Önceki tariflerimde Catlak Kurabiye tarifini vermiştim. Bu tariften farklı olarak dışını pudra şekerine batırmadan kakaolu kalmasını sağlıyoruz.
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı tereyağ (margarin de olabilir)
- 1 paket vanilya
- 1/2 paket kabartma tozu
- 25 gr kakao
- 1.5 çay bardağı un
- 1.5 yemek kaşığı süt (istenirse portakal suyu)
- Fırınımız 170 derece,süremiz 9-10 dakika.
1 çay bardağı şeker (Bu çay bardağı ajda bardaklarından haberiniz olsun.) ile 1 yumurtayı güzelce çırpın. Karışıma 1 yemek kaşığı yağ eklenir. Eğer benim gibi, yağı buzdolabından lök diye çıkardıysanız, hafif yumuşasın diyelim. Tereyağ da yerini bulunca, bir başka yerde, kuru malzemeler elenir… Un, kabartma tozu, vanilya ve kakao. Kullanılan paket 25 gr olarak satılan kakaodur. Gramaja dikkat edilmelidir.. Bu karışımı eklerken mixeri kapatıp, 1.5 kaşık süt de ekleniverilir. Sütü fazla koymaya çalışılmaz. Koyarsanız, çatlak kurabiye değil de küçük kek yemiş gibi olunur benden söylemesi. Bir kaşık yardımı ile yavaş yavaş karıştırmaya başlanır. Macun gibi olana kadar iyice karıştırılır..Siz etrafı toplarken bizim macun birazcık buzdolabında dinleniverir. (Bu dinlendirme işini lütfen yapın,elinizde daha rahat yuvarlamak açısından.) Bu arada fırınımız 170 derecede önceden ısıtılır. 3 parmağınıza sığacak şekilde küçük toplar yapılır. Yağlı kağıt serilmiş tepsimize yerleşen topların ortasına parmağımızla çok hafif bastırılır. Birbirlerine yakın olmamalıdır, aralarında muhakkak 2.5-3 cm boşluk olmalıdır.Benim gibi bir tepsiye sığdırmaya çalışırsanız köşelerde birbirlerine yapışan olabilir.
Doğru fırına sürülür. Bu aşama da saat kurmanızda fayda var. İnanın 1 dakika bile çok fark ediyor bu kurabiyede. Bu kurabiyeler şöyle çıkmalı fırından; Üzeri çatlamış,hafif yassılaşmış, parmağını bastırsan üzeri çökecek gibi olmalıdır. O halde çıkarın, yoksa yine tadı güzel ama kek kıvamında birşey yersiniz. Hatta biraz abartıp, yok pişmemiş bu deyip biraz daha bekletirseniz, soğuduktan sonra taş gibi bir kurabiye yiyebilirsiniz. Keyif sizin.
Minik bir not: Bu tarif 1 ölçü için.Daha fazla yapmak isterseniz 2 ölçü yapmanızda fayda var. Bu arada topları çok büyük yapmayın. 2.5-3 cm olsun çapı. Büyük yaparsanız çok yayılır.
Yorumlar
Yorum Gönder
GMail ya da blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz: Anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz .Adınızı yazmayı unutmayın. Teşekkürler..