Ana içeriğe atla

Glutensiz Üzümlü Firin Sultac ~ Gluten Free

Çölyaklılar tekrar merhaba..  Tüm bu sınırlamalara rağmen iyi ayarlanmış bir diyet ile çok çeşitli gıdalar yiyebilmekteyiz.. (hatta pasta ve ekmek gibi) Örneğin; buğday unu yerine mısır unu, patates unu, pirinç unu, soya unu kullanabilir ve bunlardan yapılan her türlü değişik yiyecekleri yiyebiliriz..

Gıda maddelerinin ambalajları üzerinde yazılı olan bilgileri dikkatli olarak okuyalım, bizler için zararlı maddeleri içeren gıdalardan uzak duralım çünkü gluten çok sayıda besin maddesinin içinde koyulaştırıcı ve yapıştırıcı olarak kullanılmaktadır.

Kullanılan besinlerde gluteni araştırmak, hangi gıdalarda olduğunu öğrenmek Çölyak hastaları için doğal bir olay haline gelmelidir. Çölyaklıların hangi besin maddelerinin güvenli olduğunu, hangilerinin güvensiz olduğunu öğrenmeleri gerekmektedir. 


1/2 kg Süt
1/2 Bardak Şeker
1 Kahve Fincanı Pirinç
3/4 Bardak Çekirdeksiz Kuru Üzüm
1 Çimdik Tuz
Tarçın yada Antepfıstığı

Pirinci bır bardak suda kısık ateşte haşlayın. Şekerle sütü birlikte kaynatın. Uzümleri ve pişmiş. pirinci de ekleyip 5-7 dakika daha ateşte birakin. Karışimi, ateşe dayanikli kaselere bölüştürün. Kızdırılmış fırında, su dolu bir tepsi içinde üzeri kızarana kadar pişirin. Uzerlerine tarçın serperek ılık veya soğuk olarak servis yapın.

Not: Uzümler tatlı olduğu için tarifte şeker miktarı az tutulmuştur. Arzu edilirse miktar artırılabilir. Aynı tarife 2 yumurta ekleyebilirsiniz.  Yumurtaları süt ılık olunca, çırpılmış olarak süte ekleyin. Daha sonra ateşi açıp sütü kaynatın.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Nutellali Kek

Malzemeler 3 yumurta 1 su bardağı toz şeker 1 su bardağı süt Yarım su bardağı sıvı yağ 2-3 yemek kaşığı nutella 2 yemek kaşığı kakao (Kakaolu isterseniz katabilir ya da benim gibi sade yapabilirsiniz) 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu 2,5 su bardağı un Yapılışı ; Bir kabın içinde yumurta ve şekeri köpük olana kadar çırpın. Sıvı malzemeleri ve kakaoyu ilave edip biraz daha çırpın. Kuru malzemeleri karıştırıp, sıvı karışıma ekleyip, çırpın.  Yağlanmış baton pasta kalıbı yada, normal kek kalıbına kekin yarısını  dökün ve üzerine nutellayı ilave edin. Kalan keki de üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 C fırında pişirin… (Ortası yumuşak olacaktır. Endişelenmeyin, kenarları pişmişse tamamdır..

Çölyak Hastalarina Yasaklanan ve Serbest Olan Yiyecekler

YİYECEK GRUBU SERBEST YİYECEKLER YASAKLANAN YİYECEKLER İçecekler Süt, salep, ıhlamur, adaçayı, çay, ayran, meyve suları, limonata, gazoz, kolalı içecekler Boza, bira, şarap ve tüm mayalı içecekler Et, balık, kümes hayvanları ve sakatatlar Hepsi Hiçbiri Yumurta Hepsi Hiçbiri Tatlılar Pirinç ve unu, mısır unu ve nişastası, patates unu ve nişantası, nohut unu, kestane unu, karabuğday unu, mercimek unu, darı, teff, tapioka Buğday, çavdar ve arpa ile yapılmış her türlü yiyecek Kuru baklagiller Hepsi Hiçbiri Sebze-Meyve Hepsi Hiçbiri Çorbalar Sebze, pirinç, mercimek çorbaları, pirinçle yapılmış yayla çorbası, et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar Şehriye, un, tarhana, düğün, unlu domates, erişte çorbaları ve her türlü hazır çorba Yağlar Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar Çok yağ katılmış yiyec