Biscotti İtalyan menşeili (Türk: Selanik gevreği) daha doğrusu
Biscotti di Prato olarak bilinen, aynı zamanda cantuccini olarakta
adlandırılan, iki kez pişmiş kek anlamındadır ve İtalyan Prato Şehrinden
ortaya çıkmıştır. Keklerin kuru ve gevrek hale gelmesi için sıcak
fırında pişmiş taze somunu hamur kesme yoluyla yapılan ve tekrar
pişirilen büyük bisküvilerdir.
Karışımı, sadece un, şeker, yumurta, çam fıstığı ve kavrulmuş badem
oluşturur. Geleneksel tarifi, Maya ya da yağ hiçbir biçimde kullanılmaz.
Ancak ıslak hamur sonra iki kez pişirilir: Bir kez bütün şeklinde ve en
zor kısmıda ikinci pişirme ile, dilimlenmiş şeklinde kestikten sonra. Sonuçta, modern Biscotti tarifleri genellikle fındık (geleneksel
badem artı fındık, antep fıstığı ve çam fıstığı ve popüler seçenek) veya
baharat anason veya tarçın içerir. Italya da Geleneksel olarak, Biscotti di Prato, bruttiboni başka bir
tatlı özelliği ile birlikte satılmaktadır. tatlı servisi, genellikle
portakal suyu ile birleştirilmiştir.
Gelelim tarifimize;
Yaklaşık 30 adet için;
• 120 gr tereyağı
• 3 su bardağı un
• ½ su bardağı kakao
• 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
• ½ çay kaşığı tuz
• 1 su bardağı toz şeker
• 2 yumurta
• ½ su bardağı çok ince kıyılmış çikolata
• Üzerine serpmek için dövülmüş fındık ya da toz şeker
Fırını 170 ºC’ye ayarlıyoruz. Şeker hariç kuru malzemelerin tamamını eliyoruz. Oda sıcaklığındaki tereyağı ve şekeri mikser ile krema kıvamına gelinceye dek çırpıyoruz. Daha sonra hafifçe çırpılmış yumurtaları ekleyerek karıştırma işlemini sürdürüyoruz.
Kuru malzemelerden oluşan karışımı tahta bir kaşık yardımı ile
yumurtalı karışıma azar azar ilave ederek bütünleşmesini sağlıyoruz.
Cıvık bir hamur olduğunu düşünüyorsanız bir miktar daha un ilave
edebilirsiniz. Hamuru un serpilmiş tezgah üzerine alarak ince kıyılmış çikolatayı ilave edip yoğuruyoruz.
İki eşit parçaya bölerek elimizle uzun ve oval bir form verip küçük ekmekçiklerimizi yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Bu aşamada form verirken fazla bastırmamakta fayda var çünkü zaten pişerken hafifçe yayılma oluyor.
İki eşit parçaya bölerek elimizle uzun ve oval bir form verip küçük ekmekçiklerimizi yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Bu aşamada form verirken fazla bastırmamakta fayda var çünkü zaten pişerken hafifçe yayılma oluyor.
Üzerine dövülmüş fıstık, ya da toz şeker serperek 30 dakika pişiriyoruz. Pişen keki tel ızgara üzerinde 20 dakika soğutuyoruz.
Ekmek bıçağı yardımı ile yaklaşık 1 cm’lik dilimlere bölüp tekrar yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizerek 25-30 dk. daha pişiriyoruz.
Kuru, sert ve gevrek kıvamda biscottileriniz sıcak çikolata veya kahvenin yanında midenizi şenlendirmeye hazır.
Yorumlar
Yorum Gönder
GMail ya da blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz: Anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz .Adınızı yazmayı unutmayın. Teşekkürler..