Tiramisu yumuşacık kremalı bir lezzet... Kedi dili bisküvisi ya da pandispanya kullanarak yapmak mümkün. Hazır kek kullanarak da yapabilirsiniz ancak evde yaptığınız pandispanyanın yerini tutmayacaktır. Pandispanya tarifimiz için.. Pandispanyanızı bir gün önceden yapıp kapaklı bir kapta buzdolabında dinlendirirseniz yumuşacık ve çok daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.
Tiramisu
benim en sevdiğim hafif bulduğum tatlılardan biri, ancak gerçek bir italyan
tiramisu bazen cheesecake sevgimin önüne geçebilir. Daha önceki tiramisu
tariflerimde bu tatlının anlamından da bahsetmiştim. Kelime anlamı
"beni yukarı çek- beni kaldır" olan tiramisunun pek çok tatlı gibi,
mutlu edici etkisi olduğu kesin. Ayrıca bu tatlının ortaya çıkışı da ilginç,
Donatella Piatti'nin kaleminden şöyle anlatılmış...
En yaygın hikayeye göre, tiramisu ilk kez 17'nci yüzyılın sonlarında yapılmaya başlanmıştır, bu tatlı, Toscana Dükü III. Cosimo De Medici'nin birkaç günlüğüne taşınmaya karar verdiği Siena şehrinde doğar. Sienalı pastacılar dükün onuruna, asaleti temsil eden özellikler taşıyan bir tatlı hazırlamayı kararlaştırırlar. Bu, içinde basit ama lezzetli malzemeler bulunan, asiller hayatın tatlarını çok sevdiğinden aynı zamanda gösterişli ve afrodizyak bir tatlı olmalıdır. Böylece o zamanlar dükün onuruna yapıldığından "dükün tatlısı" adı verilen ve şimdi tiramisu denilen tatlı ortaya çıkar. Dük, Sienalı pastacıların el becerilerine ve tatlının lezzetine hayran kalınca, tarifi Floransa'ya götürür. Böylece "dükün tatlısı" iyice ünlenir, hatta şöhreti Toscana sınırlarını aşıp Venedik'e, oradan da tüm İtalya'ya yayılır. Asırlar geçtikçe de oradan tüm dünyaya...
Gelelim
klasik İtalyan Tiramisu'nun tarifine;
Malzemeler:
Pandispanyası için:
- 4 Adet yumurta
- 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
- 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
- 3 Yemek Kaşığı SU
- 3 Türk Kahvesi Fincanı Un
- 2 Yemek Kaşığı Kakao
- 1 Paket Kabartma Tozu
- 1 Paket Vanilya
Pandispanyayı Islatmak İçin;
- 2 çorba kaşığı toz şeker
- 2 çorba kaşığı granül kahve
- 1 su bardağı sıcak su
Kreması İçin;
- 4 su bardağı süt
- 2 çorba kaşığı nişasta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 pk vanilya
- 200 gr labne peyniri
Üzeri İçin;
- Kakao
Öncelikle pandispanya için; yumurta aklarını cam bir kasede
köpürene kadar çırpın. Şekerin yarısını ekleyip şeker eriyene kadar
çırpmaya devam edin.
Ayrı bir kapta yumurta sarıları, kaynar su ve kalan şekeri şeker eriyene kadar 6-7 dakika çırpın. Yağı ilave edip çok az daha çırpın.
Yumurta akları ve sarılarını birleştirin. Un, kakao,kabartma tozu ve vanilyayı bir kapta karıştırıp yumurtalı karışımın üstüne eleyin. Tahta bir kaşıkla nazikçe karıştırıp yağlanmış 24 cm çaplı kalıba hamuru boşaltın. Isıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin. Kapaklı bir kapta yada buzdolabı poşetinde buzdolabında bir gün dinlendirin.
Kreması için; vanilya ve labne peyniri haricindeki malzemeleri bir tencerede tel çırpıcıyla iyice karıştırın. Ocağa alıp göz göz olana kadar pişirin. Altını kapattıktan sonra ılıması için 15 -20 dakika bekletin. Labne peyniri ve vanilyayı ekleyip mikserle 4-5 dakika çırpın.
Pandispanyayı ortadan ikiye kesin. Kahve, şeker ve sıcak suyu karıştırıp yarısıyla pandispanyanın bir parçasını kaşıkla dökerek ıslatın. Kremanın yarısını üzerine yayın. Kalan pandispanyayı üstüne kapatıp kahveli karışımı üstüne kaşıkla gezdirin. Kalan kremayla pandispanyanın her yerini kapatın. Buz dolabında 4-5 saat bekletin. Servis etmeden önce üstüne kakao eleyin.
Yorumlar
Yorum Gönder
GMail ya da blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz: Anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz .Adınızı yazmayı unutmayın. Teşekkürler..