Ana içeriğe atla

Paella - Bir İspanyol Mutfaği Klasiği

Dünya mutfaklarına adım atmışken harika bir İspanyol yemeği olan Paella'dan (paeya olarak okunuyor) bahsetmeden geçmek olmazdı. Paella, Valencia kökenli bir çeşit safranlı pilav denebilir. İçine hertürlü malzeme konularak yapılabiliyor. Deniz ürünleri, et, tavuk, her çeşit sebze gibi. Ne kadar çok malzeme o kadar çok lezzet diyor İspanyollar. Bu yemek adını içinde pişirildiği özel bir tavadan alıyor. 



1 küçük fener balığı
½ kg karides
300 gr temizlenmiş kalamar
250 gr iç midye
5-6 jumbo karides
6-7 diş sarımsak
½ kg kesilmiş domates(hazır da kullanılabilinir)
2 bardak pirinç
4-4,5 bardak su
1-2 kırmızı biber(jülyen doğranmış)
2 tatlı kaşığı safran
Tuz

Fileto yapılmıs fener balığını kuşbaşı doğrayın ,etleri, kafasını  ve kemikleri ölçülü pilav suyunda safranı ilave ederek kaynatın. Pirinci sıcak su ile ıslatın.     Midyeleri temizleyip 1-2 dakika (su kaynadıktan sonra) haşlayın. (Not: 1-2 dakikayı geçerse kayış gibi oluyor)Karidesleri ayıklayın,yıkayın ve mutlaka kurumalarını sağlayın. Kalamarı yıkayın, kurulayın. Haşlanmış fener balıklarını ayırın suyu süzgeçten geçirin.



Evinizdeki en büyük ve altı kalın tepsiyi kullanın. İçine sıvı yağ koyun ve karidesleri 5 dakika kızartın, yağdan alın. Aynı yağda fener balıklarını 2 dakika kavurun, çıkartın. Yine aynı yağa kalamarları atın 5 dakika çevirin çıkartın. Sarımsakları atın, kırmızı biberlerle ve domatesle çevirin.  Ölçülü suyu koyup tuz ekleyin. Su kaynayınca yıkanmış pirinci koyun, midyeleri kalamarı ve küçük karidesleri koyup bir karıştırın. Üzerine jumbo karidesleri dizin. Tepsinizin ağzını kapatın ve kısık ateşte 20-25 dakika pişirin. Altını kapattıktan sonra 20-25 dakika demlensin.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Nutellali Kek

Malzemeler 3 yumurta 1 su bardağı toz şeker 1 su bardağı süt Yarım su bardağı sıvı yağ 2-3 yemek kaşığı nutella 2 yemek kaşığı kakao (Kakaolu isterseniz katabilir ya da benim gibi sade yapabilirsiniz) 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu 2,5 su bardağı un Yapılışı ; Bir kabın içinde yumurta ve şekeri köpük olana kadar çırpın. Sıvı malzemeleri ve kakaoyu ilave edip biraz daha çırpın. Kuru malzemeleri karıştırıp, sıvı karışıma ekleyip, çırpın.  Yağlanmış baton pasta kalıbı yada, normal kek kalıbına kekin yarısını  dökün ve üzerine nutellayı ilave edin. Kalan keki de üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 C fırında pişirin… (Ortası yumuşak olacaktır. Endişelenmeyin, kenarları pişmişse tamamdır..

Çölyak Hastalarina Yasaklanan ve Serbest Olan Yiyecekler

YİYECEK GRUBU SERBEST YİYECEKLER YASAKLANAN YİYECEKLER İçecekler Süt, salep, ıhlamur, adaçayı, çay, ayran, meyve suları, limonata, gazoz, kolalı içecekler Boza, bira, şarap ve tüm mayalı içecekler Et, balık, kümes hayvanları ve sakatatlar Hepsi Hiçbiri Yumurta Hepsi Hiçbiri Tatlılar Pirinç ve unu, mısır unu ve nişastası, patates unu ve nişantası, nohut unu, kestane unu, karabuğday unu, mercimek unu, darı, teff, tapioka Buğday, çavdar ve arpa ile yapılmış her türlü yiyecek Kuru baklagiller Hepsi Hiçbiri Sebze-Meyve Hepsi Hiçbiri Çorbalar Sebze, pirinç, mercimek çorbaları, pirinçle yapılmış yayla çorbası, et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar Şehriye, un, tarhana, düğün, unlu domates, erişte çorbaları ve her türlü hazır çorba Yağlar Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar Çok yağ katılmış yiyec