Ana içeriğe atla

Yilbaşi Yaklaşiyor.. Hindinin Pişirilmesi ve Püf Noktalari

Malum yeni yıl geliyor ve nar gibi kızarmış bir hindi yılbaşında birçoğumuzun hayali. Yurtdışındaki gibi özel hindi pişirme kazanları ülkemizde pek fazla bulunmadığı için fırınlanmış hindi bu yıl da en çok tercih edilen yöntem olacağa benziyor.

Ancak elbette işin çok incelikli püf noktaları var. Internette her ne kadar yüzlerce tarife ulaşsanız da iyi bir “Fırında Hindi“nin lezzetinin sırrı da bunlarda gizli. Sizler için araştırdık ve yazdık.

1. Bilindik Markaların Hindilerini Tercih Edin

Pazarlara her yıl başına yakın canlı hindiler getirilir ve orada gözünüzün önünde kesilip ayıklanır. Ama eğer hindi seçimi konusunda bir tecrübeniz yoksa bilindik markaları tercih edin.

2. Hindiyi Buzluktan İndirince Tamamen Çözülmeden Fırına Vermeyin

Hindinizi aldığınızda muhtemelen donmuş olacaktır. Tamamen çözülmesini kesinlikle beklemelisiniz. 2-2,5kg’lık tamamen donmuş bir hindinin çözülmesi için 24 saat gerekmektedir. İki misli ebatta bir hindi için 48 saat beklemelisiniz. (Daha hızlı çözmek için hindinizi soğuk suyun içine koyun ve çözüldüğünden tamamen emin olana kadar 30 dakikada bir suyunu değiştirin.)

3. Hindiyi Salamuraya Yatırın

Salamura hindinizin hem etinin daha sulu olmasını sağlar hem de lezzetini artırır. Yıllar önce Civan Er’in yazdığı bir tavuk tarifinde benzer yöntemle de çok iyi bir sonuç almıştık. 12 saat üzerine bir ağırlık koyarak derince bir kapta ve buzdolabında sirkeli/tuzlu su karışımında beklettiğiniz hindi emin olun bu sayede nar gibi kızaracak ve eti pamuk gibi olacak. Ancak tuzu abartmayın. Salamura derken bunu bir nevi marinasyon gibi düşünün. (Not: Salamura esnasında, reyhan, defne yaprağı, limon, kekik koyanlar da oluyor.)

4. Pişirme Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hindiyi kesinlikle fırınınızda merkezi bir konuma yerleştirin ve kesinlikle ısı kaynağından en az 15 cm uzakta olduğuna emin olun. Hindinin konulduğu tepsinin etrafında da en az 6-7 cm boşluk olmalıdır. Fırının ideal ısısı 160 derecedir. Ancak aromayı yoğunlaştırmak için folyo ya da pişirme torbası içerisine koyacaksınız o zaman ısıyı 180 dereceye çıkarabilirsiniz.

5. Pişirme Süresine Dikkat!
3,5- 5,5 kg arası bir hindi için 2,5 – 3 saat.
5,5 – 6,5 kg arası bir hindi 3, 3 saat 45 dakika
6,5 – 8 kg arası bir hindi 3 saat 45 dakika, 4 saat 15 dakika arasında pişecektir.
 
6. Hindinin Üzerindeki Belirgin Kızarıklığı Elde Etmek İçin

Hindinin özellikle kızarmasını istediğiniz yerlerini bir fırça yardımıyla tereyağ ile yağlayın. Bu sayede nar gibi kızarmış görüntüde bir hindiniz olacak. Bu işlemi fırında pişme esnasında 2 kez daha uygulamanızı tavsiye ederiz. Ancak fırının kapağını her açtığınızda fırın içindeki ısının homojenliğini bozacağınızı ve bunun da pişirme süresine etki edeceğini unutmayın.

Hindiniz piştiği zaman ideal iç ısısı 70 derece olmalıdır. Bunu ölçmek için de bir et ısı ölçer cihaz kullanmanızı öneririz.

Hindi pişirmek elbette zahmetli bir iş!


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Glutensiz Pastaci Kremasi - Gluten Free

Glutensiz pasta tarifleri, kek tarifleri için gerekli olan pastacı kremasını hazır satın almak istemiyorsanız, size evde kısa sürede yapabileceğiniz bir "Pastacı Kreması Tarifi" vermek istiyorum. Size önerim pastacı kremasının istenilen kıvamda olması krema piştikten sonra ocaktan aldığınızda kendi halinde soğumaya bırakmak yerine sık sık karıştırarak soğutmaya çalışmanız. Çünkü karıştırarak soğutmazsanız kremanın üzerini tabak halini alıyor. Bu da pasta ya da keklere kullanacağınız zaman size zorluk çıkarır. 125 gram toz şeker 1 yemek kaşığı mısır nişastası * 1 yemek kaşığı pirinç unu * Yarım litre süt   **Kullandığınız ürünün glutensiz olduğundan emin olunuz.   Tenceremize pirinç unu, nişastayı ve şekeri alalım. Sütü yavaş yavaş ekleyelim. Devamlı karıştırmayı ihmal etmeyelim ki topaklanmasın. Göz göz oynamaya başlayana kadar pişirelim. Tüm pasta, meyve ve süslemelerde kullanabilirsiniz..

Nutellali Kek

Malzemeler 3 yumurta 1 su bardağı toz şeker 1 su bardağı süt Yarım su bardağı sıvı yağ 2-3 yemek kaşığı nutella 2 yemek kaşığı kakao (Kakaolu isterseniz katabilir ya da benim gibi sade yapabilirsiniz) 1 paket vanilya 1 paket kabartma tozu 2,5 su bardağı un Yapılışı ; Bir kabın içinde yumurta ve şekeri köpük olana kadar çırpın. Sıvı malzemeleri ve kakaoyu ilave edip biraz daha çırpın. Kuru malzemeleri karıştırıp, sıvı karışıma ekleyip, çırpın.  Yağlanmış baton pasta kalıbı yada, normal kek kalıbına kekin yarısını  dökün ve üzerine nutellayı ilave edin. Kalan keki de üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 180 C fırında pişirin… (Ortası yumuşak olacaktır. Endişelenmeyin, kenarları pişmişse tamamdır..

Çölyak Hastalarina Yasaklanan ve Serbest Olan Yiyecekler

YİYECEK GRUBU SERBEST YİYECEKLER YASAKLANAN YİYECEKLER İçecekler Süt, salep, ıhlamur, adaçayı, çay, ayran, meyve suları, limonata, gazoz, kolalı içecekler Boza, bira, şarap ve tüm mayalı içecekler Et, balık, kümes hayvanları ve sakatatlar Hepsi Hiçbiri Yumurta Hepsi Hiçbiri Tatlılar Pirinç ve unu, mısır unu ve nişastası, patates unu ve nişantası, nohut unu, kestane unu, karabuğday unu, mercimek unu, darı, teff, tapioka Buğday, çavdar ve arpa ile yapılmış her türlü yiyecek Kuru baklagiller Hepsi Hiçbiri Sebze-Meyve Hepsi Hiçbiri Çorbalar Sebze, pirinç, mercimek çorbaları, pirinçle yapılmış yayla çorbası, et ve tavuk suları ile yapılmış çorbalar Şehriye, un, tarhana, düğün, unlu domates, erişte çorbaları ve her türlü hazır çorba Yağlar Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar Çok yağ katılmış yiyec