Ana içeriğe atla

Ev Yapımı Tiramisu


Tiramisu yumuşacık kremalı bir lezzet... Kedi dili bisküvisi ya da pandispanya kullanarak yapmak mümkün. Hazır kek kullanarak da yapabilirsiniz ancak evde yaptığınız pandispanyanın yerini tutmayacaktır. Pandispanya tarifimiz için..  Pandispanyanızı bir gün önceden yapıp kapaklı bir kapta buzdolabında dinlendirirseniz yumuşacık ve çok daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.  


Tiramisu benim en sevdiğim hafif bulduğum tatlılardan biri, ancak gerçek bir italyan tiramisu bazen cheesecake sevgimin önüne geçebilir. Daha önceki tiramisu tariflerimde bu tatlının anlamından da bahsetmiştim. Kelime anlamı "beni yukarı çek- beni kaldır" olan tiramisunun pek çok tatlı gibi, mutlu edici etkisi olduğu kesin. Ayrıca bu tatlının ortaya çıkışı da ilginç, Donatella Piatti'nin kaleminden şöyle anlatılmış...

En yaygın hikayeye göre, tiramisu ilk kez 17'nci yüzyılın sonlarında yapılmaya başlanmıştır, bu tatlı, Toscana Dükü III. Cosimo De Medici'nin birkaç günlüğüne taşınmaya karar verdiği Siena şehrinde doğar. Sienalı pastacılar dükün onuruna, asaleti temsil eden özellikler taşıyan bir tatlı hazırlamayı kararlaştırırlar. Bu, içinde basit ama lezzetli malzemeler bulunan, asiller hayatın tatlarını çok sevdiğinden aynı zamanda gösterişli ve afrodizyak bir tatlı olmalıdır. Böylece o zamanlar dükün onuruna yapıldığından "dükün tatlısı" adı verilen ve şimdi tiramisu denilen tatlı ortaya çıkar. Dük, Sienalı pastacıların el becerilerine ve tatlının lezzetine hayran kalınca, tarifi Floransa'ya götürür. Böylece "dükün tatlısı" iyice ünlenir, hatta şöhreti Toscana sınırlarını aşıp Venedik'e, oradan da tüm İtalya'ya yayılır. Asırlar geçtikçe de oradan tüm dünyaya...

Gelelim klasik İtalyan Tiramisu'nun tarifine;
 

Malzemeler: 

       Pandispanyası için:
  • 4 Adet yumurta
  • 4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker
  • 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • 3 Yemek Kaşığı SU
  • 3 Türk Kahvesi Fincanı Un
  • 2 Yemek Kaşığı Kakao
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya 
Pandispanyayı Islatmak İçin;
  • 2 çorba kaşığı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı granül kahve
  • 1 su bardağı sıcak su
Kreması İçin;
  • 4 su bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 pk vanilya
  • 200 gr labne peyniri
Üzeri İçin;
  •  Kakao


Ev Yapımı Tiramisu Tarifi:
Öncelikle pandispanya için; yumurta aklarını cam bir kasede köpürene kadar çırpın. Şekerin yarısını ekleyip şeker eriyene kadar çırpmaya devam edin.

Ayrı bir kapta yumurta sarıları, kaynar su ve kalan şekeri şeker eriyene kadar 6-7 dakika çırpın. Yağı ilave edip çok az daha çırpın.

Yumurta akları ve sarılarını birleştirin. Un, kakao,kabartma tozu ve vanilyayı bir kapta karıştırıp yumurtalı karışımın üstüne eleyin. Tahta bir kaşıkla nazikçe karıştırıp yağlanmış 24 cm çaplı kalıba hamuru boşaltın. Isıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin. Kapaklı bir kapta yada buzdolabı poşetinde buzdolabında bir gün dinlendirin.

Kreması için; vanilya ve labne peyniri haricindeki malzemeleri bir tencerede tel çırpıcıyla iyice karıştırın. Ocağa alıp göz göz olana kadar pişirin. Altını kapattıktan sonra ılıması için 15 -20 dakika bekletin. Labne peyniri ve vanilyayı ekleyip mikserle 4-5 dakika çırpın.

Pandispanyayı ortadan ikiye kesin. Kahve, şeker ve sıcak suyu karıştırıp yarısıyla pandispanyanın bir parçasını kaşıkla dökerek ıslatın. Kremanın yarısını üzerine  yayın. Kalan pandispanyayı üstüne kapatıp kahveli karışımı üstüne kaşıkla gezdirin.  Kalan kremayla pandispanyanın her yerini kapatın. Buz dolabında 4-5 saat bekletin. Servis etmeden önce üstüne kakao eleyin.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Nutellali Kek

Malzemeler 3 yumurta 1 su bardağı toz şeker 1 su bardağı süt Yarım su bardağı sıvı yağ 2-3 yemek kaşığı nutella 2 yemek kaşığı kakao (Kakaolu isterseniz katabilir ya da benim gibi sade yapabilirsiniz) 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu 2,5 su bardağı un Yapılışı ; Bir kabın içinde yumurta ve şekeri köpük olana kadar çırpın. Sıvı malzemeleri ve kakaoyu ilave edip biraz daha çırpın. Kuru malzemeleri karıştırıp, sıvı karışıma ekleyip, çırpın.  Yağlanmış baton pasta kalıbı yada, normal kek kalıbına kekin yarısını  dökün ve üzerine nutellayı ilave edin. Kalan keki de üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 C fırında pişirin… (Ortası yumuşak olacaktır. Endişelenmeyin, kenarları pişmişse tamamdır..

Çölyak Hastalarina Yasaklanan ve Serbest Olan Yiyecekler

YİYECEK GRUBU SERBEST YİYECEKLER YASAKLANAN YİYECEKLER İçecekler Süt, salep, ıhlamur, adaçayı, çay, ayran, meyve suları, limonata, gazoz, kolalı içecekler Boza, bira, şarap ve tüm mayalı içecekler Et, balık, kümes hayvanları ve sakatatlar Hepsi Hiçbiri Yumurta Hepsi Hiçbiri Tatlılar Pirinç ve unu, mısır unu ve nişastası, patates unu ve nişantası, nohut unu, kestane unu, karabuğday unu, mercimek unu, darı, teff, tapioka Buğday, çavdar ve arpa ile yapılmış her türlü yiyecek Kuru baklagiller Hepsi Hiçbiri Sebze-Meyve Hepsi Hiçbiri Çorbalar Sebze, pirinç, mercimek çorbaları, pirinçle yapılmış yayla çorbası, et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar Şehriye, un, tarhana, düğün, unlu domates, erişte çorbaları ve her türlü hazır çorba Yağlar Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar Çok yağ katılmış yiyec