Kendi dondurmamızı kendimiz yapalım.. Defalarca farklı şekilde dondurma yapmayı denemiş ve damak tadına
güvenilir biri olarak bu tarife uygun yapacağınız dondurmalardan
vazgeçemeyebilirsiniz uyarayım :) Dondurma yapmak aslında temel iki
aşamadan oluşuyor. Bir: koyu bir muhallebi pişirmek, iki: bu
muhallebinin homojen bir şekilde donmasını sağlamak. Muhallebiyi
pişirirken de dondururken de dikkat edilmesi gereken hususlar var.
Bunları da açık bir şekilde anlatacağım.
- 2 lt. tam yağlı süt
- 2 tatlı kaşığı salep (Hazır içilen saleplerden değil, saf salep tozu olmalı)
- 2,5 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya (Arzuya edilirse) (Çubuk vanilya kullanımı tavsiyemdir)
Salep ve 2 kaşık toz şekeri karıştırın. Daha sonra bir bardak süt
ilavesi ile karışımı çözün ve bir kenarda bekletin. Sütü derince bir
tencereye alın ve kaynatın.
Kaynamakta olan süte kalan toz şekeri ekleyin. (Vanilya kullanılacaksa bu aşamada atın tencerenin içine.) Daha sonra hazırladığınız karışımı yavaş yavaş çırparak ilave edin. Sütü kısık ateşte yaklaşık 30-35 dakika büyük bir servis kaşığı ya da kepçe ile ara ara savurarak karıştırın ve bu şekilde kaynatın. (Savurarak karıştırmak önemli bir püf noktasıdır.)
Ocağın altını kapattıkdan sonra yine 5 dakika ara ile ılıyana kadar karıştırın. Soğumaya yüz tutmuş olan dondurmanın ağzını kapatın ve buzdolabınızın dondurucu bölümüne kaldırın.
Kaynamakta olan süte kalan toz şekeri ekleyin. (Vanilya kullanılacaksa bu aşamada atın tencerenin içine.) Daha sonra hazırladığınız karışımı yavaş yavaş çırparak ilave edin. Sütü kısık ateşte yaklaşık 30-35 dakika büyük bir servis kaşığı ya da kepçe ile ara ara savurarak karıştırın ve bu şekilde kaynatın. (Savurarak karıştırmak önemli bir püf noktasıdır.)
Ocağın altını kapattıkdan sonra yine 5 dakika ara ile ılıyana kadar karıştırın. Soğumaya yüz tutmuş olan dondurmanın ağzını kapatın ve buzdolabınızın dondurucu bölümüne kaldırın.
Dondurucudaki dondurmayı 1-2 saatlik aralarla çıkarın ve mikserle
çırpın. (Dilerseniz mikser yerine savura savura kaşıkla da çırpma
işlemini yapabilirsiniz.) Dondurma mikserle çırpamayacağınız kadar
katılaşınca bu sefer büyük bir servis kaşığıyla döverek çırpmaya devam
edin. Dondurmayı kıvama gelene kadar bu şekilde derin dondurucudan
çıkarıp karıştırmaya devam edin. Artık kaşıkla karıştıramayacağınız
zaman dondurma zaten olmuştur.
Dondurmayı dilerseniz kup ile dilerseniz marketlerde 10`lu paketini 1
TL civarında bulabileceğiniz külahlarda servis edebilirsiniz.
Son olarak diyeceğim şudur ki;
eğer dondurmayı tutturabilirseniz bir daha dışarıdan dondurma almayı
kesebilirsiniz. Çünkü; içinde ne olduğu bildiğiniz, lezzetinden emin
olduğunuz ve maliyeti de daha uygun bir dondurma yapmış oluyorsunuz.
Tabii tekrar tekrar çırpma işlemi biraz can sıkıcı gibi görünse de
sevdiklerinize kendi ellerinizle hazırlayıp ikram ettiğiniz dondurmanın
verdiği keyif tüm bu tüm bu uğraşıya değecektir.
Bu ölçülerle 1,5 kg civarında dondurma elde ettim.
Yorumlar
Yorum Gönder
GMail ya da blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz: Anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz .Adınızı yazmayı unutmayın. Teşekkürler..