Artık baharla birlikte aslında piknik mevsimi de başladı. Piknikte adettir mangal yakmak. Sadece mangal yakmak için pikniğe gidilir hatta :) Hepimiz duymuşuzdur tenekede tavuğu.. Eğer denemeyenler varsa mutlaka bir kere de olsa yapılmalı.
Malzemeler;
- Tenekede tavuk aparatı
- Boş bir büyük teneke (peynir ya da yağ tenekesi gibi)
- 1 bütün tavuk
- 1 yemek kaşığı salça
- 4 yemek kaşığı yoğurt
- Birer tutam tuz, karabiber, kırmızıbiber, kekik
- Patates
- Soğan
Tavuğumuzun üzerine öncelikle bıçakla çizikler atıyoruz. Bu sayede daha iyi sosu içine çekmiş olacak. Salça, yoğurt ve baharatları bir kasede karıştırıp, tavuğu güzelce yağlıyoruz. Buzdolabında tercihen 2 saat kadar dinlendiriyoruz. Zamanınız varsa daha uzun da bekletebilirsiniz..
Eğer bulabildiyseniz (internette birçok sayfada satışı var) tenekede tavuk pişirme aparatına tavuğumuzu takıyoruz. Alt tepsi kısmına soyduğumuz patates ve soğanları diziyoruz.
Ateşimizi hazırlıyoruz. Tenekenin açık kısmı toprağa gelecek şekilde yerleştirip, etrafına köz haline gelen odun ve kömürü sarıyoruz. Teneke de bildğimiz eskiden de olan büyük yağ tenekeleri. Çok bekletmemek lazım bu aşamada. Köz olmasın güzelim tavuk :) 2 kg luk tavuğun pişme süresi ortalama 30-35 dkdır.
Dışarda pişirme imkanınız yoksa ve evde yapacaksanız fırını çalıştırıyoruz ve içine dikine tavuğu yerleştiriyoruz. Tenekeye ihtiyaç yok bu durumda, sadece aparat yeterli :) Ara ara kontrol ederek pişiriyoruz..
Yorumlar
Yorum Gönder
GMail ya da blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz: Anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz .Adınızı yazmayı unutmayın. Teşekkürler..