Ana içeriğe atla

Yayla Çorbası - Yoğurtlu Çorba


Kış yaklaşırken mis gibi nane kokulu yayla çorbası. Önümüzdeki 3 gün çok soğuk olacakmış, öyle diyor meteoroloji, ben de hazır soğuklar gelmişken bir çorba tarifi vereyim dedim. Yayla çorbası en sevdiğim çorbalardan biridir. Yoğurt çorbası da denilir ki biz küçükken öyle derdik kendisine. Annem ne çorbası istersiniz dediğinde cevabım belliydi, mutlaka yoğurt çorbası isterdim.  


  • 1 su bardağı kuru yarma (Arzuya göre 1 çay bardağı pirinç de konulabilir)
  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • 1 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı tereyağ ya da 4-5 yemek kşığı sıvıyağ
  • 6 bardak su
  • Kuru nane, tuz



Islanmış yarma düdüklüye haşlanmak üzere konur. Haşlanan yarma süzülür. Bir tencereye süzülen yarma konur. 6 bardak su eklenir. (Benim çorbamda 6 bardak su tam yetti. Ama siz isterseniz 5 bardak koyun yetmezse kaynamış su eklersiniz) Su kaynayana kadar yoğurtlu terbiyesi hazırlanır. Yoğurt, yumurta sarısı ve un iyice karıştırılır. Tenceredeki sudan 2-3 yemek kaşığı alınarak kıvamı inceltilir. Tenceredeki su kaynayınca içine karıştırarak eklenir. Çorba kaynayana kadar karıştırılmaya devam edilir. Kaynayınca 10-15 dk kadar kaynatılarak özleşmesi sağlanır. Ayrı bir tavada tereyağ eritilir. Kuru nane eklenip bir süre kavurduktan sonra çorbaya eklenir. Tencere ocaktan alınıp tuzu eklenir.  Afiyet olsun.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Nutellali Kek

Malzemeler 3 yumurta 1 su bardağı toz şeker 1 su bardağı süt Yarım su bardağı sıvı yağ 2-3 yemek kaşığı nutella 2 yemek kaşığı kakao (Kakaolu isterseniz katabilir ya da benim gibi sade yapabilirsiniz) 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu 2,5 su bardağı un Yapılışı ; Bir kabın içinde yumurta ve şekeri köpük olana kadar çırpın. Sıvı malzemeleri ve kakaoyu ilave edip biraz daha çırpın. Kuru malzemeleri karıştırıp, sıvı karışıma ekleyip, çırpın.  Yağlanmış baton pasta kalıbı yada, normal kek kalıbına kekin yarısını  dökün ve üzerine nutellayı ilave edin. Kalan keki de üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 C fırında pişirin… (Ortası yumuşak olacaktır. Endişelenmeyin, kenarları pişmişse tamamdır..

Çölyak Hastalarina Yasaklanan ve Serbest Olan Yiyecekler

YİYECEK GRUBU SERBEST YİYECEKLER YASAKLANAN YİYECEKLER İçecekler Süt, salep, ıhlamur, adaçayı, çay, ayran, meyve suları, limonata, gazoz, kolalı içecekler Boza, bira, şarap ve tüm mayalı içecekler Et, balık, kümes hayvanları ve sakatatlar Hepsi Hiçbiri Yumurta Hepsi Hiçbiri Tatlılar Pirinç ve unu, mısır unu ve nişastası, patates unu ve nişantası, nohut unu, kestane unu, karabuğday unu, mercimek unu, darı, teff, tapioka Buğday, çavdar ve arpa ile yapılmış her türlü yiyecek Kuru baklagiller Hepsi Hiçbiri Sebze-Meyve Hepsi Hiçbiri Çorbalar Sebze, pirinç, mercimek çorbaları, pirinçle yapılmış yayla çorbası, et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar Şehriye, un, tarhana, düğün, unlu domates, erişte çorbaları ve her türlü hazır çorba Yağlar Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar Çok yağ katılmış yiyec