Fransızlar ve İtalyanların (muamma) dünyaya tanıttığı muhteşem bir tatlı. Tabiki doğru
ellerden yemek lazım. Daha önce denemediyseniz; mutlaka araştırın ve en
güzel yapan yerde bu tecrübeyi yaşayın. Sonuçta hafızalarda ilk tatlar
hep kalıcıdır ve unutulmaz. Bu muhteşem tatlının içeri kısaca; tatlı
kreması, toz vanilya, yumurta sarısı, pudra şekeri ve kaba aldıktan
sonra üzerine toz şeker. Üzerine serpiştirilen toz şeker yakılarak
kramelize edilir. Kullanılan malzemeye göre isimlendirilir. Örneğin;
Chocolate Creme Brulee, Banana Baileys Creme Brulee, Mixed Berries Creme
Brulee.
Krem Brüle'nin tarifine ilk olarak 1691'de ’Kraliyet ve Burjuvazi için Yemek Pişirme’ adlı yemek kitabında rastlanıyor. Fransa ve İtalya bu tatlıya eşit oranda sahip çıkarken, nedense İtalyanlar isminin Fransızca kalmasında (Belki de havasıdan) pek sakınca görmemişler. Türkçe çevirisi "Yanık krema" olan Krem Brüle, Krem Karamel mantığında. Pek çok tarifte sadece sarılar kullanılırken, bir kısmında da hem yumurtanın kendisi hem de ayrıca yumurtanın sarısı yer almakta. "Bake" kitabında sadece yumurta sarılarından oluşan tarif pratik. Bazı tariflerin ölçülerinin azaltılması veya çoğaltılması lezzeti etkilediği söylenir ama bu tarifte çok rahat ölçüleri azaltabilirsiniz. Sonuç gene istediğiniz lezzette olacaktır.
Gelelim Malzemelere:
- 7 yumurtanın sarısı
- 1 adet tüm yumurta
- 800 gr krema
- 170 gr şeker
- Çubuk vanilya
Karamelize etmek için
- Esmer şeker
- Pürmüz
Ocak üzerinde benmari ekipmanı kurulur. Büyük
bir su dolu kabın içine daha küçük içi krema dolu ısıya dayanıklı kap
yerleştirilir. Ve kısık ateşte krema içinde vanilya taneleri (Arzu
edilirse içine sadece doğal vanilya özü kullanılır. Bu şekilde süzgeçten
geçirilme aşaması ortadan kalkmış olur.) ile ısıtılır. Kaynamasına
kesinlikle izin vermiyoruz.
Diğer
tarafta yumurta sarıları ve tozşekeri bir kapta rengi dönene kadar
çırpıyoruz. Bu çırpma işlemi tamamlandığında, ısıtmış olan vanilyalı süt
kremasıdan bir parça , çırpmakta olduğumuz yumurta sarılarının içine
koyuyoruz. Amaç yumurta sarılarının ısısını, ısınmış olan süt kreması
ile dengelemek.
Bu işlem
tamamlandığında bütün karışımları ocak üzerinde buluşturulur. Gene
mikser yardımı ile çırpma işlemine ocak üzerinde 10dk devam edilir. Bu
süre Krem Brüle'nin kıvamı için gerekli bir süre. Kıvamın tuttuğundan
emin olmak için, bir tahta kaşığı kremaya daldırıp çıkarın ve sırt
tarafına parmağınızda bir çizgi (genişçe) çekin. Eğer çizgi bozulmadan
bir süre kalıyorsa krema hazır demektir. Çizgi hemen bozuluyorsa krema
biraz daha çırpılacak ve pişirilecektir.
Krema
hazır olduktan sonra soğuması için tezgaha alınacaktır. Soğuma işlemi
kaynatmadığımız ve direkt ocak üzerinde olmadığı için daha hızlı
olacaktır.
Diğer tarafta fırın kaplarımızı fırın
tepsisine yerleştiriyoruz. Buhar banyosu mantığında pişecek olan Krem
Brüle için hazırlanan tepsinin içine kapların yarısına kadar gelecek
şekilde su ilave edilir ve soğumuş olan krema süzgeçten geçirilerek
(vanila tanelerini ayıklamak için) kaplara paylaştırılır. Bu
şekilde hazırlanan tepsi fırında 20dk pişecektir. Kremanın üzerindeki
kabuk kızardığında ve kabın yan taraflarından küçük küçük ayrılmaya
başladığında Krem Brüle hazır demektir.
Fırından
çıkarılır. Soğumak üzere tezgaha alınır. Soğuduktan sonra buzdolabında
minimum 3 saat veya tam lezzetinin oluşması için 24 saat bekletilir.
Krem Brüleler hazırlandıktan sonra , servise almadan
üst tabakası olan karamelize işlemini yapmak gerekiyor. Esmer şeker ve
ince çekilmiş pudra şekeri karışımı bu karamelize işlemi için gerekli
olan malzemeler. Bu arada dikkat edilmesi gereken bir diğer kou bu
katmanın inceliği. Ne kadar ince ve kırılgan yapıya sahip olursa, alt
kısımdaki lezzetin önüne geçmemiş olur. Bunu gerçekleştirmek için 2
farklı yöntem bulunmakta:
Blow Torch yöntemi:
El meşalesi ve pürmüz olarak da bilinen bu alet gaz ile çalışmakta ve
özel mekanizması ile ateş çıkarmadan sadece alevi ile şekeri
yakmaktadır. Hazırlanan Krem Brüle'nin üzerine 1 tatlı kaşığı serpilen
şeker bu alet ile yakılır.
Izgara yöntemi:
Bu şekilde bir ekipman olmadığı takdirde yapılacak işlem oldukça basit
ve kolay. Sonuç ise pürmüzü aratmayacak güzellikte. Hazırlanan Krem
Brüle, buz dolu bir kabın içine yerleştirilir. Fırının ızgarası
çalıştırılır, bu hazırlanan buz dolu tepsi, üzerleri şeker ile kaplanmış
Krem Brüle'ler ile ızgaraya en yakın mesafeye yerleştirilir. Buz, bu
sıcaklıkta kremanın kıvamını korumasını sağlayacaktır. Şekerler
karamelleştiğinde Krem Brüle hazır demektir.
Her
iki yöntemle hazırlanan Krem Brüle'yi servis etmeden önce ben biraz
daha buzdolabında beklettim. Üst katman biraz daha çıtırlandı, krema
kısmı biraz daha kendini toparladı. Tadım aşamasında herşey dengeliydi.
Vanilya yumurta ve süt kokusunu almış ama önüne geçmemiş, üst tabaka
hafif karamelize tadıyla kremanın şekerini dengelemiş. Sadece kabın alt
kısmına doğru krema biraz daha akışkandı. Benim tavsiyem, kabınızı çok
doldurmayın. Amaç kremanın pişmesi olduğu için 2cm yüksekliğinde bir
doldurma payı yeterli olacaktır. Afiyet olsun...
Yorumlar
Yorum Gönder
GMail ya da blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz: Anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz .Adınızı yazmayı unutmayın. Teşekkürler..