Ana içeriğe atla

Allerjik Reaksiyonlar

Hiç düşündünüz mü; un, süt, yumurta ya da şeker yiyemeseydiniz hayatınız nasıl olurdu? Temel gıdalardan uzak durmak zorunda kalsaydınız…

Ekmek, simit, mantı yediğinizde kaslarınızın sizi taşımayı bırakacağını, omlet yediğinizde zihinsel gerileme yaşayacağınızı, peynir yediğinizde sürekli ishal olacağınızı, çikolata yediğinizde beyin hücrelerinizin yavaş yavaş öleceğini düşünebiliyor musunuz?

Evet maalesef bunları yaşayanlar var. Undaki glutene alerjisi olan çölyak hastaları, proteine alerjisi olan feniketanuri - pku hastaları, şekere, laktoz’a hassasiyeti olan diabetik ve laktoz intolerans hastaları var.

Beslenme alışkanlıklarımız nedeniyle her geçen gün sayıları daha da artıyor. Bugün bu hastalıklardan herhangi birisine sahip olmamamız, bir gün hasta olmayacağımız anlamına maalesef gelmiyor. Bunları sık sık düşünemesek de aklımıza her gelişinde şükretmemiz ve bakış açımızı genişleterek bu tür hastalıklara sahip insanların olduğunu unutmamamız gerekmektedir.

Blogumda bu hastalar için birkaç tarif sunuyorum. Onlar için üretilen özel unlar, yumurta ikameleri, reçelerle tanıştık. Umarız bu dertlerden muzdarip olanlara ufacık birer yardımımız dokunur.
 
Lütfen tarifleri denemeden doktorunuza diyetiniz için uygun olup olmadığını danışın !

Herkese sağlık dolu günler dilerim!




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Nutellali Kek

Malzemeler 3 yumurta 1 su bardağı toz şeker 1 su bardağı süt Yarım su bardağı sıvı yağ 2-3 yemek kaşığı nutella 2 yemek kaşığı kakao (Kakaolu isterseniz katabilir ya da benim gibi sade yapabilirsiniz) 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu 2,5 su bardağı un Yapılışı ; Bir kabın içinde yumurta ve şekeri köpük olana kadar çırpın. Sıvı malzemeleri ve kakaoyu ilave edip biraz daha çırpın. Kuru malzemeleri karıştırıp, sıvı karışıma ekleyip, çırpın.  Yağlanmış baton pasta kalıbı yada, normal kek kalıbına kekin yarısını  dökün ve üzerine nutellayı ilave edin. Kalan keki de üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 C fırında pişirin… (Ortası yumuşak olacaktır. Endişelenmeyin, kenarları pişmişse tamamdır..

Çölyak Hastalarina Yasaklanan ve Serbest Olan Yiyecekler

YİYECEK GRUBU SERBEST YİYECEKLER YASAKLANAN YİYECEKLER İçecekler Süt, salep, ıhlamur, adaçayı, çay, ayran, meyve suları, limonata, gazoz, kolalı içecekler Boza, bira, şarap ve tüm mayalı içecekler Et, balık, kümes hayvanları ve sakatatlar Hepsi Hiçbiri Yumurta Hepsi Hiçbiri Tatlılar Pirinç ve unu, mısır unu ve nişastası, patates unu ve nişantası, nohut unu, kestane unu, karabuğday unu, mercimek unu, darı, teff, tapioka Buğday, çavdar ve arpa ile yapılmış her türlü yiyecek Kuru baklagiller Hepsi Hiçbiri Sebze-Meyve Hepsi Hiçbiri Çorbalar Sebze, pirinç, mercimek çorbaları, pirinçle yapılmış yayla çorbası, et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar Şehriye, un, tarhana, düğün, unlu domates, erişte çorbaları ve her türlü hazır çorba Yağlar Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar Çok yağ katılmış yiyec