Ana içeriğe atla

Glutensiz Waffle - Gluten Free

Gluten, başta buğday olmak üzere bazı tahıllarda bulunan bir protein grubudur. Buğday, çavdar, arpa, yulaf gluten içeren tahıllardandır. Ve genel anlamda birçok insanın mide-bağırsak kanalı yoluyla kolay sindirilebilen normal bir besindir. Fakat bazı kişiler gluteni sindiremez. Bu kişiler çölyak hastalığı olarak adlandırılan gluten intolerantlarıdır.

Fakat son yıllarda daha çok duyduğumuz gluteni bazı kişiler tüketemez. Çölyak hastalığı olarak bilinen bu rahatsızlık gluten içeren besinlere karşı oldukça duyarlıdır. Bağışıklık ve sindirim sistemine zarar vererek kişiye rahatsızlık verir. Bu hastalık genel olarak genetik özellikler taşıyor. Bazı zamanlarda hamilelikten, doğumdan, ameliyattan veya ciddi bir depresyon sonrasında da ortaya çıkabiliyor.

Gittikçe yaygınlaşan bu hastalığayakalanan kişiler glutenli gıdalar tüketildiğinde gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi şikâyetlerde bulanabilirler. Bu yüzden bu rahatsızlığı olan kişilerin bazı yiyeceklerden uzak durmaları gerekir.

Peki evde bunları nasıl yapabiliriz? Güzel bahar ayları gelmişken balkonda waffle keyfi yapılmaz mı? Hem de glutensiz..


  • 4 yumurta
  • 3 su bardağı süt
  • 12-14 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 3,5 su bardağı glutensiz un
  • 2 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
Yumurta, süt ve zeytinyağını çırpın. Unu, kabartma tozunu eleyerek şeker ve tuz ile karıştırın. Tüm hamuru pürüzsüz hale gelene kadar çırpın. Eğer waffle makineniz var ise hamuru pişirin. Son zamanlarda silikon malzemelerin artmasıyla bir çok mutfak eşyası firmasının satış noktalarında waffle kalıbını bulabilir, fırında pişirebilirsiniz. 




Piştikten sonra nasıl isterseniz, nutella, beyaz çikolata sos, mevsim meyveleri, muz, çilek, kivi, fındık, fıstık, damla çikolata, dondurma.. Nasıl hayal ederseniz, tabi glutensiz seçeneği ile süsleyip tüketebilirsiniz. Şimdiden afiyetle..






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Nutellali Kek

Malzemeler 3 yumurta 1 su bardağı toz şeker 1 su bardağı süt Yarım su bardağı sıvı yağ 2-3 yemek kaşığı nutella 2 yemek kaşığı kakao (Kakaolu isterseniz katabilir ya da benim gibi sade yapabilirsiniz) 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu 2,5 su bardağı un Yapılışı ; Bir kabın içinde yumurta ve şekeri köpük olana kadar çırpın. Sıvı malzemeleri ve kakaoyu ilave edip biraz daha çırpın. Kuru malzemeleri karıştırıp, sıvı karışıma ekleyip, çırpın.  Yağlanmış baton pasta kalıbı yada, normal kek kalıbına kekin yarısını  dökün ve üzerine nutellayı ilave edin. Kalan keki de üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 C fırında pişirin… (Ortası yumuşak olacaktır. Endişelenmeyin, kenarları pişmişse tamamdır..

Çölyak Hastalarina Yasaklanan ve Serbest Olan Yiyecekler

YİYECEK GRUBU SERBEST YİYECEKLER YASAKLANAN YİYECEKLER İçecekler Süt, salep, ıhlamur, adaçayı, çay, ayran, meyve suları, limonata, gazoz, kolalı içecekler Boza, bira, şarap ve tüm mayalı içecekler Et, balık, kümes hayvanları ve sakatatlar Hepsi Hiçbiri Yumurta Hepsi Hiçbiri Tatlılar Pirinç ve unu, mısır unu ve nişastası, patates unu ve nişantası, nohut unu, kestane unu, karabuğday unu, mercimek unu, darı, teff, tapioka Buğday, çavdar ve arpa ile yapılmış her türlü yiyecek Kuru baklagiller Hepsi Hiçbiri Sebze-Meyve Hepsi Hiçbiri Çorbalar Sebze, pirinç, mercimek çorbaları, pirinçle yapılmış yayla çorbası, et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar Şehriye, un, tarhana, düğün, unlu domates, erişte çorbaları ve her türlü hazır çorba Yağlar Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar Çok yağ katılmış yiyec