Çipura balığının veya halk arasında söyleniş biçimiyle çupra balığının yağ oranı gayet dengeli olduğundan ızgarada, tavada veya fırında pişirilmeye uygun bir balıktır. Bugün gayet pratik bir fırında çipura tarifi ile sofralarımızı şenlendiriyoruz.
- 3 adet Çipura (Çupra)
- 1 limon
- 1 tane mor soğan
- 2 diş sarımsak
- Defne yaprağı
- Tereyağı
- Tuz
- Kırmızı biber
- Kekik
- Karabiber
- Kimyon
Çipura balıklarımızı güzelce yıkadıktan ve suyunu süzdükten sonra her tarafının güzelce pişmesi için her birinin iki tarafına da keskin ve tırtıklı olmayan bir bıçak yardımıyla birer çizik atıyoruz.
Balıklarımızın iç ve dış yüzüne birer tutam tuz ve ve diğer baharatları döküp elimizde güzelce yediriyoruz. Sarımsağı ezip yediriyoruz balığın üstüne. Birer defne yaprağını, birer halka soğanı ve birer dilim limonu balıklarımızın içine güzelce yerleştirip tepsiye koyuyoruz.
İsteğe göre balıkların etrafına patatesleri dilim dilim yerleştirebiliriz..
Önceden ısıttığımız fırında yerleştirerek pişirmeye başlayabilirsiniz.
Genelde fırında yapılan tarifler için kaç derecede kaç dakika pişirilmesi konusunda net bir şey söylemek zordur çünkü herkesin kullandığı fırın tipi birbirinden farklıdır. Ancak standart bir fırın için konuşacak olursak 180 – 200 derecede ortalama 20-25 dakikada balıklarımız pişmiş olur.
Fırında çipura yaparken balıklarımızın piştiğini rengine bakarak da anlayabilirsiniz. Balık çiğken parlak bir renge sahiptir. Ancak piştikten sonra bu parlaklık kaybolmaya matlaşmaya başlar.
Balıkları fırında pişirme sebeplerinden biri de biraz daha yumuşak ve sulu olmasıdır. Bu yüzden pişirme süresine dikkat ederek fazla kurutmamaya özen gösterin.
Yorumlar
Yorum Gönder
GMail ya da blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz: Anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz .Adınızı yazmayı unutmayın. Teşekkürler..