Ana içeriğe atla

Sebzeli Lazanya







 Lazanyayı illa da kıymalı yapmak zorunda değiliz. Sebze sevenler veya et yemeyenler, sizin için de bir alternatifimiz elbette var. İstediğiniz sebzeleri kullanabileceğiniz beşamel soslu lazanya tarifini aşağıda bulabilirsiniz.
Beşamel sos için malzemeler:
- 50 gr tereyağ / margarin
- Yarım su bardağı un
- 4 su bardağı az yağlı süt
- Bir tutam karabiber, varsa muskat rendesi
- Yarım küp tavuk bulyon


Eklenecek sebzelerin malzemesi:
- Renkli dolmalık biberler, havuç, kabak, patlıcan, taze soğan, mantar, sarımsak…. (Sevdiğiniz tüm sebzeler olabilir.)

Diğer malzemeler:
- 1 paket lazanya (500 gr)
- 1 su bardağı az yağlı kaşar peyniri rendesi (200 gr) (Parmesan veya istediğiniz bir çeşit peynir olabilir.)
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ



Beşamel sosun hazırlanması: Orta boy bir tencereye yağı koyun. Yağ eriyince, içine unu ekleyin ve bir süre karıştırın. Ardından içine yavaş yavaş sütü ekleyin. Bu arada sürekli karıştırmaya devam edin. Karabiberi ve muskat rendesini de ekleyin. Kıvamı koyulaşıncaya kadar pişirin. Ocaktan aldığınız beşamel sosunu soğuması için bir kenara bırakın. Kullanıncaya kadar arada bir karıştırın ki, üzeri kabuk bağlamasın.





Sebzelerin hazırlanması: Tüm sebzeleri tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Eğer hepsini aynı biçimde keserseniz, lazanyanın içinde daha hoş duracaktır.  Sarımsakları daha ince doğrayın. Tavaya sıvıyağ, tuz, karabiber, kırmızı biber koyup, sebzeleri de ekleyin. Sebzeler yumuşayıncaya kadar birkaç dakika kavurun. Aynı şeyi, 200 derece fırında da yapabilirsiniz. Pişirme süresi tamamen arzunuza göre değişebilir: Eğer sebzeleri diri seviyorsanız az süre, eğer daha püremsi seviyorsanız daha fazla süre pişirin.

Lazanyaları, içine biraz tuz eklediğiniz kaynar suda makarna haşlarmış gibi  5 dakika haşlayın. (Ardından buzlu suda şoklamanız tavsiye ediliyor.) Kurumaları için mutfak havlusunun üzerine serin.






Lazanyayı yapacağınız borcamın dibini sıvı yağ ile yağlayın. İnce bir tabaka beşamel sosu sürün. Üzerine bir katman lazanya serin. Bir kat daha beşamel sürün. Üzerine sebzelerin bir kısmını ve bir miktar peynir rendesi ekleyin. Elinizdeki malzeme bitene kadar bu şekilde katlar oluşturun. En üste sebze koymayın, sebzeler aralarda olsun. En üste beşamel sürüp, kalan peynirleri serpebilirsiniz. Borcamı folyo ile kaplayın.




İsterseniz lazanyayı birkaç gün sonra pişirmek üzere buzdolabına koyabilirsiniz.  Pişireceğiniz zaman oda sıcaklığına gelmesi için 1 saat önceden bızdolabından çıkarın.  170 derece fırında 50 dakika pişirin.  Folyoyu çıkarın ve üstü kızarıncaya kadar, birkaç dakika daha fırında tutun. Dilimlemeden önce mutlaka 15 dakika bekleyin ki, hem dağılmasın, hem hamur olmasın.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Glutensiz Patates Ekmeği - Gluten Free

Glutensiz yiyecek seçimi işin en zor kısmı.. Glutensiz yiyeceklerin kutusunda gluten olmadığını garantileyen 'üzeri çizilmiş bir tahıl sapı' sembolü bulunur. Aradınız, taradınız bulamadınız bir glutensiz ekmek.. O halde kendi ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz, hem de patatesli.. 200 ml su 1 çay kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı kuru maya 250 gr schar MixB glutensiz un 25 ml sıvı yağ 125 gr haşlanıp rendelenmiş patates 1 tatlı kaşığı tuz **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Suyun yarısını, maya ve şeker ile birlikte bir kaba alıp, karıştıralım. 5-7 dakika mayanın aktif olması için üzerini örtüp bekleyelim. Mayası gelmeye başladığında (köpük köpük olması) geri kalan tüm malzemeyi üzerine katalım. İyice karıştıralım. Mutlaka mutfağınızda tahta kaşık vardır. Pürüzsüz bir hamur elde edene kadar tahta kaşık ile karıştıralım. Evde ekmek makineniz varsa bu aşamadan sonra makineye alabilirsiniz. Normal ev tipi fırınınız ...

Brownie - Yumurtasiz Sütsüz Islak Kek

Karşınızda ıslak vegan kek! İçinde ne yumurta var ne de süt! Vegan beslenenler, vegan yaşam tarzını benimseyenlerin mutlaka hoşuna gidecektir. Bilmeyenler için vegan tarzı beslenmek demek, hayvanlardan elde edilen hiç bir yiyeceği yememek demek.. Şimdiden kolaylıklar herkese... 3 su bardağı un 6 yemek kaşığı kakao 2 su bardağı şeker 2 bardak oda sıcaklığında su 2 yemek kaşığı elma sirkesi Yarım su bardağı sıvıyağ 1/4 çay kaşığı tuz 1 paket vanilya 2 çay kaşığı karbonat Kuru malzemeleri, un, kakao, tuz, vanilya, karbonat, derin bir kaseye eleyin. Başka bir kasede şekeri, suyu, sirkeyi, vanilyayı ve yağı, şeker eriyene kadar karıştırın. Sonra kuru malzemeleri şekerli suyun içine ilave edin ve güzelce karıştırın. Kekin yapışmaması için kare bir borcama pişirme kağıdı serin ve hazırladığınız kek hamurunu dökün. 180C derecede 40 dakika kadar pişirin. Her zaman yaptığımız gibi kekin pişip pişmediğini anlamak için bir kürdanı keke batırın eğer temi...