Ana içeriğe atla

Fırında Çipura - Fırında Çupra

Çipura balığının veya halk arasında söyleniş biçimiyle çupra balığının yağ oranı gayet dengeli olduğundan ızgarada, tavada veya fırında pişirilmeye uygun bir balıktır. Bugün gayet pratik bir  fırında çipura tarifi ile sofralarımızı şenlendiriyoruz.


  • 3 adet Çipura (Çupra)
  • 1 limon
  • 1 tane mor soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Defne yaprağı
  • Tereyağı
  • Tuz
  • Kırmızı biber
  • Kekik
  • Karabiber
  • Kimyon



Çipura balıklarımızı güzelce yıkadıktan ve suyunu süzdükten sonra her tarafının güzelce pişmesi için her birinin iki tarafına da keskin ve tırtıklı olmayan bir bıçak yardımıyla birer çizik atıyoruz.
Balıklarımızın iç ve dış yüzüne birer tutam tuz ve ve diğer baharatları döküp elimizde güzelce yediriyoruz. Sarımsağı ezip yediriyoruz balığın üstüne. Birer defne yaprağını, birer halka soğanı ve birer dilim limonu balıklarımızın içine güzelce yerleştirip tepsiye koyuyoruz. 
İsteğe göre balıkların etrafına patatesleri dilim dilim yerleştirebiliriz..
Önceden ısıttığımız fırında yerleştirerek pişirmeye başlayabilirsiniz.
Genelde fırında yapılan tarifler için kaç derecede kaç dakika pişirilmesi konusunda net bir şey söylemek zordur çünkü herkesin kullandığı fırın tipi birbirinden farklıdır. Ancak standart bir fırın için konuşacak olursak 180 – 200 derecede ortalama 20-25 dakikada balıklarımız pişmiş olur.
Fırında çipura yaparken balıklarımızın piştiğini rengine bakarak da anlayabilirsiniz. Balık çiğken parlak bir renge sahiptir. Ancak piştikten sonra bu parlaklık kaybolmaya matlaşmaya başlar.
Balıkları fırında pişirme sebeplerinden biri de biraz daha yumuşak ve sulu olmasıdır. Bu yüzden pişirme süresine dikkat ederek fazla kurutmamaya özen gösterin.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Glutensiz Patates Ekmeği - Gluten Free

Glutensiz yiyecek seçimi işin en zor kısmı.. Glutensiz yiyeceklerin kutusunda gluten olmadığını garantileyen 'üzeri çizilmiş bir tahıl sapı' sembolü bulunur. Aradınız, taradınız bulamadınız bir glutensiz ekmek.. O halde kendi ekmeğimizi kendimiz yapıyoruz, hem de patatesli.. 200 ml su 1 çay kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı kuru maya 250 gr schar MixB glutensiz un 25 ml sıvı yağ 125 gr haşlanıp rendelenmiş patates 1 tatlı kaşığı tuz **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Suyun yarısını, maya ve şeker ile birlikte bir kaba alıp, karıştıralım. 5-7 dakika mayanın aktif olması için üzerini örtüp bekleyelim. Mayası gelmeye başladığında (köpük köpük olması) geri kalan tüm malzemeyi üzerine katalım. İyice karıştıralım. Mutlaka mutfağınızda tahta kaşık vardır. Pürüzsüz bir hamur elde edene kadar tahta kaşık ile karıştıralım. Evde ekmek makineniz varsa bu aşamadan sonra makineye alabilirsiniz. Normal ev tipi fırınınız ...

Çölyak Hastalarina Yasaklanan ve Serbest Olan Yiyecekler

YİYECEK GRUBU SERBEST YİYECEKLER YASAKLANAN YİYECEKLER İçecekler Süt, salep, ıhlamur, adaçayı, çay, ayran, meyve suları, limonata, gazoz, kolalı içecekler Boza, bira, şarap ve tüm mayalı içecekler Et, balık, kümes hayvanları ve sakatatlar Hepsi Hiçbiri Yumurta Hepsi Hiçbiri Tatlılar Pirinç ve unu, mısır unu ve nişastası, patates unu ve nişantası, nohut unu, kestane unu, karabuğday unu, mercimek unu, darı, teff, tapioka Buğday, çavdar ve arpa ile yapılmış her türlü yiyecek Kuru baklagiller Hepsi Hiçbiri Sebze-Meyve Hepsi Hiçbiri Çorbalar Sebze, pirinç, mercimek çorbaları, pirinçle yapılmış yayla çorbası, et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar Şehriye, un, tarhana, düğün, unlu domates, erişte çorbaları ve her türlü hazır çorba Yağlar Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar Çok yağ katılmış yiyec...