Ana içeriğe atla

Cook in Class da Cikolataya Ayrilmis Bi Gün

Uygun fiyatlı çikolata kursu ararken "şehir fırsatı" sitelerinin birinde Cook in Class'ın çikolata yapımın kursuna denk geldim ve hemen satın aldım. Sonuçta ne olursa olsun, çikolata yapımı. Kendi çikolatamı kendim yaptım diyebilmek için eğitim günü geldiğinde de Cook in Class'ın Kavaklıdereki yerine koşarak gittim.


 
Burası aynı zamanda Başkent Aşçılar Derneğininde merkeziymiş. Adrese rağmen bulmak zor çünkü tabela görünmüyor. Giriş insana ilk bakışta yanlış geldim herhalde dedirten, sıradan bir dükkan havasında. Alt katta ise eğitimlerin yapıldığı kocaman ve sevimli bir mutfak var. 



5 kişi ile kursa başladık. El yapımı çikolata için ana malzeme kuvertür çikolataymış. Hani külçe altınlar olur ya bu da çikolatanın külçe hali. Onu eritip çikolata yapıyorlar. Açıkçası ben el yapımı çikolata deyince kakaoyu sütü karıştırıp çikolata yapıcaz sanmıştım, değilmiş. "E peki kuvertür çikolata nasıl yapılıyor?" diye şefimize sorduğumda, "işte onu senin dediğin gibi kakaoyu sütü karıştırıp yapıyoruz ama o çok zaman alan bir şey" dedi. İşin aslını astarını bilmem ama bize denilen herkes "kuvertür"  adı verilen bu kalıpları kullanarak yapıyormuş. Kuvertürlerin yapımı ise özel ocaklar gerektiğinden böyle ev tipi mutfaklara uygun olmadığını öğrendik. Yapıma geçmeden önce,

  • Yuvarlak çelik bir krema kabı
  • Değişik şekillerde silikon buz ya da çikolata kalıpları
  • İnce uçlu bir fırça
gerekmektedir. 







Kuvertür çikolatayı (dolgu ve kaplama olacak şekilde) benmari usulü erittik. Çikolata kalıpları bildiğimiz buz kalıplarına benziyor ama yapıları çok farklıymış. Ve oldukça pahalı. O yüzden dileyenler silikon kalıp da kullanabilirmiş. (Ama makbul olan gerçek çikolata kalıpları) 

Öncelikle sulu boya fırçası ile çikolata kalıplarının içini erittiğimiz çikolata ile 3 kat boyadık. Kalıptan rahat çıkması için ilk katın çok ince olması gerekiyor.







Daha sonra benmari usulü erittiğimiz ve krema koyduğumuz dolgu çikolatadan, sıkma torbasıyla kalıplara sıktık. İçlerine fındık ya da badem koyup kaplama çikolata ile kapattık. Oda sıcaklığında soğumaya bıraktık ve soğuyunca hiç düşünmeden bir güzel yedik :)






Bu arada malzemeleri metrodan ya da ostimden (pasta malzemeleri satan dükkanlardan) temin edebiliriz. Ayrıca internette de pasta malzemeleri satan bir çok site var. 
 
Kursta öğrendiğim ekstralar:
  • Beyaz ve sütlü çikolatayı erittikten sonra kullanmadan süzmek daha iyi.
  • Eritip, kullandıktan sonra kalan kuvertürleri yağlı kağıdın üstüne döküp, dondurup yeniden kullanabiliriz.
  • Donmuş çikolatayı silikon buz kalıplarından çıkarmak çok daha kolay ve daha ucuz, seçeneği de daha fazla.
  • Çikolata buzdolabında soğutulmaz, buzdolabında saklanmaz.  Buzdolabına giren çikolata içindeki yağı dışarı verir, yağ donar ve bozulmuş gibi bir görüntü oluşur.
  • İçine meyve, likör gibi damak zevkinize göre değişik şeyler koyabiliriz. 
Özetle; el yapımı çikolata yapımı gerçekten çok zahmetli ve ince işçilik isteyen bir şey. Olur da size "el yapımı çikolata" ikram edilirse sakın geri çevirmeyin ve olur da fiyatına rağmen satın almak isterseniz her kuruşunu hak ettiklerini bilin.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Nutellali Kek

Malzemeler 3 yumurta 1 su bardağı toz şeker 1 su bardağı süt Yarım su bardağı sıvı yağ 2-3 yemek kaşığı nutella 2 yemek kaşığı kakao (Kakaolu isterseniz katabilir ya da benim gibi sade yapabilirsiniz) 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu 2,5 su bardağı un Yapılışı ; Bir kabın içinde yumurta ve şekeri köpük olana kadar çırpın. Sıvı malzemeleri ve kakaoyu ilave edip biraz daha çırpın. Kuru malzemeleri karıştırıp, sıvı karışıma ekleyip, çırpın.  Yağlanmış baton pasta kalıbı yada, normal kek kalıbına kekin yarısını  dökün ve üzerine nutellayı ilave edin. Kalan keki de üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 C fırında pişirin… (Ortası yumuşak olacaktır. Endişelenmeyin, kenarları pişmişse tamamdır..

Çölyak Hastalarina Yasaklanan ve Serbest Olan Yiyecekler

YİYECEK GRUBU SERBEST YİYECEKLER YASAKLANAN YİYECEKLER İçecekler Süt, salep, ıhlamur, adaçayı, çay, ayran, meyve suları, limonata, gazoz, kolalı içecekler Boza, bira, şarap ve tüm mayalı içecekler Et, balık, kümes hayvanları ve sakatatlar Hepsi Hiçbiri Yumurta Hepsi Hiçbiri Tatlılar Pirinç ve unu, mısır unu ve nişastası, patates unu ve nişantası, nohut unu, kestane unu, karabuğday unu, mercimek unu, darı, teff, tapioka Buğday, çavdar ve arpa ile yapılmış her türlü yiyecek Kuru baklagiller Hepsi Hiçbiri Sebze-Meyve Hepsi Hiçbiri Çorbalar Sebze, pirinç, mercimek çorbaları, pirinçle yapılmış yayla çorbası, et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar Şehriye, un, tarhana, düğün, unlu domates, erişte çorbaları ve her türlü hazır çorba Yağlar Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar Çok yağ katılmış yiyec