Ana içeriğe atla

Kakaolu Çatlak Kurabiye

Önceki tariflerimde Catlak Kurabiye tarifini vermiştim. Bu tariften farklı olarak dışını pudra şekerine batırmadan kakaolu kalmasını sağlıyoruz. 






  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı tereyağ (margarin de olabilir)
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 paket kabartma tozu
  •  25 gr kakao
  • 1.5 çay bardağı un
  • 1.5 yemek kaşığı süt (istenirse portakal suyu)
  • Fırınımız 170 derece,süremiz 9-10 dakika.


1 çay bardağı şeker (Bu çay bardağı ajda bardaklarından haberiniz olsun.)  ile 1 yumurtayı güzelce çırpın.  Karışıma 1 yemek kaşığı yağ eklenir. Eğer benim gibi, yağı buzdolabından lök diye çıkardıysanız, hafif yumuşasın diyelim. Tereyağ da yerini bulunca, bir başka yerde, kuru malzemeler elenir… Un, kabartma tozu, vanilya ve kakao. Kullanılan paket 25 gr olarak satılan kakaodur. Gramaja dikkat edilmelidir.. Bu  karışımı eklerken mixeri kapatıp, 1.5 kaşık süt de ekleniverilir. Sütü fazla koymaya çalışılmaz. Koyarsanız, çatlak kurabiye değil de küçük kek yemiş gibi olunur  benden söylemesi. Bir kaşık yardımı ile yavaş yavaş karıştırmaya başlanır. Macun gibi olana kadar iyice karıştırılır..Siz etrafı toplarken bizim macun birazcık buzdolabında dinleniverir. (Bu dinlendirme işini lütfen yapın,elinizde daha rahat yuvarlamak açısından.) Bu arada fırınımız 170 derecede önceden ısıtılır. 3 parmağınıza sığacak şekilde küçük toplar yapılır. Yağlı kağıt serilmiş tepsimize yerleşen topların ortasına parmağımızla çok hafif bastırılır. Birbirlerine yakın olmamalıdır, aralarında muhakkak 2.5-3 cm boşluk olmalıdır.Benim gibi bir tepsiye sığdırmaya çalışırsanız köşelerde birbirlerine yapışan olabilir.  
  
Doğru fırına sürülür. Bu aşama da saat kurmanızda fayda var. İnanın 1 dakika bile çok fark ediyor bu kurabiyede. Bu kurabiyeler şöyle çıkmalı fırından; Üzeri çatlamış,hafif yassılaşmış, parmağını bastırsan üzeri çökecek gibi olmalıdır. O halde çıkarın, yoksa yine tadı güzel ama kek kıvamında birşey yersiniz. Hatta biraz abartıp, yok pişmemiş bu deyip biraz daha bekletirseniz, soğuduktan sonra taş gibi bir kurabiye yiyebilirsiniz. Keyif sizin.

Minik bir not: Bu tarif 1 ölçü için.Daha fazla yapmak isterseniz 2 ölçü yapmanızda fayda var. Bu arada topları çok büyük yapmayın. 2.5-3 cm olsun çapı. Büyük yaparsanız çok yayılır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Glutensiz Patates Ekmeği - Gluten Free

Glutensiz yiyecek seçimi işin en zor kısmı.. Glutensiz yiyeceklerin kutusunda gluten olmadığını garantileyen 'üzeri çizilmiş bir tahıl sapı' sembolü bulunur. Aradınız, taradınız bulamadınız bir glutensiz ekmek.. O halde kendi ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz, hem de patatesli.. 200 ml su 1 çay kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı kuru maya 250 gr schar MixB glutensiz un 25 ml sıvı yağ 125 gr haşlanıp rendelenmiş patates 1 tatlı kaşığı tuz **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Suyun yarısını, maya ve şeker ile birlikte bir kaba alıp, karıştıralım. 5-7 dakika mayanın aktif olması için üzerini örtüp bekleyelim. Mayası gelmeye başladığında (köpük köpük olması) geri kalan tüm malzemeyi üzerine katalım. İyice karıştıralım. Mutlaka mutfağınızda tahta kaşık vardır. Pürüzsüz bir hamur elde edene kadar tahta kaşık ile karıştıralım. Evde ekmek makineniz varsa bu aşamadan sonra makineye alabilirsiniz. Normal ev tipi fırınınız ...

Çölyak Hastalarina Yasaklanan ve Serbest Olan Yiyecekler

YİYECEK GRUBU SERBEST YİYECEKLER YASAKLANAN YİYECEKLER İçecekler Süt, salep, ıhlamur, adaçayı, çay, ayran, meyve suları, limonata, gazoz, kolalı içecekler Boza, bira, şarap ve tüm mayalı içecekler Et, balık, kümes hayvanları ve sakatatlar Hepsi Hiçbiri Yumurta Hepsi Hiçbiri Tatlılar Pirinç ve unu, mısır unu ve nişastası, patates unu ve nişantası, nohut unu, kestane unu, karabuğday unu, mercimek unu, darı, teff, tapioka Buğday, çavdar ve arpa ile yapılmış her türlü yiyecek Kuru baklagiller Hepsi Hiçbiri Sebze-Meyve Hepsi Hiçbiri Çorbalar Sebze, pirinç, mercimek çorbaları, pirinçle yapılmış yayla çorbası, et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar Şehriye, un, tarhana, düğün, unlu domates, erişte çorbaları ve her türlü hazır çorba Yağlar Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar Çok yağ katılmış yiyec...