Ana içeriğe atla

Yogurt Mayalama

Hep gözüm korkmuştur yoğurt yapmaktan. Ya tutmazsa? Ya süt boşa giderse? diye düşünmekten denememiştim. Her hafta annelerimiz kendilerine yoğurt yaparken bize de getirmeye başladı. Ama nereye kadar bize ve ufaklığa yoğurt taşıyacaklardı?

Kendi yoğurdumu kendim yapmaya karar verince evde bir kaç kere günlük süt ile yapmaya çalıştım ama mayasından mı sütünden mi hiç olmadı. Tadında güzeldi ama böyle kaşıkta sünen garip bir şey oldu. Yılmadım :)



Taş gibi yoğurda sütçü ile tanışınca kavuştum. Sokak sütü gibisi yok gerçekten. Çocukluğumuzda hazır yoğurt mu yiyorduk? Neden minicik çocuklarımız içi ne ile dolu olduğu bilinmeyen yoğurtları yesinler ki? Gelelim taş gibi yoğurt yapmaya..

Malzemeler;
  • Tercihen sütçüden alınmış, yeni sağılmış 5 lt süt (miktarı siz kendiniz ayarlayabilirsiniz)
  • 2 çorba kaşığı yoğurt (varsa ev yoğurdu olsun)

Sütümüzü aldıktan sonra, süzerek tencereye aktarıyoruz. Ara ara karıştırarak, kaynatıyoruz. Kaynama aşamasına gelmeden dikkat etmek lazım. Hemen taşabilir, her yer süt olabilir. Kepçeye sütü alıp, yukarıdan havalandıra havalandıra sütümüzü karıştırıyoruz. 10 dk kaynadıktan sonra mayalayacağımız kabımıza sütümüzü aktarıyoruz. Kaymak seviyorsanız bu aşamada kaymağı toplayabilirsiniz. Soğumaya bırakıyoruz.

Peki ama süt hangi sıcaklıkta olunca mayalayacağız? Ne sıcak olacak ne soğuk ne de ılık desem kafamızda bir sıcaklık maalesef belirmiyor. En iyi yöntem serçe parmağımızı süte batıyoruz. Eğer 7 ye kadar saya biliyorsak parmağımız içindeyken ideal sıcaklığa gelmiştir. Bu sıcaklıktan soğuk olmamalı. 

Mayamızı başka bir kapta süt ile karıştırıp, yoğunluğunu açıyoruz. Yavaşça süt ile yoğurdu buluşturuyoruz. Sıkıca kabımızı kapatıp, battaniye, polar, mutfak havlusu gibi kalınca bir şey ile sarıp sarmalıyoruz. Yaklaşık 8-10 saat bu durumda beklettikten sonra, (beklemeden sakın yer değiştirmeyelim) sardığımız yoğurdu açalım. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına kaldıralım. 1 gün sonra taş gibi yoğurdumuz hazır. Afiyetle!!







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Glutensiz Patates Ekmeği - Gluten Free

Glutensiz yiyecek seçimi işin en zor kısmı.. Glutensiz yiyeceklerin kutusunda gluten olmadığını garantileyen 'üzeri çizilmiş bir tahıl sapı' sembolü bulunur. Aradınız, taradınız bulamadınız bir glutensiz ekmek.. O halde kendi ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz, hem de patatesli.. 200 ml su 1 çay kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı kuru maya 250 gr schar MixB glutensiz un 25 ml sıvı yağ 125 gr haşlanıp rendelenmiş patates 1 tatlı kaşığı tuz **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Suyun yarısını, maya ve şeker ile birlikte bir kaba alıp, karıştıralım. 5-7 dakika mayanın aktif olması için üzerini örtüp bekleyelim. Mayası gelmeye başladığında (köpük köpük olması) geri kalan tüm malzemeyi üzerine katalım. İyice karıştıralım. Mutlaka mutfağınızda tahta kaşık vardır. Pürüzsüz bir hamur elde edene kadar tahta kaşık ile karıştıralım. Evde ekmek makineniz varsa bu aşamadan sonra makineye alabilirsiniz. Normal ev tipi fırınınız ...

Brownie - Yumurtasiz Sütsüz Islak Kek

Karşınızda ıslak vegan kek! İçinde ne yumurta var ne de süt! Vegan beslenenler, vegan yaşam tarzını benimseyenlerin mutlaka hoşuna gidecektir. Bilmeyenler için vegan tarzı beslenmek demek, hayvanlardan elde edilen hiç bir yiyeceği yememek demek.. Şimdiden kolaylıklar herkese... 3 su bardağı un 6 yemek kaşığı kakao 2 su bardağı şeker 2 bardak oda sıcaklığında su 2 yemek kaşığı elma sirkesi Yarım su bardağı sıvıyağ 1/4 çay kaşığı tuz 1 paket vanilya 2 çay kaşığı karbonat Kuru malzemeleri, un, kakao, tuz, vanilya, karbonat, derin bir kaseye eleyin. Başka bir kasede şekeri, suyu, sirkeyi, vanilyayı ve yağı, şeker eriyene kadar karıştırın. Sonra kuru malzemeleri şekerli suyun içine ilave edin ve güzelce karıştırın. Kekin yapışmaması için kare bir borcama pişirme kağıdı serin ve hazırladığınız kek hamurunu dökün. 180C derecede 40 dakika kadar pişirin. Her zaman yaptığımız gibi kekin pişip pişmediğini anlamak için bir kürdanı keke batırın eğer temi...