilave edebiliriz.
- Pandispanyalarımızı en az 1 gün önceden hazırlarsak pastamız daha lezzetli olacaktır.
hazırladığınız pandispanyayı streç filme sararak serin bir yerde birkaç gün, buzdolabında birkaç hafta muhafaza edebilirsiniz.
- En az 1 gün önceden hazırladığınız pandispanyamızı pasta yaparken kullanırken ara katlarını dilediğimiz malzeme ile iyice nemlendirmeliyiz.
- Pandispanyayı katlandırmak yani kesmek için pasta kesici ya da "cake lever" diye bilinen pasta yardımcısından satın alabilirsiniz. Fakat evde pratik çözüm isterseniz ince bir ipi alarak pastanın yanından yavaş yavaş kaydırarak da kesme işleminin aynısını yapabilirsiniz.
"NİŞASTALI SADE PANDİSPANYA" yı denedim, pişme sırasında fırının kapağını hiç açmadım ama kekin ortası çökük oludu, benim kaçırdığım bir ayrıntı mı var, fikir verebilirsen sevinirim.
YanıtlaSilEğer pandispanya ya da kek kabardıktan sonra çöküyorsa, un miktarı az gelmiş olabilir. Akışkan olmalı ama çok cıvık olmamalı. Bir dahaki denemende bir fincan daha ekleyebilir misiniz?
YanıtlaSilYumurtaların beyazı krema gibi olana kadar çırpılmış olmalı. Az çırpılmış olabilir mi?
Unu eklerken eleyerek koyabilir misini?
Ya da fırından çıkardıktan sonra çok soğuk bir yere götürmüş olabilir misin? Balkon gibi.. Tavsiyem pişirip, fırını kapattıktan sonra, fırın kapağını açıp 10-15 dk bekletmen..