Ana içeriğe atla

Kefir - Kefir Mayasi Isteyenler

Süt ve süt ürünü sevenlerin vazgeçilmezi ve nedense son zamanlarda hayatımıza girmiş, muhteşem sağlıklı tarif kefirde sıra.. Bağırsak florası için gerekli faydalı tüm bakterileri içinde bulunduran, buz gibi içilesi, ayrandan daha kıvamlı ve lezzetli içecektir kendisi. 

Çocuklu aileler daha iyi biliyor artık kefiri. Market reyonlarında sık sık görmeye başladık kendisini. Peki ama evde nasıl yapacağız kefiri? Kefir mayasını nerden temin edeceğiz? 

Sosyal medyada bir çok grupta "kefir kardeşliği" adı altında kefir mayası ücretsiz dağıtılmakta. Ben de isteyen olursa eğer yoruma isteğini bildirmesi halinde kefir mayası gönderebilirim. Çünkü durdukça çoğalan, kendi kendine üreyen bir maya.. Karnabahara benzeyen minik minik tomurcuk haldeki bu mayadan elimde oldukça fazla var. Mayaya asla ve asla metal değmemeli. 



Gelelim kefir mayalamaya.. 

Malzemeler;

  • Süt
  • Kefir mayası
  • Metal olmayan plastik süzgeç
  • Tahta ya da plastik kaşık


Genellikte günlük süt ile yapılıyor ama tercihim sütçüden alınan sokak sütü. Oda sıcaklığına getirdiğimiz 1 litre sütü cam ya da plastik şişeye alıyoruz. Temin ettiğiniz maya miktarına göre sütünüzü arttırabilir ya da azaltabilirsiniz. İçine mayamızı lök diye atıyoruz :) 




Şişenin ağzına peçete kapatıp, oda sıcaklığında, mümkünse, mutfak dolabının içine ya da karanlık bir köşeye 24 saatliğine koyuyoruz. Kendi kendine mayalandıktan sonra soğutmak için dolaba koyacağımız kabımıza plastik tel süzgeç ile kefirimizi süzerek aktarıyoruz ki mayalar kaçmasın. Süzelen kefiri dolaba koyuyoruz. Biraz soğuduktan sonra iyice mayalanacaktır. Süzgeçte kalan kefir mayasını istersek daha sonraki mayalamaya geçebilir, istersek üzerini geçecek kadar su koyup, 3 gün dolapta saklayabiliriz.



Biraz zahmetli görünse de zamanla pratikleşip, lezzetine doyacaksınız.. Afiyetle!




Yorumlar

  1. Merhaba adresimi size mesaj olarak gönderdim.. Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Selam hala elinizde maya varsa bana da verebilirseniz cok sevinirim.

    YanıtlaSil
  3. Selamlar kefirlerimi muhafaza edemedim biraz temin edebilirsem cik sevinirim mumkunmu acaba

    YanıtlaSil
  4. Yanıtlar
    1. Bana da acilen kefir mayası gerekiyor…Tüm aile bağırsak iltihabı sorunuyla savaşıyoruz…kefirin iyi geleceğine inanıyorum..Göndermek isteyen arkadaşa yurtiçi kargo anlaşma kodumu vereceğim ki bana ücretsiz olarak gönderebilsin ,şimdiden çok teşekkür ederim…

      Sil
    2. Bende rica edebilir miyim kefir mayası elinizde var ise acil

      Sil
  5. Sizden nasil alabiliriz ücret karsiligimi

    YanıtlaSil
  6. Merhaba iyi günler bende kefir mayası istiyorum

    YanıtlaSil
  7. Merhaba elinizde kefir mayası varsa ben de rica ediyorum bilgilendirir misiniz teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

GMail ya da blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz: Anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz .Adınızı yazmayı unutmayın. Teşekkürler..


Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Glutensiz Patates Ekmeği - Gluten Free

Glutensiz yiyecek seçimi işin en zor kısmı.. Glutensiz yiyeceklerin kutusunda gluten olmadığını garantileyen 'üzeri çizilmiş bir tahıl sapı' sembolü bulunur. Aradınız, taradınız bulamadınız bir glutensiz ekmek.. O halde kendi ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz, hem de patatesli.. 200 ml su 1 çay kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı kuru maya 250 gr schar MixB glutensiz un 25 ml sıvı yağ 125 gr haşlanıp rendelenmiş patates 1 tatlı kaşığı tuz **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Suyun yarısını, maya ve şeker ile birlikte bir kaba alıp, karıştıralım. 5-7 dakika mayanın aktif olması için üzerini örtüp bekleyelim. Mayası gelmeye başladığında (köpük köpük olması) geri kalan tüm malzemeyi üzerine katalım. İyice karıştıralım. Mutlaka mutfağınızda tahta kaşık vardır. Pürüzsüz bir hamur elde edene kadar tahta kaşık ile karıştıralım. Evde ekmek makineniz varsa bu aşamadan sonra makineye alabilirsiniz. Normal ev tipi fırınınız ...

Çölyak Hastalarina Yasaklanan ve Serbest Olan Yiyecekler

YİYECEK GRUBU SERBEST YİYECEKLER YASAKLANAN YİYECEKLER İçecekler Süt, salep, ıhlamur, adaçayı, çay, ayran, meyve suları, limonata, gazoz, kolalı içecekler Boza, bira, şarap ve tüm mayalı içecekler Et, balık, kümes hayvanları ve sakatatlar Hepsi Hiçbiri Yumurta Hepsi Hiçbiri Tatlılar Pirinç ve unu, mısır unu ve nişastası, patates unu ve nişantası, nohut unu, kestane unu, karabuğday unu, mercimek unu, darı, teff, tapioka Buğday, çavdar ve arpa ile yapılmış her türlü yiyecek Kuru baklagiller Hepsi Hiçbiri Sebze-Meyve Hepsi Hiçbiri Çorbalar Sebze, pirinç, mercimek çorbaları, pirinçle yapılmış yayla çorbası, et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar Şehriye, un, tarhana, düğün, unlu domates, erişte çorbaları ve her türlü hazır çorba Yağlar Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar Çok yağ katılmış yiyec...