- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı tereyağ (margarin de olabilir)
- 1 paket vanilya
- 1/2 paket kabartma tozu
- 25 gr kakao
- 1.5 çay bardağı un
- 1.5 yemek kaşığı süt (istenirse portakal suyu)
- üzeri için pudra şekeri..
- Fırınımız 170 derece,süremiz 9-10 dakika.
1 çay bardağı
şeker (Bu çay bardağı ajda bardaklarından haberiniz olsun.) ile 1
yumurtayı güzelce çırpın. Karışıma 1 yemek kaşığı yağ eklenir. Eğer benim
gibi, yağı buzdolabından lök diye çıkardıysanız, hafif yumuşasın
diyelim. Tereyağ da yerini bulunca, bir başka yerde, kuru malzemeler
elenir… Un, kabartma tozu, vanilya ve kakao. Kullanılan paket 25 gr olarak satılan
kakaodur. Gramaja dikkat edilmelidir.. Bu karışımı eklerken mixeri kapatıp, 1.5
kaşık süt de ekleniverilir. Sütü fazla koymaya çalışılmaz. Koyarsanız, çatlak kurabiye değil de küçük kek yemiş gibi olunur benden
söylemesi. Bir kaşık yardımı ile yavaş yavaş karıştırmaya başlanır. Macun gibi
olana kadar iyice karıştırılır..Siz etrafı toplarken bizim macun birazcık
buzdolabında dinleniverir. (Bu dinlendirme işini lütfen yapın,elinizde daha
rahat yuvarlamak
açısından.) Bu
arada fırınımız 170 derecede önceden ısıtılır. 3 parmağınıza
sığacak şekilde küçük toplar yapılır, pudra şekerine bulanır. Yağlı kağıt serilmiş tepsimize yerleşen
topların ortasına parmağımızla çok hafif bastırılır. Birbirlerine yakın
olmamalıdır, aralarında muhakkak 2.5-3 cm boşluk olmalıdır.Benim gibi bir
tepsiye sığdırmaya çalışırsanız köşelerde birbirlerine yapışan olabilir.
Doğru fırına sürülür. Bu aşama da saat kurmanızda fayda var. İnanın 1 dakika bile
çok fark ediyor bu kurabiyede. Bu kurabiyeler şöyle çıkmalı fırından; Üzeri
çatlamış,hafif yassılaşmış, parmağını bastırsan üzeri çökecek gibi olmalıdır. O halde çıkarın, yoksa yine tadı güzel ama kek kıvamında birşey yersiniz. Hatta
biraz abartıp, yok pişmemiş bu deyip biraz daha bekletirseniz, soğuduktan sonra
taş gibi bir kurabiye yiyebilirsiniz. Keyif sizin.
Minik bir not: Bu tarif 1 ölçü için.Daha fazla
yapmak isterseniz 2 ölçü yapmanızda fayda var. Bu arada topları çok büyük
yapmayın. 2.5-3 cm olsun çapı. Büyük yaparsanız çok yayılır.
Ekleme: Oldu ya, buzdolabında beklettiniz
ama bir türlü yuvarlayamıyorsanız elinizi pudra şekerine bulayın, bir de
öyle deneyin.
Yorumlar
Yorum Gönder
GMail ya da blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz: Anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz .Adınızı yazmayı unutmayın. Teşekkürler..