Ana içeriğe atla

Portakalli Biscotti - Italyan Lezzetleri

“Biscotti” olan İtalyan dilinde biscotto çoğul formu yalnızca geleneksel adıdır. Kelime kaynaklı Ortaçağ Latince kelime biscoctus, anlamı “iki katı pişmiş.” tir.  Fırında pişmiş bu bisküviler o kadar çok kurudur ki uzun süre saklanabilir.

Böyle bozulmayan gıda seyahatler ve savaşlar sırasında özellikle yararlıdır ve iki katı pişmiş ekmekler Roma Lejyonlarının besinleri idi. İlk belgelenmiş Biscotti onsekizinci yüzyılın bilim adamı Baldanzi Amadio tarafından bulunan şimdiye kadar korunmuş bir asırlık elyazması, reçetedir. 


Yaklaşık 30 adet biscotti için;
  • 70 gr. tereyağı
  • 2 yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 2 yemek kaşığı portakal suyu
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya şekeri
  • 1 çimdik tuz
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
Üzerine serpmek için :
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • ½ su bardağı file fıstık, fındık ya da ceviz
Fırını önceden 170 ˚C’ye ayarlıyoruz. Un, kabartma tozu, şeker ve tuzu derin bir kap içerisine eliyoruz. Oda ısısında yumuşamış olan tereyağı, portakal suyu ve rendelenmiş portakal kabuğunu ilave ederek yoğuruyoruz. Yumurtaları ve vanilyayı da ilave ederek yoğurmaya devam ediyoruz. Hamuru unlanmış tezgah üzerine alarak cevizi ilave edip yoğuruyoruz. Daha sonra iki eşit parçaya bölerek yaklaşık 20 cm uzunluğunda iki ekmekçik olacak biçimde elimizle şekil veriyoruz. 


Önce toz şekeri daha sonra da file fıstığı serperek elimizle hafifçe bastırıp oval form oluşmasını sağlıyoruz. Bu aşamada çok bastırmamakta fayda var. Çünkü zaten pişerken hafifçe yayılıyor. 

Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirerek önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dk. pişiriyoruz. Fırından çıkarıp 15-20 dk. tel ızgara üzerinde soğutuyoruz. Fırın ısısını 160˚C’ye düşürüp hamuru yaklaşık 1 cm kalınlığında dilimliyoruz. Tekrar yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip 30 dk. daha pişiriyoruz.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Nutellali Kek

Malzemeler 3 yumurta 1 su bardağı toz şeker 1 su bardağı süt Yarım su bardağı sıvı yağ 2-3 yemek kaşığı nutella 2 yemek kaşığı kakao (Kakaolu isterseniz katabilir ya da benim gibi sade yapabilirsiniz) 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu 2,5 su bardağı un Yapılışı ; Bir kabın içinde yumurta ve şekeri köpük olana kadar çırpın. Sıvı malzemeleri ve kakaoyu ilave edip biraz daha çırpın. Kuru malzemeleri karıştırıp, sıvı karışıma ekleyip, çırpın.  Yağlanmış baton pasta kalıbı yada, normal kek kalıbına kekin yarısını  dökün ve üzerine nutellayı ilave edin. Kalan keki de üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 C fırında pişirin… (Ortası yumuşak olacaktır. Endişelenmeyin, kenarları pişmişse tamamdır..

Çölyak Hastalarina Yasaklanan ve Serbest Olan Yiyecekler

YİYECEK GRUBU SERBEST YİYECEKLER YASAKLANAN YİYECEKLER İçecekler Süt, salep, ıhlamur, adaçayı, çay, ayran, meyve suları, limonata, gazoz, kolalı içecekler Boza, bira, şarap ve tüm mayalı içecekler Et, balık, kümes hayvanları ve sakatatlar Hepsi Hiçbiri Yumurta Hepsi Hiçbiri Tatlılar Pirinç ve unu, mısır unu ve nişastası, patates unu ve nişantası, nohut unu, kestane unu, karabuğday unu, mercimek unu, darı, teff, tapioka Buğday, çavdar ve arpa ile yapılmış her türlü yiyecek Kuru baklagiller Hepsi Hiçbiri Sebze-Meyve Hepsi Hiçbiri Çorbalar Sebze, pirinç, mercimek çorbaları, pirinçle yapılmış yayla çorbası, et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar Şehriye, un, tarhana, düğün, unlu domates, erişte çorbaları ve her türlü hazır çorba Yağlar Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar Çok yağ katılmış yiyec