Uygun fiyatlı çikolata kursu ararken "şehir fırsatı" sitelerinin birinde Cook in Class'ın çikolata yapımın kursuna denk geldim ve hemen satın aldım. Sonuçta ne olursa olsun, çikolata yapımı. Kendi
çikolatamı kendim yaptım diyebilmek için eğitim günü geldiğinde de Cook
in Class'ın Kavaklıdereki yerine koşarak
gittim.
Burası aynı zamanda Başkent Aşçılar Derneğininde merkeziymiş. Adrese rağmen bulmak zor çünkü tabela görünmüyor. Giriş insana ilk bakışta yanlış geldim herhalde dedirten, sıradan bir dükkan havasında. Alt katta ise eğitimlerin yapıldığı kocaman ve sevimli bir mutfak var.
5 kişi ile kursa başladık. El yapımı çikolata için ana malzeme kuvertür çikolataymış. Hani külçe altınlar olur ya bu da çikolatanın külçe hali. Onu eritip çikolata yapıyorlar. Açıkçası ben el yapımı çikolata deyince kakaoyu sütü karıştırıp çikolata yapıcaz sanmıştım, değilmiş. "E peki kuvertür çikolata nasıl yapılıyor?" diye şefimize sorduğumda, "işte onu senin dediğin gibi kakaoyu sütü karıştırıp yapıyoruz ama o çok zaman alan bir şey" dedi. İşin aslını astarını bilmem ama bize denilen herkes "kuvertür" adı verilen bu kalıpları kullanarak yapıyormuş. Kuvertürlerin yapımı ise özel ocaklar gerektiğinden böyle ev tipi mutfaklara uygun olmadığını öğrendik. Yapıma geçmeden önce,
- Yuvarlak çelik bir krema kabı
- Değişik şekillerde silikon buz ya da çikolata kalıpları
- İnce uçlu bir fırça
Kuvertür çikolatayı
(dolgu ve kaplama olacak şekilde) benmari usulü erittik. Çikolata
kalıpları bildiğimiz buz kalıplarına benziyor ama yapıları çok
farklıymış. Ve oldukça pahalı. O yüzden dileyenler silikon kalıp da
kullanabilirmiş. (Ama makbul olan gerçek çikolata kalıpları)
Öncelikle sulu boya
fırçası ile çikolata kalıplarının içini erittiğimiz çikolata ile 3 kat
boyadık. Kalıptan rahat çıkması için ilk katın çok ince olması
gerekiyor.
Daha sonra benmari usulü erittiğimiz ve krema koyduğumuz dolgu çikolatadan, sıkma torbasıyla kalıplara sıktık. İçlerine fındık ya da badem koyup kaplama çikolata ile kapattık. Oda sıcaklığında soğumaya bıraktık ve soğuyunca hiç düşünmeden bir güzel yedik :)
Bu arada malzemeleri metrodan ya da ostimden (pasta malzemeleri satan dükkanlardan) temin edebiliriz. Ayrıca internette de pasta malzemeleri satan bir çok site var.
Kursta öğrendiğim ekstralar:
- Beyaz ve sütlü çikolatayı erittikten sonra kullanmadan süzmek daha iyi.
- Eritip, kullandıktan sonra kalan kuvertürleri yağlı kağıdın üstüne döküp, dondurup yeniden kullanabiliriz.
- Donmuş çikolatayı silikon buz kalıplarından çıkarmak çok daha kolay ve daha ucuz, seçeneği de daha fazla.
- Çikolata buzdolabında soğutulmaz, buzdolabında saklanmaz. Buzdolabına giren çikolata içindeki yağı dışarı verir, yağ donar ve bozulmuş gibi bir görüntü oluşur.
- İçine meyve, likör gibi damak zevkinize göre değişik şeyler koyabiliriz.
Yorumlar
Yorum Gönder
GMail ya da blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz: Anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz .Adınızı yazmayı unutmayın. Teşekkürler..