Hatay-Antakya bölgesinde sık sık yapılan nefis biberli ekmek ile karşınızdayım. Biberli ekmeğin bir çok çeşiti bulunmakta, kimisi peynir olarak lor kullanmakta, kimisi hiç peynir koymamakta.. Damak tadınıza göre şekli verebilirsiniz tarifinize.. Tüm malzeme ile 32-35 adet olmaktadır.. Ne kadar ince, o kadar güzel..
Hamur için;
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- Yarım su bardağından biraz fazla zeytin yağı
- 5 su bardağı un
- Yarım paket yaş maya (20 gr) (Kuru maya kullanacaksanız 1 yemek kaşığı)
- 1.5 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
Üstü için;
- 1 büyük soğan
- 1 adet kırmızı biber
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Yarım yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı kuru nane veya 1 tatlı kaşığı kekik
- 2 yemek kaşığı susam
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 yemek kaşığı acı pulbiber (İsteğe bağlı)
- 1 çay bardağına yakın zeytinyağı
Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini örtüp mayalanmaya bırakın. Hamur mayalanırken biberli sosu hazırlayın. Bunun için, soğanı ve
biberi rondodan geçirin. Veya küçük küçük doğrayıp zeytinyağıyla biraz
soteleyin. (Soğan ve biber kızarmayacak sadece yumuşayacak) Salça, nane, kimyon, susam, acı pulbiberi de ekleyip biraz daha kavurun. Mayalanan hamurdan orta boy bir mandalina büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın. Elinizde bastırın. Tepsiye dizip, üzerine harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koyup yayın. Yine elinizle hafifçe bastırın. 180 dereceye ayarladığınız fırına biberli ekmekleri sürün. Ekmeklerin yan tarafları hafif kızarınca fırından alın.
İsterseniz hamuru tepsinin büyüklüğüne göre açıp, pizza gibi, üzerine harcı serebilirsiniz. Piştikten sonra dilimleyerek servis edersiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder
GMail ya da blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz: Anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz .Adınızı yazmayı unutmayın. Teşekkürler..