Malum yeni yıl geliyor ve nar gibi kızarmış bir hindi yılbaşında birçoğumuzun hayali. Yurtdışındaki gibi özel hindi pişirme kazanları ülkemizde pek fazla bulunmadığı için fırınlanmış hindi bu yıl da en çok tercih edilen yöntem olacağa benziyor.
Ancak elbette işin çok incelikli püf noktaları var. Internette her ne kadar yüzlerce tarife ulaşsanız da iyi bir “Fırında Hindi“nin lezzetinin sırrı da bunlarda gizli. Sizler için araştırdık ve yazdık.
1. Bilindik Markaların Hindilerini Tercih Edin
Pazarlara her yıl başına yakın canlı
hindiler getirilir ve orada gözünüzün önünde kesilip ayıklanır. Ama eğer
hindi seçimi konusunda bir tecrübeniz yoksa bilindik markaları tercih edin.
2. Hindiyi Buzluktan İndirince Tamamen Çözülmeden Fırına Vermeyin
Hindinizi aldığınızda muhtemelen donmuş olacaktır. Tamamen çözülmesini kesinlikle beklemelisiniz. 2-2,5kg’lık tamamen donmuş bir hindinin çözülmesi için 24 saat gerekmektedir. İki misli ebatta bir hindi için 48 saat beklemelisiniz. (Daha hızlı çözmek için hindinizi soğuk suyun içine koyun ve çözüldüğünden tamamen emin olana kadar 30 dakikada bir suyunu değiştirin.)
3. Hindiyi Salamuraya Yatırın
Salamura hindinizin hem etinin daha sulu olmasını sağlar hem de lezzetini artırır. Yıllar önce Civan Er’in yazdığı bir tavuk tarifinde benzer yöntemle de çok iyi bir sonuç almıştık. 12 saat üzerine bir ağırlık koyarak derince bir kapta ve buzdolabında sirkeli/tuzlu su karışımında beklettiğiniz hindi emin olun bu sayede nar gibi kızaracak ve eti pamuk gibi olacak. Ancak tuzu abartmayın. Salamura derken bunu bir nevi marinasyon gibi düşünün. (Not: Salamura esnasında, reyhan, defne yaprağı, limon, kekik koyanlar da oluyor.)
4. Pişirme Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hindiyi kesinlikle fırınınızda merkezi bir konuma yerleştirin ve kesinlikle ısı kaynağından en az 15 cm uzakta olduğuna emin olun. Hindinin konulduğu tepsinin etrafında da en az 6-7 cm boşluk olmalıdır. Fırının ideal ısısı 160 derecedir. Ancak aromayı yoğunlaştırmak için folyo ya da pişirme torbası içerisine koyacaksınız o zaman ısıyı 180 dereceye çıkarabilirsiniz.
5. Pişirme Süresine Dikkat!
3,5- 5,5 kg arası bir hindi için 2,5 – 3 saat.
5,5 – 6,5 kg arası bir hindi 3, 3 saat 45 dakika
6,5 – 8 kg arası bir hindi 3 saat 45 dakika, 4 saat 15 dakika arasında pişecektir.
3,5- 5,5 kg arası bir hindi için 2,5 – 3 saat.
5,5 – 6,5 kg arası bir hindi 3, 3 saat 45 dakika
6,5 – 8 kg arası bir hindi 3 saat 45 dakika, 4 saat 15 dakika arasında pişecektir.
6. Hindinin Üzerindeki Belirgin Kızarıklığı Elde Etmek İçin
Hindinin özellikle kızarmasını istediğiniz yerlerini bir fırça yardımıyla tereyağ ile yağlayın. Bu sayede nar gibi kızarmış görüntüde bir hindiniz olacak. Bu işlemi fırında pişme esnasında 2 kez daha uygulamanızı tavsiye ederiz. Ancak fırının kapağını her açtığınızda fırın içindeki ısının homojenliğini bozacağınızı ve bunun da pişirme süresine etki edeceğini unutmayın.
Hindiniz piştiği zaman ideal iç ısısı 70 derece olmalıdır. Bunu ölçmek için de bir et ısı ölçer cihaz kullanmanızı öneririz.
Hindi pişirmek elbette zahmetli bir iş!
Yorumlar
Yorum Gönder
GMail ya da blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz: Anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz .Adınızı yazmayı unutmayın. Teşekkürler..