Ana içeriğe atla

Şeker Hastalığı Dediğimiz Diyabet Nedir Ne Değildir?


Türkiye’de daha çok kullanılan ismi ile “şeker hastalığı”, tıp dilinde kısaca isimlendirilirken ise “diyabet”, konulmuş tam adı ise “Diabetes mellitus” nedir denildiğinde, anlaşılır ve kısaca verilebilecek cevap şöyledir;

Her insanda bulunan Pankreas adlı organımızın üretmiş olduğu insülin hormonunu üretememesi veya ürettiği bu hormonu vücudun tam olarak yetkin bir biçimde kullanamaması sonucu oluşan bu hastalığa diyabet denir.

Pankreas salgı bezlerinin üretmiş olduğu bu hormon, yiyip, içmiş olduğumuz veya vücuda değişik yollarla giren daha çok şekerli maddelerde bulunan glikozun direk kana değil hücrelere ulaşarak vücudumuzun yararına kullanmasını stabil olarak sağlamaktadır.

Ancak bu sistem bir şekilde bozulduğunda kandaki şeker değeri yükselebilir ve vücudumuz artık eski sağlığını kaybeder. Ya da tam tersi olarak kandaki şeker değeri çok azalabilir ve yine vücudumuz eski sağlığını kaybeder. Tabi bu olay aslında bu anlatımda olduğu kadar basit değildir. Vücuttaki kan şekerinin düzenlenmesi çok fazla sayıda kimyasal madde ve hormonun karmaşık etkileri sonucunda sağlanır, yine de yukarıda vermiş olduğum tanım genel hatlarıyla bu hastalığın sebep sonuç ilişkisi için yeterlidir denilebilir.

Tüm organlarımız gibi elbette Pankreas da yukarıdaki anlatımın haricinde birçok işleve sahiptir. Bundan dolayı bu sistemin bozulması sonucu sadece Şeker hastalığı değil bir çok sıkıntı da vücudumuz da belirebilir. Zaten bir çok şeker hastasının farklı değişik şikayetleri, ya zaten mevcut yada daha sonradan oluşabilmektedir. Bunun nedeni diyabete bağlı komplikasyonlardan olabildiği gibi Pankreasın diğer faydalarını sağlayamamasından ya da tamamen farklı nedenlerden olabilmektedir.

İnsülin hormonunun gereğinden az üretilmesi Tip 1 diyabet ya da insülin etkisine karşı direncin çoğalması ile Tip 2 diyabet türü oluşabilmektedir. Tip 1 daha çok gençler ve çocuklarda görülür. Tip 2 ise daha çok erişkin insanlarda hatta çoğunluğu şişman erişkinlerde görülür. Ve maalesef bu hastalık en azından şimdilik tıp dilinde gelişik süreğen yani giderek gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır.

Şeker hastalığı da bir çok hastalık da da görüldüğü gibi kalıtımsal olabilmekte hatta Tip 2 diyabetler daha çok kalıtımsal sebeplerle ortaya çıkmaktadır. Ancak çevresel etkiler de buna sebep olabilmektedir.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Nutellali Kek

Malzemeler 3 yumurta 1 su bardağı toz şeker 1 su bardağı süt Yarım su bardağı sıvı yağ 2-3 yemek kaşığı nutella 2 yemek kaşığı kakao (Kakaolu isterseniz katabilir ya da benim gibi sade yapabilirsiniz) 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu 2,5 su bardağı un Yapılışı ; Bir kabın içinde yumurta ve şekeri köpük olana kadar çırpın. Sıvı malzemeleri ve kakaoyu ilave edip biraz daha çırpın. Kuru malzemeleri karıştırıp, sıvı karışıma ekleyip, çırpın.  Yağlanmış baton pasta kalıbı yada, normal kek kalıbına kekin yarısını  dökün ve üzerine nutellayı ilave edin. Kalan keki de üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 C fırında pişirin… (Ortası yumuşak olacaktır. Endişelenmeyin, kenarları pişmişse tamamdır..

Çölyak Hastalarina Yasaklanan ve Serbest Olan Yiyecekler

YİYECEK GRUBU SERBEST YİYECEKLER YASAKLANAN YİYECEKLER İçecekler Süt, salep, ıhlamur, adaçayı, çay, ayran, meyve suları, limonata, gazoz, kolalı içecekler Boza, bira, şarap ve tüm mayalı içecekler Et, balık, kümes hayvanları ve sakatatlar Hepsi Hiçbiri Yumurta Hepsi Hiçbiri Tatlılar Pirinç ve unu, mısır unu ve nişastası, patates unu ve nişantası, nohut unu, kestane unu, karabuğday unu, mercimek unu, darı, teff, tapioka Buğday, çavdar ve arpa ile yapılmış her türlü yiyecek Kuru baklagiller Hepsi Hiçbiri Sebze-Meyve Hepsi Hiçbiri Çorbalar Sebze, pirinç, mercimek çorbaları, pirinçle yapılmış yayla çorbası, et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar Şehriye, un, tarhana, düğün, unlu domates, erişte çorbaları ve her türlü hazır çorba Yağlar Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar Çok yağ katılmış yiyec