Ana içeriğe atla

Sebzeli Lazanya







 Lazanyayı illa da kıymalı yapmak zorunda değiliz. Sebze sevenler veya et yemeyenler, sizin için de bir alternatifimiz elbette var. İstediğiniz sebzeleri kullanabileceğiniz beşamel soslu lazanya tarifini aşağıda bulabilirsiniz.
Beşamel sos için malzemeler:
- 50 gr tereyağ / margarin
- Yarım su bardağı un
- 4 su bardağı az yağlı süt
- Bir tutam karabiber, varsa muskat rendesi
- Yarım küp tavuk bulyon


Eklenecek sebzelerin malzemesi:
- Renkli dolmalık biberler, havuç, kabak, patlıcan, taze soğan, mantar, sarımsak…. (Sevdiğiniz tüm sebzeler olabilir.)

Diğer malzemeler:
- 1 paket lazanya (500 gr)
- 1 su bardağı az yağlı kaşar peyniri rendesi (200 gr) (Parmesan veya istediğiniz bir çeşit peynir olabilir.)
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ



Beşamel sosun hazırlanması: Orta boy bir tencereye yağı koyun. Yağ eriyince, içine unu ekleyin ve bir süre karıştırın. Ardından içine yavaş yavaş sütü ekleyin. Bu arada sürekli karıştırmaya devam edin. Karabiberi ve muskat rendesini de ekleyin. Kıvamı koyulaşıncaya kadar pişirin. Ocaktan aldığınız beşamel sosunu soğuması için bir kenara bırakın. Kullanıncaya kadar arada bir karıştırın ki, üzeri kabuk bağlamasın.





Sebzelerin hazırlanması: Tüm sebzeleri tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Eğer hepsini aynı biçimde keserseniz, lazanyanın içinde daha hoş duracaktır.  Sarımsakları daha ince doğrayın. Tavaya sıvıyağ, tuz, karabiber, kırmızı biber koyup, sebzeleri de ekleyin. Sebzeler yumuşayıncaya kadar birkaç dakika kavurun. Aynı şeyi, 200 derece fırında da yapabilirsiniz. Pişirme süresi tamamen arzunuza göre değişebilir: Eğer sebzeleri diri seviyorsanız az süre, eğer daha püremsi seviyorsanız daha fazla süre pişirin.

Lazanyaları, içine biraz tuz eklediğiniz kaynar suda makarna haşlarmış gibi  5 dakika haşlayın. (Ardından buzlu suda şoklamanız tavsiye ediliyor.) Kurumaları için mutfak havlusunun üzerine serin.






Lazanyayı yapacağınız borcamın dibini sıvı yağ ile yağlayın. İnce bir tabaka beşamel sosu sürün. Üzerine bir katman lazanya serin. Bir kat daha beşamel sürün. Üzerine sebzelerin bir kısmını ve bir miktar peynir rendesi ekleyin. Elinizdeki malzeme bitene kadar bu şekilde katlar oluşturun. En üste sebze koymayın, sebzeler aralarda olsun. En üste beşamel sürüp, kalan peynirleri serpebilirsiniz. Borcamı folyo ile kaplayın.




İsterseniz lazanyayı birkaç gün sonra pişirmek üzere buzdolabına koyabilirsiniz.  Pişireceğiniz zaman oda sıcaklığına gelmesi için 1 saat önceden bızdolabından çıkarın.  170 derece fırında 50 dakika pişirin.  Folyoyu çıkarın ve üstü kızarıncaya kadar, birkaç dakika daha fırında tutun. Dilimlemeden önce mutlaka 15 dakika bekleyin ki, hem dağılmasın, hem hamur olmasın.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Nutellali Kek

Malzemeler 3 yumurta 1 su bardağı toz şeker 1 su bardağı süt Yarım su bardağı sıvı yağ 2-3 yemek kaşığı nutella 2 yemek kaşığı kakao (Kakaolu isterseniz katabilir ya da benim gibi sade yapabilirsiniz) 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu 2,5 su bardağı un Yapılışı ; Bir kabın içinde yumurta ve şekeri köpük olana kadar çırpın. Sıvı malzemeleri ve kakaoyu ilave edip biraz daha çırpın. Kuru malzemeleri karıştırıp, sıvı karışıma ekleyip, çırpın.  Yağlanmış baton pasta kalıbı yada, normal kek kalıbına kekin yarısını  dökün ve üzerine nutellayı ilave edin. Kalan keki de üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 C fırında pişirin… (Ortası yumuşak olacaktır. Endişelenmeyin, kenarları pişmişse tamamdır..

Çölyak Hastalarina Yasaklanan ve Serbest Olan Yiyecekler

YİYECEK GRUBU SERBEST YİYECEKLER YASAKLANAN YİYECEKLER İçecekler Süt, salep, ıhlamur, adaçayı, çay, ayran, meyve suları, limonata, gazoz, kolalı içecekler Boza, bira, şarap ve tüm mayalı içecekler Et, balık, kümes hayvanları ve sakatatlar Hepsi Hiçbiri Yumurta Hepsi Hiçbiri Tatlılar Pirinç ve unu, mısır unu ve nişastası, patates unu ve nişantası, nohut unu, kestane unu, karabuğday unu, mercimek unu, darı, teff, tapioka Buğday, çavdar ve arpa ile yapılmış her türlü yiyecek Kuru baklagiller Hepsi Hiçbiri Sebze-Meyve Hepsi Hiçbiri Çorbalar Sebze, pirinç, mercimek çorbaları, pirinçle yapılmış yayla çorbası, et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar Şehriye, un, tarhana, düğün, unlu domates, erişte çorbaları ve her türlü hazır çorba Yağlar Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar Çok yağ katılmış yiyec