Ana içeriğe atla

Yogurt Mayalama

Hep gözüm korkmuştur yoğurt yapmaktan. Ya tutmazsa? Ya süt boşa giderse? diye düşünmekten denememiştim. Her hafta annelerimiz kendilerine yoğurt yaparken bize de getirmeye başladı. Ama nereye kadar bize ve ufaklığa yoğurt taşıyacaklardı?

Kendi yoğurdumu kendim yapmaya karar verince evde bir kaç kere günlük süt ile yapmaya çalıştım ama mayasından mı sütünden mi hiç olmadı. Tadında güzeldi ama böyle kaşıkta sünen garip bir şey oldu. Yılmadım :)



Taş gibi yoğurda sütçü ile tanışınca kavuştum. Sokak sütü gibisi yok gerçekten. Çocukluğumuzda hazır yoğurt mu yiyorduk? Neden minicik çocuklarımız içi ne ile dolu olduğu bilinmeyen yoğurtları yesinler ki? Gelelim taş gibi yoğurt yapmaya..

Malzemeler;
  • Tercihen sütçüden alınmış, yeni sağılmış 5 lt süt (miktarı siz kendiniz ayarlayabilirsiniz)
  • 2 çorba kaşığı yoğurt (varsa ev yoğurdu olsun)

Sütümüzü aldıktan sonra, süzerek tencereye aktarıyoruz. Ara ara karıştırarak, kaynatıyoruz. Kaynama aşamasına gelmeden dikkat etmek lazım. Hemen taşabilir, her yer süt olabilir. Kepçeye sütü alıp, yukarıdan havalandıra havalandıra sütümüzü karıştırıyoruz. 10 dk kaynadıktan sonra mayalayacağımız kabımıza sütümüzü aktarıyoruz. Kaymak seviyorsanız bu aşamada kaymağı toplayabilirsiniz. Soğumaya bırakıyoruz.

Peki ama süt hangi sıcaklıkta olunca mayalayacağız? Ne sıcak olacak ne soğuk ne de ılık desem kafamızda bir sıcaklık maalesef belirmiyor. En iyi yöntem serçe parmağımızı süte batıyoruz. Eğer 7 ye kadar saya biliyorsak parmağımız içindeyken ideal sıcaklığa gelmiştir. Bu sıcaklıktan soğuk olmamalı. 

Mayamızı başka bir kapta süt ile karıştırıp, yoğunluğunu açıyoruz. Yavaşça süt ile yoğurdu buluşturuyoruz. Sıkıca kabımızı kapatıp, battaniye, polar, mutfak havlusu gibi kalınca bir şey ile sarıp sarmalıyoruz. Yaklaşık 8-10 saat bu durumda beklettikten sonra, (beklemeden sakın yer değiştirmeyelim) sardığımız yoğurdu açalım. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına kaldıralım. 1 gün sonra taş gibi yoğurdumuz hazır. Afiyetle!!







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Nutellali Kek

Malzemeler 3 yumurta 1 su bardağı toz şeker 1 su bardağı süt Yarım su bardağı sıvı yağ 2-3 yemek kaşığı nutella 2 yemek kaşığı kakao (Kakaolu isterseniz katabilir ya da benim gibi sade yapabilirsiniz) 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu 2,5 su bardağı un Yapılışı ; Bir kabın içinde yumurta ve şekeri köpük olana kadar çırpın. Sıvı malzemeleri ve kakaoyu ilave edip biraz daha çırpın. Kuru malzemeleri karıştırıp, sıvı karışıma ekleyip, çırpın.  Yağlanmış baton pasta kalıbı yada, normal kek kalıbına kekin yarısını  dökün ve üzerine nutellayı ilave edin. Kalan keki de üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 C fırında pişirin… (Ortası yumuşak olacaktır. Endişelenmeyin, kenarları pişmişse tamamdır..

Çölyak Hastalarina Yasaklanan ve Serbest Olan Yiyecekler

YİYECEK GRUBU SERBEST YİYECEKLER YASAKLANAN YİYECEKLER İçecekler Süt, salep, ıhlamur, adaçayı, çay, ayran, meyve suları, limonata, gazoz, kolalı içecekler Boza, bira, şarap ve tüm mayalı içecekler Et, balık, kümes hayvanları ve sakatatlar Hepsi Hiçbiri Yumurta Hepsi Hiçbiri Tatlılar Pirinç ve unu, mısır unu ve nişastası, patates unu ve nişantası, nohut unu, kestane unu, karabuğday unu, mercimek unu, darı, teff, tapioka Buğday, çavdar ve arpa ile yapılmış her türlü yiyecek Kuru baklagiller Hepsi Hiçbiri Sebze-Meyve Hepsi Hiçbiri Çorbalar Sebze, pirinç, mercimek çorbaları, pirinçle yapılmış yayla çorbası, et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar Şehriye, un, tarhana, düğün, unlu domates, erişte çorbaları ve her türlü hazır çorba Yağlar Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar Çok yağ katılmış yiyec