Ana içeriğe atla

Pavlova - Balerin Kadar Hafif Tatli

Öyle tarifler var ki; arkasındaki hikaye adeta lezzetini arttırıyor… Bunlardan biri de “Pavlova”… ‘Pavlova’; tabanı ‘beze’ye benzeyen, özellikle çilek, kivi ve kırmızı orman meyveleriyle süslenmiş bir çeşit turta..


Uzun zamandır güzel bir “Pavlova” tarifi arıyordum. Tabii ilk olarak - bütün yeni tarif denemelerimden önce yaptığım gibi- işe tarihçesini araştırarak başladım. Karşıma şahane bir hikaye çıktı… “Pavlova” ismi ünlü Rus balerin Anna Matveyevna Pavlova’dan geliyor. Hikaye şöyle; 

Zamanının en önemli balerinlerinden biri sayılan Anna Matveyevna Pavlova, 1926 yılında Yeni Zelanda ve Avustralya turnesine çıkar. Bu ziyaret Yeni Zelanda’da ‘yılın olayı’ sayılır. Rivayete gore, “Dansetmiyor, adeta uçuyor… ” denilen Pavlova’nın şerefine kaldığı otelin şefi bir tatlı hazırlamak ister. Balerinin bembeyaz tütüsünden etkilenen şef, bir balerin kadar hafif, kırılgan, narin bir tatlı yapmaya karar verir.

Tütünün ana şeklini, tatlının ‘Fransız Bezesi’ne benzeyen tabanı oluşturur. Üzerindeki krem şanti katmanı ise tütünün üzerini kaplayan ince kumaşı temsil eder. İlk yapılan ‘Pavlova’da süslemede kullanılan kiwiler ise Anna’nın giydiği tütünün üzerindeki yeşil gül yapraklarıdır. Tatlı o kadar çok beğenilir ki, hem Yeni Zelanda’da hem Avustralya’da özellikle Paskalya gibi önemli zamanlarda kurulan kutlama sofralarında yerini alır. Hem Yeni Zelanda’nın hem Avustralya’nın milli tatlısı kabul edilen ‘Pavlova’ ile ilgi çeşitli tarifler var. İşte onlardan biri;

  • 4 adet yumurta beyazı
  • 200 gr toz şeker,
  • 2 tatlı kaşığı mısır nişastası,
  • 1 çay kaşığı elma sirkesi
  • 200 gr sıvı krema
  • 1 çay kaşığı sıvı vanilya ( veya 1 paket toz vanilya)
  • 2 tatlı kaşığı pudra şekeri
  • 1 adet kivi, 1 su bardağı böğürtlen, 1 su bardağı çilek, isteğe göre..

Önce fırın 120 derece ısıtılır. Yumurta akları, mikserle iyice köpürüp bembeyaz tepeler oluşuncaya kadar çırpılır. Toz şeker ilave edilerek bir müddet daha mikserle çırpılır. Yumurta beyazlarının kıvamı, çırpma kabı ters çevrildiğinde dökülmeyecek şekilde olmalıdır. 


Elma sirkesi ve nişasta da eklenir ve bir spatula yardımıyla yumurtanın sönmemesine dikkat edilerek, alttan üste havalandırılarak karıştırılır. Burada yavaş hareket edilmelidir ki yumurta akları sönmesin. Yağlı kağıt üzerine 20 cm çapında bir daire çizilir ve yumurta akları bu 20 cm’lik çemberin dışına taşırılmadan, kağıt üzerine aktarılır. 



Spatula yardımı ile yumurta aklarının yan çeperleri düzeltilir ve orta kısmı hafifçe çukur bırakılır.

Hazırlanan karışım fırında yaklaşık olarak 1 saat kadar pişirilir. Ve fırın kapağı açılmadan içinde soğutulur. Pavlova iyice soğutulduktan sonra fırından çıkarılır ve dikkatli bir şekilde yağlı kağıttan ayrılarak, servis tabağına aktarılır.

Krema, vanilya ve pudra şekeri ile iyice çırpılır ve katı bir krema elde edilir. Fazla bastırmadan bu krema pavlovanın çukur olan kısmına aktarılır ve meyvelerle süslenerek servis yapılır.







Yorumlar

  1. görüntü süper, denenecekler arasına girdi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba didem, muhakkak denemelisin. denediğinde ve etrafındakilere tattırdığında pişman olmayacaksın. sevgiler :)

      Sil

Yorum Gönder

GMail ya da blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz: Anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz .Adınızı yazmayı unutmayın. Teşekkürler..


Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Nutellali Kek

Malzemeler 3 yumurta 1 su bardağı toz şeker 1 su bardağı süt Yarım su bardağı sıvı yağ 2-3 yemek kaşığı nutella 2 yemek kaşığı kakao (Kakaolu isterseniz katabilir ya da benim gibi sade yapabilirsiniz) 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu 2,5 su bardağı un Yapılışı ; Bir kabın içinde yumurta ve şekeri köpük olana kadar çırpın. Sıvı malzemeleri ve kakaoyu ilave edip biraz daha çırpın. Kuru malzemeleri karıştırıp, sıvı karışıma ekleyip, çırpın.  Yağlanmış baton pasta kalıbı yada, normal kek kalıbına kekin yarısını  dökün ve üzerine nutellayı ilave edin. Kalan keki de üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 C fırında pişirin… (Ortası yumuşak olacaktır. Endişelenmeyin, kenarları pişmişse tamamdır..

Çölyak Hastalarina Yasaklanan ve Serbest Olan Yiyecekler

YİYECEK GRUBU SERBEST YİYECEKLER YASAKLANAN YİYECEKLER İçecekler Süt, salep, ıhlamur, adaçayı, çay, ayran, meyve suları, limonata, gazoz, kolalı içecekler Boza, bira, şarap ve tüm mayalı içecekler Et, balık, kümes hayvanları ve sakatatlar Hepsi Hiçbiri Yumurta Hepsi Hiçbiri Tatlılar Pirinç ve unu, mısır unu ve nişastası, patates unu ve nişantası, nohut unu, kestane unu, karabuğday unu, mercimek unu, darı, teff, tapioka Buğday, çavdar ve arpa ile yapılmış her türlü yiyecek Kuru baklagiller Hepsi Hiçbiri Sebze-Meyve Hepsi Hiçbiri Çorbalar Sebze, pirinç, mercimek çorbaları, pirinçle yapılmış yayla çorbası, et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar Şehriye, un, tarhana, düğün, unlu domates, erişte çorbaları ve her türlü hazır çorba Yağlar Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar Çok yağ katılmış yiyec