“Biscotti” olan İtalyan dilinde biscotto çoğul formu yalnızca
geleneksel adıdır. Kelime kaynaklı Ortaçağ Latince kelime biscoctus,
anlamı “iki katı pişmiş.” tir. Fırında pişmiş bu bisküviler o kadar çok
kurudur ki uzun süre saklanabilir.
Böyle
bozulmayan gıda seyahatler ve savaşlar sırasında özellikle
yararlıdır ve iki katı pişmiş ekmekler Roma Lejyonlarının besinleri idi.
İlk belgelenmiş Biscotti onsekizinci yüzyılın bilim adamı Baldanzi
Amadio tarafından bulunan şimdiye kadar korunmuş bir asırlık elyazması,
reçetedir.
Yaklaşık 30 adet biscotti için;
- 70 gr. tereyağı
- 2 yumurta
- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 portakal kabuğu rendesi
- 2 yemek kaşığı portakal suyu
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 paket vanilya şekeri
- 1 çimdik tuz
- 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
Üzerine serpmek için :
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- ½ su bardağı file fıstık, fındık ya da ceviz
Fırını önceden 170 ˚C’ye ayarlıyoruz. Un, kabartma tozu, şeker ve tuzu derin bir kap içerisine eliyoruz. Oda ısısında yumuşamış olan tereyağı, portakal suyu ve rendelenmiş portakal kabuğunu ilave ederek yoğuruyoruz. Yumurtaları ve vanilyayı da ilave ederek yoğurmaya devam ediyoruz. Hamuru unlanmış tezgah üzerine alarak cevizi ilave edip yoğuruyoruz. Daha sonra iki eşit parçaya bölerek yaklaşık 20 cm uzunluğunda iki ekmekçik olacak biçimde elimizle şekil veriyoruz.
Önce toz şekeri daha sonra da file fıstığı serperek elimizle hafifçe bastırıp oval form oluşmasını sağlıyoruz. Bu aşamada çok bastırmamakta fayda var. Çünkü zaten pişerken hafifçe yayılıyor.
Önce toz şekeri daha sonra da file fıstığı serperek elimizle hafifçe bastırıp oval form oluşmasını sağlıyoruz. Bu aşamada çok bastırmamakta fayda var. Çünkü zaten pişerken hafifçe yayılıyor.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirerek önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dk. pişiriyoruz. Fırından çıkarıp 15-20 dk. tel ızgara üzerinde soğutuyoruz. Fırın ısısını 160˚C’ye düşürüp hamuru yaklaşık 1 cm kalınlığında dilimliyoruz. Tekrar yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip 30 dk. daha pişiriyoruz.
Yorumlar
Yorum Gönder
GMail ya da blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz: Anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz .Adınızı yazmayı unutmayın. Teşekkürler..