Ana içeriğe atla

Cingene Tavugu - Tenekede Tavuk

Artık baharla birlikte aslında piknik mevsimi de başladı. Piknikte adettir mangal yakmak. Sadece mangal yakmak için pikniğe gidilir hatta :) Hepimiz duymuşuzdur tenekede tavuğu.. Eğer denemeyenler varsa mutlaka bir kere de olsa yapılmalı. 



Malzemeler;

  • Tenekede tavuk aparatı
  • Boş bir büyük teneke (peynir ya da yağ tenekesi gibi)
  • 1 bütün tavuk
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • Birer tutam tuz, karabiber, kırmızıbiber, kekik
  • Patates
  • Soğan

Tavuğumuzun üzerine öncelikle bıçakla çizikler atıyoruz. Bu sayede daha iyi sosu içine çekmiş olacak. Salça, yoğurt ve baharatları bir kasede karıştırıp, tavuğu güzelce yağlıyoruz. Buzdolabında tercihen 2 saat kadar dinlendiriyoruz. Zamanınız varsa daha uzun da bekletebilirsiniz..


Eğer bulabildiyseniz (internette birçok sayfada satışı var) tenekede tavuk pişirme aparatına tavuğumuzu takıyoruz. Alt tepsi kısmına soyduğumuz patates ve soğanları diziyoruz. 



Ateşimizi hazırlıyoruz. Tenekenin açık kısmı toprağa gelecek şekilde yerleştirip, etrafına köz haline gelen odun ve kömürü sarıyoruz. Teneke de bildğimiz eskiden de olan büyük yağ tenekeleri. Çok bekletmemek lazım bu aşamada. Köz olmasın güzelim tavuk :) 2 kg luk tavuğun pişme süresi ortalama 30-35 dkdır.



Dışarda pişirme imkanınız yoksa ve evde yapacaksanız fırını çalıştırıyoruz ve içine dikine tavuğu yerleştiriyoruz. Tenekeye ihtiyaç yok bu durumda, sadece aparat yeterli :) Ara ara kontrol ederek pişiriyoruz..





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Nutellali Kek

Malzemeler 3 yumurta 1 su bardağı toz şeker 1 su bardağı süt Yarım su bardağı sıvı yağ 2-3 yemek kaşığı nutella 2 yemek kaşığı kakao (Kakaolu isterseniz katabilir ya da benim gibi sade yapabilirsiniz) 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu 2,5 su bardağı un Yapılışı ; Bir kabın içinde yumurta ve şekeri köpük olana kadar çırpın. Sıvı malzemeleri ve kakaoyu ilave edip biraz daha çırpın. Kuru malzemeleri karıştırıp, sıvı karışıma ekleyip, çırpın.  Yağlanmış baton pasta kalıbı yada, normal kek kalıbına kekin yarısını  dökün ve üzerine nutellayı ilave edin. Kalan keki de üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 C fırında pişirin… (Ortası yumuşak olacaktır. Endişelenmeyin, kenarları pişmişse tamamdır..

Çölyak Hastalarina Yasaklanan ve Serbest Olan Yiyecekler

YİYECEK GRUBU SERBEST YİYECEKLER YASAKLANAN YİYECEKLER İçecekler Süt, salep, ıhlamur, adaçayı, çay, ayran, meyve suları, limonata, gazoz, kolalı içecekler Boza, bira, şarap ve tüm mayalı içecekler Et, balık, kümes hayvanları ve sakatatlar Hepsi Hiçbiri Yumurta Hepsi Hiçbiri Tatlılar Pirinç ve unu, mısır unu ve nişastası, patates unu ve nişantası, nohut unu, kestane unu, karabuğday unu, mercimek unu, darı, teff, tapioka Buğday, çavdar ve arpa ile yapılmış her türlü yiyecek Kuru baklagiller Hepsi Hiçbiri Sebze-Meyve Hepsi Hiçbiri Çorbalar Sebze, pirinç, mercimek çorbaları, pirinçle yapılmış yayla çorbası, et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar Şehriye, un, tarhana, düğün, unlu domates, erişte çorbaları ve her türlü hazır çorba Yağlar Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar Çok yağ katılmış yiyec