Ana içeriğe atla

Kisaca Gida (Besin) Alerjisi

Çocukların %8'inin, yetişkinlerin %2'sinin yiyeceklere karşı alerjisi olduğu tahmin edilmektedir. 

Bu tip alerji vücut yiyeceğin yapısında bulunan bir veya daha fazla içeriğe karşı yanıt geliştirmesiyle oluşmaktadır. Bu tip alerji IgE aracılığı ile olduğu tespit edilmiştir. Daha önce herhangi bir sorun olmadan, çok kez bu ürünü yedikten sonra bile alerji gelişebilmektedir. Alınan miktar çok az olsa dahi bu gerçekleşebilmektedir. Ailesinde yiyecek alerjisi görülenlerde daha sık rastlanmaktadır.

Bazı yiyecekleri yedikten sonra meydana gelen sindirim güçlüğü, hazımsızlık gibi sorunlar yiyecek alerjisi ile karıştırılmamalıdır. Örneğin süt içtikten sonra meydana gelen şişkinlik laktoz intöleransı adı verilen bir rahatsızlık sonucunda, sütün gerektiği gibi bağırsaklarda sindirilememesi sonucunda meydana gelmektedir.

Genellikle yiyeceklerin içindeki proteinler alerjiye neden olmaktadırlar. Hatta yiyecekler kaynatıldıktan veya pişirildikten sonra dahi alerjen etkileri devam etmektedir. Ancak bazı alerjenler yalnızca çiğ yenildiğinde alerjiye neden olmaktadırlar.

En sık alerjiye neden olan yiyecekler, inek sütü, yumurta, fıstık, buğday, soya, balık, deniz kabuklarındaki proteinlerdir.

Ancak bir bitki grubunun veya hayvanın bir ürünün yenmesi o guruba tamamen alerji olduğu anlamına gelmemektedir. Örneğin, inek sütüne alerjisi olan kişi rahatlıkla aynı ineğin etini yiyebilir. Aynı şekilde yumurta alerjisi olan tavuk yiyebilir.


Klinik

Yiyeceklere karşı oluşan tepki sonucunda en sık gözüken klinik ürtiker (kurdeşen) adı verilen cilt reaksiyonudur. Atopik dermatit veya egzemada bu alerji sonrasında görülebilir. Alerjik reaksiyonun en ileri klinik seviyesi olan anafilaktik reaksiyon tablosuna dahi neden olabilmektedir.

Sindirim sistemi semptomları arasında kusma, diyare karın karın krampları yer almaktadır. Bazen boğazda kaşınma ve şişmede meydana gelmektedir.

Bebeklerde, alerjik olmayan geçici reaksiyonlarda meydana gelebilmektedir, özellikle meyve yenmesi sonucunda (domates ve portakal gibi), meyve asitlerine bağlı olarak Ağız çevresinde döküntüler görülebilir. Aşırı şeker içeren meyve sularıda diyareye (ishale) neden olabilmektedir. Küçükken alerji yapan yiyecekler ileriki yaşlarda herhangi bir soruna neden olmayabilmektedirler.

Tedavi

Eğer herhangi bir yiyeceğe karşı alerjiniz varsa, bunun kendi kendine ortadan kaybolacağını düşünmeyin. En etkin çözüm, alerjisi olduğunuz yiyecekten tamamen uzak durmaktır. Alerjim var diyerekten, gerekli gereksiz çok sayıda yiyeceği beslenmenizde çıkarmamalısınız, aksi halde beslenme bozukluğu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Eğer alerjisi olan bir çocuksa, doktorunuza veya diyetisyene başvurmadan alerjik besin uzun süre kesilmemelidir.

1-Alerjenden uzak durun; En iyi tedavi yöntemi, alerjiye neden olduğunu bildiğiniz yiyecekten uzak durmaktır.

2-İçeriğini sorun; Eğer tatsız sürprizlerle karşılaşmak istemiyorsanız, ev haricinde veya restoranda yemeden önce içeriği hakkında bilgi almalısınız. Yalnızca kokusu bile alerjinin başlaması için yeterli olabilmektedir.

3-İçeriğine bakın; Mutlaka içindekiler kısmına bakarak, alerjik gıdalara karşı dikkatli olunmalıdır.

4-Hazırlıklı olmak; Alerjik tepkinin en ileri seviyesi olan anafilaktik reaksiyona karşı hastalar yanlarında enjekte edilebilen epinefrin taşımalıdırlar.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Nutellali Kek

Malzemeler 3 yumurta 1 su bardağı toz şeker 1 su bardağı süt Yarım su bardağı sıvı yağ 2-3 yemek kaşığı nutella 2 yemek kaşığı kakao (Kakaolu isterseniz katabilir ya da benim gibi sade yapabilirsiniz) 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu 2,5 su bardağı un Yapılışı ; Bir kabın içinde yumurta ve şekeri köpük olana kadar çırpın. Sıvı malzemeleri ve kakaoyu ilave edip biraz daha çırpın. Kuru malzemeleri karıştırıp, sıvı karışıma ekleyip, çırpın.  Yağlanmış baton pasta kalıbı yada, normal kek kalıbına kekin yarısını  dökün ve üzerine nutellayı ilave edin. Kalan keki de üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 C fırında pişirin… (Ortası yumuşak olacaktır. Endişelenmeyin, kenarları pişmişse tamamdır..

Çölyak Hastalarina Yasaklanan ve Serbest Olan Yiyecekler

YİYECEK GRUBU SERBEST YİYECEKLER YASAKLANAN YİYECEKLER İçecekler Süt, salep, ıhlamur, adaçayı, çay, ayran, meyve suları, limonata, gazoz, kolalı içecekler Boza, bira, şarap ve tüm mayalı içecekler Et, balık, kümes hayvanları ve sakatatlar Hepsi Hiçbiri Yumurta Hepsi Hiçbiri Tatlılar Pirinç ve unu, mısır unu ve nişastası, patates unu ve nişantası, nohut unu, kestane unu, karabuğday unu, mercimek unu, darı, teff, tapioka Buğday, çavdar ve arpa ile yapılmış her türlü yiyecek Kuru baklagiller Hepsi Hiçbiri Sebze-Meyve Hepsi Hiçbiri Çorbalar Sebze, pirinç, mercimek çorbaları, pirinçle yapılmış yayla çorbası, et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar Şehriye, un, tarhana, düğün, unlu domates, erişte çorbaları ve her türlü hazır çorba Yağlar Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar Çok yağ katılmış yiyec