Ana içeriğe atla

Dondurma - Kendi Dondurmamizi Yapalim - Beklenen Tarif

Kendi dondurmamızı kendimiz yapalım.. Defalarca farklı şekilde dondurma yapmayı denemiş ve damak tadına güvenilir biri olarak bu tarife uygun yapacağınız dondurmalardan vazgeçemeyebilirsiniz uyarayım :) Dondurma yapmak aslında temel iki aşamadan oluşuyor. Bir: koyu bir muhallebi pişirmek, iki: bu muhallebinin homojen bir şekilde donmasını sağlamak. Muhallebiyi pişirirken de dondururken de dikkat edilmesi gereken hususlar var. Bunları da açık bir şekilde anlatacağım.


  • 2 lt. tam yağlı süt
  • 2 tatlı kaşığı salep (Hazır içilen saleplerden değil, saf salep tozu olmalı)
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya (Arzuya edilirse) (Çubuk vanilya kullanımı tavsiyemdir)

Salep ve 2 kaşık toz şekeri karıştırın. Daha sonra bir bardak süt ilavesi ile karışımı çözün ve bir kenarda bekletin. Sütü derince bir tencereye alın ve kaynatın.
Kaynamakta olan süte kalan toz şekeri ekleyin. (Vanilya kullanılacaksa bu aşamada atın tencerenin içine.) Daha sonra hazırladığınız karışımı yavaş yavaş çırparak ilave edin. Sütü kısık ateşte yaklaşık 30-35 dakika büyük bir servis kaşığı ya da kepçe ile ara ara savurarak karıştırın ve bu şekilde kaynatın. (Savurarak karıştırmak önemli bir püf noktasıdır.)

Ocağın altını kapattıkdan sonra yine 5 dakika ara ile ılıyana kadar karıştırın. Soğumaya yüz tutmuş olan dondurmanın ağzını kapatın ve buzdolabınızın dondurucu bölümüne kaldırın.

Dondurucudaki dondurmayı 1-2 saatlik aralarla çıkarın ve mikserle çırpın. (Dilerseniz mikser yerine savura savura kaşıkla da çırpma işlemini yapabilirsiniz.) Dondurma mikserle çırpamayacağınız kadar katılaşınca bu sefer büyük bir servis kaşığıyla döverek çırpmaya devam edin. Dondurmayı kıvama gelene kadar bu şekilde derin dondurucudan çıkarıp karıştırmaya devam edin. Artık kaşıkla karıştıramayacağınız zaman dondurma zaten olmuştur.

Dondurmayı dilerseniz kup ile dilerseniz marketlerde 10`lu paketini 1 TL civarında bulabileceğiniz külahlarda servis edebilirsiniz.

Son olarak diyeceğim şudur ki; eğer dondurmayı tutturabilirseniz bir daha dışarıdan dondurma almayı kesebilirsiniz. Çünkü; içinde ne olduğu bildiğiniz, lezzetinden emin olduğunuz ve maliyeti de daha uygun bir dondurma yapmış oluyorsunuz. Tabii tekrar tekrar çırpma işlemi biraz can sıkıcı gibi görünse de sevdiklerinize kendi ellerinizle hazırlayıp ikram ettiğiniz dondurmanın verdiği keyif tüm bu tüm bu uğraşıya değecektir.

Bu ölçülerle 1,5 kg civarında dondurma elde ettim.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Glutensiz Patates Ekmeği - Gluten Free

Glutensiz yiyecek seçimi işin en zor kısmı.. Glutensiz yiyeceklerin kutusunda gluten olmadığını garantileyen 'üzeri çizilmiş bir tahıl sapı' sembolü bulunur. Aradınız, taradınız bulamadınız bir glutensiz ekmek.. O halde kendi ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz, hem de patatesli.. 200 ml su 1 çay kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı kuru maya 250 gr schar MixB glutensiz un 25 ml sıvı yağ 125 gr haşlanıp rendelenmiş patates 1 tatlı kaşığı tuz **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Suyun yarısını, maya ve şeker ile birlikte bir kaba alıp, karıştıralım. 5-7 dakika mayanın aktif olması için üzerini örtüp bekleyelim. Mayası gelmeye başladığında (köpük köpük olması) geri kalan tüm malzemeyi üzerine katalım. İyice karıştıralım. Mutlaka mutfağınızda tahta kaşık vardır. Pürüzsüz bir hamur elde edene kadar tahta kaşık ile karıştıralım. Evde ekmek makineniz varsa bu aşamadan sonra makineye alabilirsiniz. Normal ev tipi fırınınız ...

Çölyak Hastalarina Yasaklanan ve Serbest Olan Yiyecekler

YİYECEK GRUBU SERBEST YİYECEKLER YASAKLANAN YİYECEKLER İçecekler Süt, salep, ıhlamur, adaçayı, çay, ayran, meyve suları, limonata, gazoz, kolalı içecekler Boza, bira, şarap ve tüm mayalı içecekler Et, balık, kümes hayvanları ve sakatatlar Hepsi Hiçbiri Yumurta Hepsi Hiçbiri Tatlılar Pirinç ve unu, mısır unu ve nişastası, patates unu ve nişantası, nohut unu, kestane unu, karabuğday unu, mercimek unu, darı, teff, tapioka Buğday, çavdar ve arpa ile yapılmış her türlü yiyecek Kuru baklagiller Hepsi Hiçbiri Sebze-Meyve Hepsi Hiçbiri Çorbalar Sebze, pirinç, mercimek çorbaları, pirinçle yapılmış yayla çorbası, et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar Şehriye, un, tarhana, düğün, unlu domates, erişte çorbaları ve her türlü hazır çorba Yağlar Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar Çok yağ katılmış yiyec...