Dünya mutfaklarına adım atmışken harika
bir İspanyol yemeği olan Paella'dan (paeya olarak okunuyor) bahsetmeden geçmek
olmazdı. Paella, Valencia kökenli bir çeşit safranlı pilav denebilir.
İçine hertürlü malzeme konularak yapılabiliyor. Deniz ürünleri, et,
tavuk, her çeşit sebze gibi. Ne kadar çok malzeme o kadar çok lezzet
diyor İspanyollar. Bu yemek adını içinde pişirildiği özel bir tavadan
alıyor.
1 küçük fener balığı
½ kg karides
300 gr temizlenmiş kalamar
250 gr iç midye
5-6 jumbo karides
6-7 diş sarımsak
½ kg kesilmiş domates(hazır da kullanılabilinir)
2 bardak pirinç
4-4,5 bardak su
1-2 kırmızı biber(jülyen doğranmış)
2 tatlı kaşığı safran
Tuz
Fileto yapılmıs fener balığını kuşbaşı doğrayın
,etleri, kafasını ve kemikleri ölçülü
pilav suyunda safranı ilave ederek kaynatın. Pirinci sıcak su
ile ıslatın.
Midyeleri temizleyip 1-2 dakika (su kaynadıktan sonra)
haşlayın. (Not: 1-2 dakikayı geçerse kayış gibi oluyor)Karidesleri ayıklayın,yıkayın ve mutlaka kurumalarını
sağlayın.
Kalamarı yıkayın, kurulayın. Haşlanmış fener balıklarını ayırın suyu süzgeçten
geçirin.
Evinizdeki en büyük ve altı kalın tepsiyi kullanın. İçine
sıvı yağ koyun ve karidesleri 5 dakika kızartın, yağdan alın. Aynı yağda fener
balıklarını 2 dakika kavurun, çıkartın. Yine aynı yağa kalamarları atın 5
dakika çevirin çıkartın. Sarımsakları atın, kırmızı biberlerle ve domatesle
çevirin. Ölçülü suyu koyup tuz ekleyin.
Su kaynayınca yıkanmış pirinci koyun, midyeleri kalamarı ve küçük karidesleri
koyup bir karıştırın. Üzerine jumbo karidesleri dizin. Tepsinizin ağzını
kapatın ve kısık ateşte 20-25 dakika pişirin. Altını kapattıktan sonra 20-25
dakika demlensin.
Yorumlar
Yorum Gönder
GMail ya da blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz: Anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz .Adınızı yazmayı unutmayın. Teşekkürler..