Lazanyayı illa da kıymalı
yapmak zorunda değiliz. Sebze sevenler veya et yemeyenler, sizin için
de bir alternatifimiz elbette var. İstediğiniz sebzeleri
kullanabileceğiniz beşamel soslu lazanya tarifini aşağıda
bulabilirsiniz.
Beşamel sos için malzemeler:- 50 gr tereyağ / margarin
- Yarım su bardağı un
- 4 su bardağı az yağlı süt
- Bir tutam karabiber, varsa muskat rendesi
- Yarım küp tavuk bulyon
Eklenecek sebzelerin malzemesi:
- Renkli dolmalık biberler, havuç, kabak, patlıcan, taze soğan, mantar, sarımsak…. (Sevdiğiniz tüm sebzeler olabilir.)
Diğer malzemeler:
- 1 paket lazanya (500 gr)
- 1 su bardağı az yağlı kaşar peyniri rendesi (200 gr) (Parmesan veya istediğiniz bir çeşit peynir olabilir.)
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ
Beşamel sosun hazırlanması: Orta
boy bir tencereye yağı koyun. Yağ eriyince, içine unu ekleyin ve bir
süre karıştırın. Ardından içine yavaş yavaş sütü ekleyin. Bu arada
sürekli karıştırmaya devam edin. Karabiberi ve muskat rendesini de
ekleyin. Kıvamı koyulaşıncaya kadar pişirin. Ocaktan aldığınız beşamel
sosunu soğuması için bir kenara bırakın. Kullanıncaya kadar arada bir
karıştırın ki, üzeri kabuk bağlamasın.
Sebzelerin hazırlanması:
Tüm sebzeleri tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Eğer hepsini aynı
biçimde keserseniz, lazanyanın içinde daha hoş duracaktır. Sarımsakları
daha ince doğrayın. Tavaya sıvıyağ, tuz, karabiber, kırmızı biber
koyup, sebzeleri de ekleyin. Sebzeler yumuşayıncaya kadar birkaç dakika
kavurun. Aynı şeyi, 200 derece fırında da yapabilirsiniz. Pişirme süresi
tamamen arzunuza göre değişebilir: Eğer sebzeleri diri seviyorsanız az
süre, eğer daha püremsi seviyorsanız daha fazla süre pişirin.
Lazanyaları, içine biraz tuz eklediğiniz
kaynar suda makarna haşlarmış gibi 5 dakika haşlayın. (Ardından buzlu
suda şoklamanız tavsiye ediliyor.) Kurumaları için mutfak havlusunun
üzerine serin.
Lazanyayı yapacağınız borcamın dibini
sıvı yağ ile yağlayın. İnce bir tabaka beşamel sosu sürün. Üzerine bir
katman lazanya serin. Bir kat daha beşamel sürün. Üzerine sebzelerin bir
kısmını ve bir miktar peynir rendesi ekleyin. Elinizdeki malzeme bitene
kadar bu şekilde katlar oluşturun. En üste sebze koymayın, sebzeler
aralarda olsun. En üste beşamel sürüp, kalan peynirleri serpebilirsiniz.
Borcamı folyo ile kaplayın.
İsterseniz lazanyayı birkaç gün sonra
pişirmek üzere buzdolabına koyabilirsiniz. Pişireceğiniz zaman oda
sıcaklığına gelmesi için 1 saat önceden bızdolabından çıkarın. 170
derece fırında 50 dakika pişirin. Folyoyu çıkarın ve üstü kızarıncaya
kadar, birkaç dakika daha fırında tutun. Dilimlemeden önce mutlaka 15
dakika bekleyin ki, hem dağılmasın, hem hamur olmasın.
Yorumlar
Yorum Gönder
GMail ya da blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz: Anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz .Adınızı yazmayı unutmayın. Teşekkürler..