Ana içeriğe atla

Creme Brule - Italyan Lezzetleri

Fransızlar ve İtalyanların (muamma) dünyaya tanıttığı muhteşem bir tatlı. Tabiki doğru ellerden yemek lazım. Daha önce denemediyseniz; mutlaka araştırın ve en güzel yapan yerde bu tecrübeyi yaşayın. Sonuçta hafızalarda ilk tatlar hep kalıcıdır ve unutulmaz. Bu muhteşem tatlının içeri kısaca; tatlı kreması, toz vanilya, yumurta sarısı, pudra şekeri ve kaba aldıktan sonra üzerine toz şeker. Üzerine serpiştirilen toz şeker yakılarak kramelize edilir. Kullanılan malzemeye göre isimlendirilir. Örneğin; Chocolate Creme Brulee, Banana Baileys Creme Brulee, Mixed Berries Creme Brulee.

Krem Brüle'nin tarifine ilk olarak 1691'de ’Kraliyet ve Burjuvazi için Yemek Pişirme’ adlı yemek kitabında rastlanıyor. Fransa ve İtalya bu tatlıya eşit oranda sahip çıkarken, nedense İtalyanlar isminin Fransızca kalmasında (Belki de havasıdan) pek sakınca görmemişler. Türkçe çevirisi "Yanık krema" olan Krem Brüle, Krem Karamel mantığında. Pek çok tarifte sadece sarılar kullanılırken, bir kısmında da hem yumurtanın kendisi hem de ayrıca yumurtanın sarısı yer almakta. "Bake" kitabında sadece yumurta sarılarından oluşan tarif pratik. Bazı tariflerin ölçülerinin azaltılması veya çoğaltılması lezzeti etkilediği söylenir ama bu tarifte çok rahat ölçüleri azaltabilirsiniz. Sonuç gene istediğiniz lezzette olacaktır. 




Gelelim Malzemelere:
  • 7 yumurtanın sarısı
  • 1 adet tüm yumurta
  • 800 gr krema 
  • 170 gr şeker
  • Çubuk vanilya

Karamelize etmek için
  • Esmer şeker
  • Pürmüz


Ocak üzerinde benmari ekipmanı kurulur. Büyük bir su dolu kabın içine daha küçük içi krema dolu ısıya dayanıklı kap yerleştirilir. Ve kısık ateşte krema içinde vanilya taneleri (Arzu edilirse içine sadece doğal vanilya özü kullanılır. Bu şekilde süzgeçten geçirilme aşaması ortadan kalkmış olur.) ile ısıtılır. Kaynamasına kesinlikle izin vermiyoruz. 
Diğer tarafta yumurta sarıları ve tozşekeri bir kapta rengi dönene kadar çırpıyoruz. Bu çırpma işlemi tamamlandığında, ısıtmış olan vanilyalı süt kremasıdan bir parça , çırpmakta olduğumuz yumurta sarılarının içine koyuyoruz. Amaç yumurta sarılarının ısısını, ısınmış olan süt kreması ile dengelemek. 
Bu işlem tamamlandığında bütün karışımları ocak üzerinde buluşturulur. Gene mikser yardımı ile çırpma işlemine ocak üzerinde 10dk devam edilir. Bu süre Krem Brüle'nin kıvamı için gerekli bir süre. Kıvamın tuttuğundan emin olmak için, bir tahta kaşığı kremaya daldırıp çıkarın ve sırt tarafına parmağınızda bir çizgi (genişçe) çekin. Eğer çizgi bozulmadan bir süre kalıyorsa krema hazır demektir. Çizgi hemen bozuluyorsa krema biraz daha çırpılacak ve pişirilecektir.
Krema hazır olduktan sonra soğuması için tezgaha alınacaktır. Soğuma işlemi kaynatmadığımız ve direkt ocak üzerinde olmadığı için daha hızlı olacaktır.


Diğer tarafta fırın kaplarımızı fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Buhar banyosu mantığında pişecek olan Krem Brüle için hazırlanan tepsinin içine kapların yarısına kadar gelecek şekilde su ilave edilir ve soğumuş olan krema süzgeçten geçirilerek (vanila tanelerini ayıklamak için) kaplara paylaştırılır. Bu şekilde hazırlanan tepsi fırında 20dk pişecektir. Kremanın üzerindeki kabuk kızardığında ve kabın yan taraflarından küçük küçük ayrılmaya başladığında Krem Brüle hazır demektir.
Fırından çıkarılır. Soğumak üzere tezgaha alınır. Soğuduktan sonra buzdolabında minimum 3 saat veya tam lezzetinin oluşması için 24 saat bekletilir.
 
Krem Brüleler hazırlandıktan sonra , servise almadan üst tabakası olan karamelize işlemini yapmak gerekiyor. Esmer şeker ve ince çekilmiş pudra şekeri karışımı bu karamelize işlemi için gerekli olan malzemeler. Bu arada dikkat edilmesi gereken bir diğer kou bu katmanın inceliği. Ne kadar ince ve kırılgan yapıya sahip olursa, alt kısımdaki lezzetin önüne geçmemiş olur. Bunu gerçekleştirmek için 2 farklı yöntem bulunmakta:

   

Blow Torch yöntemi: El meşalesi ve pürmüz olarak da bilinen bu alet gaz ile çalışmakta ve özel mekanizması ile ateş çıkarmadan sadece alevi ile şekeri yakmaktadır. Hazırlanan Krem Brüle'nin üzerine 1 tatlı kaşığı serpilen şeker bu alet ile yakılır. 

Izgara yöntemi: Bu şekilde bir ekipman olmadığı takdirde yapılacak işlem oldukça basit ve kolay. Sonuç ise pürmüzü aratmayacak güzellikte. Hazırlanan Krem Brüle, buz dolu bir kabın içine yerleştirilir. Fırının ızgarası çalıştırılır, bu hazırlanan buz dolu tepsi, üzerleri şeker ile kaplanmış Krem Brüle'ler ile ızgaraya en yakın mesafeye yerleştirilir. Buz, bu sıcaklıkta kremanın kıvamını korumasını sağlayacaktır. Şekerler karamelleştiğinde Krem Brüle hazır demektir.

Her iki yöntemle hazırlanan Krem Brüle'yi servis etmeden önce ben biraz daha buzdolabında beklettim. Üst katman biraz daha çıtırlandı, krema kısmı biraz daha kendini toparladı. Tadım aşamasında herşey dengeliydi. Vanilya yumurta ve süt kokusunu almış ama önüne geçmemiş, üst tabaka hafif karamelize tadıyla kremanın şekerini dengelemiş. Sadece kabın alt kısmına doğru krema biraz daha akışkandı. Benim tavsiyem, kabınızı çok doldurmayın. Amaç kremanın pişmesi olduğu için 2cm yüksekliğinde bir doldurma payı yeterli olacaktır. Afiyet olsun...


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Glutensiz Patates Ekmeği - Gluten Free

Glutensiz yiyecek seçimi işin en zor kısmı.. Glutensiz yiyeceklerin kutusunda gluten olmadığını garantileyen 'üzeri çizilmiş bir tahıl sapı' sembolü bulunur. Aradınız, taradınız bulamadınız bir glutensiz ekmek.. O halde kendi ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz, hem de patatesli.. 200 ml su 1 çay kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı kuru maya 250 gr schar MixB glutensiz un 25 ml sıvı yağ 125 gr haşlanıp rendelenmiş patates 1 tatlı kaşığı tuz **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Suyun yarısını, maya ve şeker ile birlikte bir kaba alıp, karıştıralım. 5-7 dakika mayanın aktif olması için üzerini örtüp bekleyelim. Mayası gelmeye başladığında (köpük köpük olması) geri kalan tüm malzemeyi üzerine katalım. İyice karıştıralım. Mutlaka mutfağınızda tahta kaşık vardır. Pürüzsüz bir hamur elde edene kadar tahta kaşık ile karıştıralım. Evde ekmek makineniz varsa bu aşamadan sonra makineye alabilirsiniz. Normal ev tipi fırınınız ...

Çölyak Hastalarina Yasaklanan ve Serbest Olan Yiyecekler

YİYECEK GRUBU SERBEST YİYECEKLER YASAKLANAN YİYECEKLER İçecekler Süt, salep, ıhlamur, adaçayı, çay, ayran, meyve suları, limonata, gazoz, kolalı içecekler Boza, bira, şarap ve tüm mayalı içecekler Et, balık, kümes hayvanları ve sakatatlar Hepsi Hiçbiri Yumurta Hepsi Hiçbiri Tatlılar Pirinç ve unu, mısır unu ve nişastası, patates unu ve nişantası, nohut unu, kestane unu, karabuğday unu, mercimek unu, darı, teff, tapioka Buğday, çavdar ve arpa ile yapılmış her türlü yiyecek Kuru baklagiller Hepsi Hiçbiri Sebze-Meyve Hepsi Hiçbiri Çorbalar Sebze, pirinç, mercimek çorbaları, pirinçle yapılmış yayla çorbası, et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar Şehriye, un, tarhana, düğün, unlu domates, erişte çorbaları ve her türlü hazır çorba Yağlar Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar Çok yağ katılmış yiyec...